Bojan Križaj - prvi slovenski zmagovalec tekme za svetovni pokal in prvi osmoljenec na zimskih olimpijskih igrah. Foto: BoBo
Bojan Križaj - prvi slovenski zmagovalec tekme za svetovni pokal in prvi osmoljenec na zimskih olimpijskih igrah. Foto: BoBo
Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve

Vse se je začelo v Lake Placidu, kjer je alpski smučar Bojan Križaj veleslalom končal na četrtem mestu. Tako želena olimpijska medalja mu je ušla za vsega dve stotinki, osvojil jo je Avstrijec Hans Enn.

Mateja Svet nato do srebra
Osem let pozneje v Calgaryju 1988 je tik pod zmagovalnim odrom ostala Mateja Svet. V veleslalomu je bila za osem stotink hitrejša Švicarka Maria Walliser. Dva dni pozneje je osvojila srebro v slalomu.

Tepešu zmanjkala manj kot točka
Na istih igrah je Miran Tepeš za las ostal brez medalje na manjši napravi. Bron mu je za vsega 0,6 točke speljal Čehoslovak Jirži Malec. A tudi Tepeš se je v domovino vrnil s srebrom, ki ga je osvojil na ekipni tekmi.

Kunc čestital Koširju ...
Drugačna zgodba pa povezuje naslednja nesrečnika, ki sta osvojila četrto mesto, tik pred njima pa se je uvrstil (bodoči) sotekmovalec. Mitja Kunc je v Lillehamerju 1994 osvojil četrto mesto, za devet stotink je bil hitrejši Jure Košir.

... Bauer pa Faku
Biatlonec Klemen Bauer pa je na zadnjih igrah v Vancouvru šprintersko preizkušnjo končal na četrtem mestu, medaljo mu je za vsega 3,4 sekunde speljal Jakov Fak, ki je takrat sicer še tekmoval za Hrvaško.

Julii Mancuso ostala desetinka
Tina Maze je šesta na tem seznamu, tudi njej je medalja ušla z zelo majhno razliko. Američanka Julia Mancuso je imela v cilju natanko desetinko zaloge, bronaste zaloge.

Iz Sočija

Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve