Tina Maze je v letošnji sezoni na petih veleslalomskih tekmah na stopničkah stala le enkrat. Najboljše je prihranila za Soči. Foto: Reuters
Tina Maze je v letošnji sezoni na petih veleslalomskih tekmah na stopničkah stala le enkrat. Najboljše je prihranila za Soči. Foto: Reuters
Tina Maze
Nasmeh, ki pove vse. Tina Maze je osvojila že peto zaporedno medaljo v veleslalomu na velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Kako je Tina skovala drugo zlato?
Tina Maze olimpijska prvakinja v veleslalomu
Pogovor s Tino Maze po olimpijski zmagi
Andrea Massi po veleslalomski tekmi
Tinin krik navdušenja ob podelitvi cvetja
2. vožnja Tine Maze za veleslalomsko zlato

Druga je bila Anna Fenninger, ki je zaostala za sedem stotink. Na oder za zmagovalke se je povzpela še branilka naslova iz Vancouvra Viktoria Rebensburg. Katarina Lavtar je v svojem olimpijskem debiju zasedla 20. mesto, Ilka Štuhec pa 31. (7,98). Maruša Ferk je odstopila.


Dež, sneg, megla
Tekmovalke so v prvi in drugi vožnji spremljale slabe vremenske razmere, menjavala sta se sneg in dež, poleg tega je ves čas grozila megla. Omenjala se je celo možnost, da bi drugo vožnjo prestavili na sredo, kar pa se na koncu v veliko slovensko veselje ni zgodilo.
Največja na največji tekmi
Mazejeva, ki letos v tej disciplini ni bila v ospredju, je spet zablestela na veliki tekmi. V prvi vožnji je v dežju izkoristila številko ena in si pred najbližjo zasledovalko Jessico Lindell Vikarby prismučala več kot pol sekunde prednosti. Znotraj sekunde so se zvrstile še Nadia Fanchini, Anna Fenninger in Mikaela Shiffrin.
Stotinke so se spet povrnile
Pred njenim finalnim nastopom je vodstvo prevzela olimpijska prvakinja v superveleslalomu Anna Fenninger, in jasno je bilo, da bodo v meglenem vremenu odločale najmanjše malenkosti, čeprav je imela Črnjanka pred Avstrijko 85 stotink naskoka. Mazejeva je minimalno prednost ohranila na vseh vmesnih časih in v igri stotink tokrat izšla kot velika zmagovalka. Spomnimo, za desetinko sta se Tini izmuznili medalji tako v superkombinaciji kot superveleslalomu.
Izenačila dosežek legendarnega Štuklja
To je po smuku njena druga zlata medalja v Sočiju. Mazejeva se je tako izenačila z legendarnim telovadcem Leonom Štukljem, ki je doslej kot edini Slovenec osvojil dve zlati medalji na istih olimpijskih igrah (1924). Skupaj z dvema srebrnima medaljama v Vancouvru je Korošica olimpijski izkupiček povišala na štiri medalje. Slovenija ima zdaj v Sočiju že šest medalj, dve zlati, srebrno in tri bronaste, s čimer se je na lestvici držav povzpela na 14. mesto.
Zdravljica bo spet donela v sredo
Podelitev medalj bo v sredo zvečer okoli 17.30.
V sekundi pet smučark
Mazejeva je za dekleta precej dolgo prvo progo odsmučala brez napak. Najbolj se ji je s številko dve približala najboljša veleslalomistka te zime Vikarbyjeva, ki je zaostajala 52 stotink. Presenetila je Nadia Fanchini, ki je glede na razmere z "visoko" štartno številko deset prismučala na 3. mesto (+0,65). To je bila tudi zadnja smučarka, ki je na prvi progi mešala štrene pri samem vrhu. Manj kot sekundo sta zaostajali le še Fenningerjeva in Mikaela Shiffrin (0,91). Rebensburgova na šestem mestu je zaostajala že 1,36. Iz elitne veleslalomske sedmerice se je nastop ponesrečil Lari Gut (2,66) in Kathrin Zettel (3,72), ki sta tako že pred finalom izpadli iz boja za medaljo. Maria Höfl Riesch zaradi bolezni ni nastopila.
Vanessa Mae zaostala za več kot 50 sekund
Še zanimivost. Britanska violinistka Vanessa Mae, ki nastopa za Tajsko, je tekmo končala na zadnjem, 67. mestu, z zaostankom 50,10 sekunde za Mazejevo.

Končni vrstni red:      
 1. T. MAZE      SLO 2:36,87
 2. A. FENNINGER    AVT  +0,07
 3. V. REBENSBURG   NEM  0,27
 4. N. FANCHINI    ITA  0,38
 5. M. SHIFFRIN    ZDA  0,50
 6. M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE  0,95
 7. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE  1,15
 8. A. MARMOTTAN    FRA  1,61
 9. L. GUT       ŠVI  1,77
10. D. GISIN      ŠVI  2,71
...                
20. K. LAVTAR     SLO  3,77
31. I. ŠTUHEC     SLO  7,98
Odstop: Ferk           

Po prvi vožnji:        
 1. T. MAZE      SLO 1:17,88
 2. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE  +0,52
 3. N. FANCHINI    ITA  0,65
 4. A. FENNINGER    AVT  0,85
 5. M. SHIFFRIN    ZDA  0,91
 6. V. REBENSBURG   NEM  1,36
 7. M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE  1,57
 8. D. KARBON     ITA  1,61
 9. A. MARMOTTAN    FRA  1,81
10. E. GÖRGL      AVT  1,96
11. D. GISIN      ŠVI  2,11
12. T. POUTIAINEN   FIN  2,24
...              
19. K. LAVTAR     SLO  3,34
31. M. FERK      SLO  4,69
34. I. ŠTUHEC     SLO  5,15

Kako je Tina skovala drugo zlato?
Tina Maze olimpijska prvakinja v veleslalomu
Pogovor s Tino Maze po olimpijski zmagi
Andrea Massi po veleslalomski tekmi
Tinin krik navdušenja ob podelitvi cvetja
2. vožnja Tine Maze za veleslalomsko zlato