Ara Abrahamian je zavrgel olimpijsko medaljo, za katero bi marsikateri špornik dal skorajda vse. Foto: Reuters
Ara Abrahamian je zavrgel olimpijsko medaljo, za katero bi marsikateri špornik dal skorajda vse. Foto: Reuters
Abrahamian in Minguzzi
Sporni obračun med Švedom in Italijanom je že pod lupo MOK-a. Foto: Reuters
Abrahamian protestno zapustil podelitev

Švedski rokoborec, drugi iz Aten, se je v polfinalnem obračunu pomeril z Italijanom Andreo Minguzzijem, ki je predtem v četrtfinalu presenetljivo izločil branilca naslova Rusa Alekseja Mišina. Po sporni odločitvi sodnikov je slavil Italijan, kar je povsem iztirilo švedski tabor. Dvakratni svetovni prvak je besedno napadel švicarsko-kanadski-kubanski sodniški trio, ki se ga je hotel lotiti tudi s pestmi. Fizični obračun so v zadnjem trenutku preprečili Abrahamianovi reprezentančni kolegi. Navijači iz dežele vikingov so vse do konca tekmovanja glasno žvižgali in žalili delivce pravice.

Politika kriva za poraz?
"Vse to je politika," je bil po izgubljenem dvoboju besen švedski trener Leo Myllari, 33-letnik armenskih korenin pa je iz jeze razbil aluminijasto pregrado, kasneje pa je za švedske medije po zmagovitem obračunu za 3. mesto povedal: "Prijatelji so me klicali 20 minut pred obračunom za bron in me prepričali, da če sem prišel tako daleč, lahko oddelam še en dvoboj." Šved je med slovesno podelitvijo sprejel bronasto kolajno, jo nato snel in jo po odhodu z odra odvrgel na tekmovalno blazino.

Ne poznate razlike med grško-rimskim in prostim slogom? Kliknite tukaj.

MOK že preiskuje primer
"Izključitev je bila povsem nepravična," se je pridušal jezni Ara, ki je javno napovedoval zlato, ki je kasneje pripadlo ravno Italijanu Minguzziju. "To je bil moj zadnji boj. Želel sem osvojiti zlato, torej so te igre polom zame," je sklenil vročekrvnež iz Stockholma.

"Zagotovo se zmeraj lahko sprašujemo o sodniških odločitvah, toda v športu se spodobi, da se izkaže športni duh in se sprejme izid," je bil komentar zlatega Italijana. Odzval se je že tudi Mednarodni olimpijski komite: "V želji, da razčistimo in ugotovimo vse okoliščine smo že stopili v stik z rokoborsko zvezo." Pozno zvečer po kitajskem času je MOK sporočil, da bo obnašanje armenskega Šveda obravnavala disciplinska komisija, ki bo Abrahamiana tudi zaslišala.

T. G.

Abrahamian protestno zapustil podelitev