Vesna Fabjan in Teja Gregorin sta Slovencem polepšali 11. februar. Foto: Reuters
Vesna Fabjan in Teja Gregorin sta Slovencem polepšali 11. februar. Foto: Reuters
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan je pred tremi leti na svetovnem prvenstvu osvojila četrto mesto. Foto: Reuters
Tudi Teji uspel olimpijski podvig!
Tek Vesne Fabjan za olimpijski bron

Ruska ruleta je tokrat seveda v znamenju Vesne in Teje, ki sta postali že tretji slovenski par, ki je v enem dnevu osvojil kar dve olimpijski medalji.

Ob tem vas vabim, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Teja Gregorin je na olimpijskih igrah poskrbela za prvo slovensko medaljo v biatlonu.

2: Vesno Fabjan sta do drugega mesta ločili le dve stotinki sekunde.

3: Slovenski športniki so že tretjič v enem dnevu osvojili dve olimpijski medalji. V prejšnjih primerih se je to zgodilo na poletnih igrah. Veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec so bili zlati 23. septembra 2000 v Sydneyju, slabih osem let pozneje, 17. avgusta 2008, pa je bil v Pekingu zlat Primož Kozmus, bronast pa Debevec.

4: Slovenska odprava v Sočiju je v vsega štirih dneh osvojila tri medalje. S tem je še četrtič v svoji zgodovini dosegla svoj rekord (Calgary 1988, Lillehammer 1994, Vancouver 2010). Priložnosti za izboljšavo rekorda bo še precej.

7: Teja Gregorin je na zasledovalni tekmi dosegla sedmi čas, s katerim se je prebila do tretjega mesta. Najhitrejša v smučini je bila zlata Darja Domračeva.

12: V Sočiju je bil organiziran četrti olimpijski šprint, 12 medalj je osvojilo 12 različnih tekmovalk.

14: Slovenski športniki so na zimskih olimpijskih igrah zdaj osvojili 14 medalj, od tega je 6 srebrnih in 8 bronastih.

51: Gregorinova se je na tekmah za svetovni pokal še 51. zavihtela v elitno deseterico, a šele tretjič na zmagovalni oder. Kar dva od teh treh primerov sta se zgodila v najpomembnejšem trenutku - leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Pjengčangu ter tokrat na olimpijskih igrah v Sočiju.

75: Teja Gregorin je letos zadela "le" 75 odstotkov strelov stoje, tokrat je mimo tarče poslala le enega od desetih strelov.

100: Ženski šprint je dobila Maiken Caspersen Falla in s tem Norveški pritekla jubilejno 100. tekaško medaljo na olimpijskih igrah.

Tudi Teji uspel olimpijski podvig!
Tek Vesne Fabjan za olimpijski bron