Slovenski odbojkarji imajo dobre možnosti za uvrstitev na turnir v Berlinu. Foto: OZS
Slovenski odbojkarji imajo dobre možnosti za uvrstitev na turnir v Berlinu. Foto: OZS

Prvi krog kvalifikacij za olimpijske igre je potekal na začetku julija, na turnir v Tokiu, na katerem bo nastopilo dvanajst reprezentanc, se je uspelo uvrstiti trem evropskim državam, Rusiji, Poljski in Italiji. Za olimpijsko vozovnico so se borili tudi slovenski odbojkarji, a v močni skupini s Francijo, Poljsko in Tunizijo niso imeli možnosti.

Drugi krog kvalifikacij bodo torej gostili Nemci, ki si glede na razvrstitev na svetovni lestvici sicer sploh niso priigrali nastopa v prvem krogu kvalifikacij, v katerem so od evropskih ekip igrale še Bolgarija, Nizozemska, Belgija, Srbija in Finska. Na kvalifikacijskem turnirju v dvorani Max-Schmeling-Halle v Berlinu bomo obračune osmih najboljših reprezentanc (brez že uvrščenih Rusije, Poljske in Italije) na evropski lestvici (oz. sedmih in gostiteljice) spremljali med 5. in 10. januarjem prihodnje leto.

Slovenski odbojkarji, ki trenutno zasedajo osmo mesto na evropski lestvici, imajo dobre možnosti za uvrstitev na turnir v Berlinu. CEV bo upošteval lestvico, ki jo bo oblikovala po septembrskem evropskem prvenstvu, ki bo v Franciji, Sloveniji, Belgiji in na Nizozemskem.