Tina Maze je postala del velikih olimpijskih zgodb o uspehu. Foto: Reuters
Tina Maze je postala del velikih olimpijskih zgodb o uspehu. Foto: Reuters
Pogovor s Tino Maze po olimpijski zmagi
Andrea Massi po veleslalomski tekmi
Tinin krik navdušenja ob podelitvi cvetja
2. vožnja Tine Maze za veleslalomsko zlato

Črnjanka se bo iz Rusije vrnila z vsaj dvema zlatima medaljama in kultnim statusom, ki si ga je ustvarila v slovenskem športu. Postala je namreč šele tretja slovenska športnica, ki ima dve zlati medalji. Pred njo je to uspelo le še telovadcema Leonu Štuklju in Miru Cerarju.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Le še eni smučarki je uspelo na istih olimpijskih igrah slaviti tako v smuku kot veleslalomu - to je bila v Saporu leta 1972 Švicarka Marie Theres Nadig.

2: Tina Maze je osvojila še svojo drugo zlato olimpijsko medaljo, s čimer je na lestvici slovenskih športnikov z medaljami na igrami pod petimi krogi napredovala na drugo mesto. Na samem vrhu ostaja telovadec Leon Štukelj.

3: Le tri smučarke so do Sočija na olimpijskih igrah osvojile dve medalji v veleslalomu. To so bile Perrine Pelen, Vreni Schneider in Deborah Compagnoni, od danes naprej pa sta se jim pridružili Tina Maze in Viktoria Rebensburg.

4: V zbirki Tine Maze so zdaj štiri olimpijske medalje. Toliko jih imata med Slovenci le še Leon Štukelj in Iztok Čop.

5: Veleslalom je bil vedno najljubša disciplina Tine Maze. V Sočiju je še na petem zaporednem velikem tekmovanju osvojila medaljo. Zbirko je začela leta 2009 v Val d'Iseru.

6: Slovenska bera medalj v Sočiju se je zdaj povečala na šest, kar je nov absolutni rekord. Prejšnjega je držala poletna odprava v Pekingu 2008 s petimi medaljami. Zimski rekord pa je prej znašal tri medalje.

7: Igra stotink je bila tokrat na strani Tine Maze, drugo zlato medaljo je slavila s prednostjo sedmih stotink sekunde.

8: Slovenski športniki so prvo medaljo na zimskih olimpijskih igrah osvojili leta 1984 v Sarajevu. Nato so potrebovali 22 let, da so prišli do osmih medalj. Naslednjih devet medalj pa so osvojili samo na dveh igrah skupaj (Vancouver in Soči).

9: Medalje so v alpskem smučanju do zdaj osvojili smučarji iz devetih držav. Le Slovenija, Avstrija in Švica imajo po dve zlati medalji.

10: Tina Maze ima zdaj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger že deset medalj.

30: Zlata Tina ob svoji drugi zlati medalji šteje 30 let in 292 dni, s čimer je najstarejša dobitnica olimpijske medalje v veleslalomu.

50: Zadnjeuvrščena tekmovalka slovita violinistka Vanessa Vanakorn je za zmagovalko zaostala 50 sekund.

Iz Sočija

Pogovor s Tino Maze po olimpijski zmagi
Andrea Massi po veleslalomski tekmi
Tinin krik navdušenja ob podelitvi cvetja
2. vožnja Tine Maze za veleslalomsko zlato