Veselje po eni izmed akcij slovenske reprezentance v Antalyi. Foto: VolleyballWorld
Veselje po eni izmed akcij slovenske reprezentance v Antalyi. Foto: VolleyballWorld

Slovenija se je doslej z Nizozemsko pomerila desetkrat, njen dosežek je polovičen – izgubila je petkrat, danes je petič zmagala. Tekmovanje bo pomembno predvsem z vidika zagotovitve nastopa na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. Slovenci skupaj z Italijani, Argentinci in Srbi na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze zasedajo mesta, ki še vodijo na veliko tekmovanje.

Slovenci v igri niso blesteli, a so izpolnili cilj, saj so tekmovanje začeli s pozitivnim rezultatom. V boju za Pariz niso osvojili veliko točk, a pomembno je, da so jih nekaj izgubili Nizozemci, ki so na lestvici mednarodne zveze eni najbližjih zasledovalcev slovenskih odbojkarjev. Slovenija je trenutno na sedmem mestu, v Pariz pa vodi tudi osmo.

Nimir Abdel-Aziz je bil z 31 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Pri Slovencih sta bila najučinkovitejša Tonček Štern in Klemen Čebulj, oba sta zbrala po 21 točk. Foto: VolleyballWorld
Nimir Abdel-Aziz je bil z 31 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Pri Slovencih sta bila najučinkovitejša Tonček Štern in Klemen Čebulj, oba sta zbrala po 21 točk. Foto: VolleyballWorld

V slovenski vrsti sta bila najučinkovitejša Tonček Štern in Klemen Čebulj, oba sta prispevala 21 točk.

Po zaslugi odličnih Šternovih začetnih udarcev je Slovenija hitro povedla s 5:1, Nizozemci so se vrnili v igro po minuti odmora njihovega selektorja Roberta Piazze. Ko so Slovenci dosegli 20. točko v nizu, je Italijan na nizozemski klopi zahteval novo minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci ujeli pravi ritem in izkoristili tretjo zaključno žogo za zmago v nizu s 33:31.

V drugem nizu so oranžni nadaljevali dobro igro, pri izidu 9:4 je slovenski selektor Gheorghe Cretu zahteval minuto odmora, pozneje pa so njegovi varovanci z delnim izidom 5:0 izenačili na 13:13. Cretu je svoje igralce zbral še drugič pri vodstvu Nizozemcev s +2 (19:21), kar se je izkazalo za odločilno potezo, saj so si Slovenci s pametno potezo priigrali zaključno žogo (24:22) in jo v naslednjem napadu tudi izkoristili za izenačenje na 1:1.

Drugače od prejšnjih nizov si v tretjem nobena reprezentanca ni priigrala prednosti, gledalci so bili priča mrtvemu teku do izida 7:7. Nato so Nizozemci stopili na plin, s štirimi zaporednimi točkami so se odlepili od nasprotnika, prednost pa relativno mirno zadržali do konca niza (20:25).

Četrti niz je morala Slovenija nujno dobiti, če je želela ostati v igri za zmago, in Cretujevi izbranci so to tudi storili. Priigrali so si štiri zaključne žoge (24:20) za izenačenje v nizih na 2:2, izkoristili so že prvo.

O zmagovalcu dvoboja je torej odločal odločilni, peti niz, ki se je ob izenačenju na 15 nato konkretno zavlekel. Slovenci so ubranili šest zaključnih žog Nizozemcev za zmago, po skoraj dveh urah in pol igre so Slovenci s Šternovim asom vendarle prečkali ciljno črto in zmagali na 25. Velja še omeniti, da je debi v reprezentančnem dresu dočakal mladi slovenski srednji bloker Janž Janez Kržič.

Maratonski peti niz in tekmo z Nizozemci odločil as Šterna

Izjave iz slovenskega tabora po dramatični uvodni zmagi

Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"Neverjeten začetek lige, očitno bo to zdaj standard v boju za olimpijske igre, vsaka tekma bo svojevrsten finale. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo, da smo se borili in da nam je uspelo zmagati. Poznalo se nam je, da še nismo v tekmovalnem ritmu, tudi tekmec je na trenutke odigral fenomenalno. Dajali so ase kot za šalo, mislim, da je bila tekma zelo kakovostna, in res smo lahko zadovoljni, da smo jo obrnili v svojo korist. To je zelo, zelo pomembna zmaga."

Tonček, Štern, korektor Slovenije:
"Kar zadeva mene, se je bilo lepo po enem letu vrniti v reprezentanco. Bilo je malo nervoze, kar velja tudi za ekipo. Nizozemci so pritiskali s servisi, mi na to nismo najbolje odgovorili. Tudi kakšno lažjo žogo več bi v obrambi lahko dobili, ampak pomembno je, da smo zmagali. S tem se nam bo še dvignila motivacija. Analizirali bomo, kaj smo delali dobro, kaj slabo, kaj lahko popravimo za naslednje tekme."

Alen Pajenk, bloker Slovenije:
"Že rezultat pove, da je za nami težka tekma. Nismo bili pravi, a vseeno smo pokazali, da se bomo borili za vsako točko. Vsaka zmaga je pomembna."


Liga narodov (M) prvi turnir, skupina 1

Antalya:
NIZOZEMSKA – SLOVENIJA
2:3 (31, -22, 20, -22, -25)

Nizozemska: Keemink 1, Van Garderen 18, Ter Horst 14, Van Der Ent, Plak 11, Koops 1, Klok, Abdel Aziz 31, Ter Maat, Parkinson 8, Andringa, De Weijer, Bak, Wiltenburg.

Slovenija: Štern T. 21, Pajenk 11, Kozamernik 13, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 16, Čebulj 21, Mujanović 1, Kržič.


Četrtek ob 13.00:
SLOVENIJA – FRANCIJA

Sobota ob 13.00:
SLOVENIJA – KANADA

Nedelja ob 13.00:
SLOVENIJA – POLJSKA

Slovenija bo drugi turnir odigrala v Fukuoki na Japonskem (5.–9. junija), tretji turnir pa v Stožicah (18.–23. junija). Zaključni turnir osmerice bo v Lodžu na Poljskem (27.–30. junija).