Slovenski odbojkarji so z eno nogo tako rekoč že v Parizu. Foto: VolleyballWorld
Slovenski odbojkarji so z eno nogo tako rekoč že v Parizu. Foto: VolleyballWorld

Slovenska reprezentanca medtem že kaže predstave, ki spominjajo na njene najboljše dni. V Turčiji je dobila vse štiri tekme, na kolena je spravila tudi dve velesili, po olimpijskih prvakih Francozih še Poljsko, ki je prepričljivo prva na jakostni lestvici, nazadnje je namreč klonila 24. junija lani, ko so jo presenetile ZDA (3:0), od takrat pa je nanizala kar 27 zmag. To je bil tudi njen prvi poraz v Antalyi. S tem je debi Slovenije pod petimi krogi vse bližje, saj si je z zadnjo zmago priigrala kar nekaj pomembnih točk.

Slovenija na medsebojnih tekmah boljša z 9:8

Sorodna novica Slovenija tudi po tretji tekmi ostaja neporažena

Prva polovica uvodnega niza je bila precej izenačena, Slovenija je ves čas vodila z minimalno prednostjo, Poljska je korak držala do 9:8. Nato je Sloveniji uspel delni niz 9:3, s tem je skočila v varno vodstvo 18:11, ki ga je suvereno pripeljala do osvojenega niza (25:20).

Drugi niz je potekal dokaj podobno, Slovenija je ves čas vodila, Poljska je bila sicer precej bližje, a je nikoli ni mogla prehiteti. Tesno je bilo do slovenskega vodstva s 17:16, s serijo 5:2 pa je Slovenija odskočila in niz dobila na 21.

Zadnji niz so bolje začeli Poljaki, ki so sploh prvič tudi vodili, nazadnje z 9:7, a nato je Sloveniji uspel niz 8:3 in tudi tokrat vodstva ni več izpustila, niz se je končal na 18. Še devetič so morali Poljaki priznati premoč Slovencem, ki v medsebojnih tekmah vodijo z 9:8.

Tonček Štern blestel z 20 točkami

Slovenci so navdušili predvsem s servisom in sprejemom, najučinkovitejši pa je bil z 20 točkami Tonček Štern, dosegel je tudi štiri ase, Klemen Čebulj jih je prispeval 15, Tine Urnaut pa 11. Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo iz Antalye odpotovali na Japonsko, kjer se bodo pripravljali na drugi turnir v Fukuoki (od 4. do 9. junija), tam se bodo merili s Turčijo, Brazilijo, Japonsko in Bolgarijo.

"Vidi se, da igramo za cilj našega življenja"

Tonček Štern je dobro pripravljenost potrdil z 20 točkami. Foto: VolleyballWorld
Tonček Štern je dobro pripravljenost potrdil z 20 točkami. Foto: VolleyballWorld

"Po tednu s štirimi tekmami je misli veliko, še posebej pa po obračunu s Poljsko. Najpomembnejši je bil odnos igralcev na teh prvih tekmah po lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre. Zares cenim vse, kar so naredili v zadnjih treh tednih. Ni bilo lahko, pritisk je enak, kot je bil lansko sezono že od samega začetka. Vsak lahko vidi, da se za vsako točko borimo z enakim čustvenim nabojem in predanostjo. Vsak lahko vidi, da igramo za cilj našega življenja, in to je bilo v kar nekaj trenutkih v tem prvem tednu odločilno. A nič še ni narejenega, še vedno imamo veliko pred seboj. Še vedno je pred nami osem tekem in veliko dela, še posebej, ker vemo, da je vsaka tekma drugačna, da so tu še potovanja, drugačni pogoji in tako naprej. Moramo poskrbeti za regeneracijo, za naše zdravje in misli že usmeriti k našemu naslednjemu tekmecu na Japonskem, Turčiji. Rad bi čestital ekipi, svojemu štabu in tudi neverjetnim navijačem, ki so prišli celo sem, in to je bil danes velik bonus za nas," je dejal selektor Cretu.

"Zelo sem vesel, da nam je uspelo nabrati veliko točk na tem prvem turnirju, tokrat smo zares odlično odigrali in zaključili z zmago. Zelo sem vesel, da smo napredovali v kakovosti igre med turnirjem, za kar sem že prej rekel, da bo zelo pomembno. Zdaj se bomo skušali čim bolj spočiti in se osredotočiti na naslednji turnir na Japonskem," je povedal kapetan Urnaut. Čebulj pa je dodal: "Proti Poljakom smo igrali zelo dobro odbojko. Od samega začetka pa do konca tekme smo držali zelo visoko raven igre. Lahko si obetamo nove dobre tekme in glede naslednjega turnirja na Japonskem sem zelo pozitiven. Ne bo nam lahko, a prav s to pozitivnostjo in dobro energijo odhajamo tja."

Slovenski odbojkarji na kolena spravili prvo reprezentanco sveta

Liga narodov, Antalya

SLOVENIJA − POLJSKA
3:0 (20, 21, 18)

800 gledalcev

Slovenija: T. Štern 20 (4 asi), Pajenk 5 (1 as), Kozamernik 3 (1 blok), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Kovačič, Ropret 3 (1 as, 1 blok), Urnaut 11, Čebulj 15 (2 asa, 1 blok), Mujanović, Kržič.

Poljska: Komenda, Bednorz 2 (1 as), Šliwka 6 (1 as, 1 blok), Lomacz 1, Hawryluk, Kochanowski 5, Semeniuk 10, Butryn 5, Szymura, Szalpuk 1, Boladž 7, Adamczyk, Jakubiszak, Poreba 8 (4 bloki).