Če Anžeta Kopitarja ne bo v postavi za zgodovinski dvoboj z Avstrijo, bo to veliko presenečenje, saj se počuti veliko bolje, o njegovi pripravljenosti in motivaciji pa nikoli ni bilo dvoma. Foto: STA
Če Anžeta Kopitarja ne bo v postavi za zgodovinski dvoboj z Avstrijo, bo to veliko presenečenje, saj se počuti veliko bolje, o njegovi pripravljenosti in motivaciji pa nikoli ni bilo dvoma. Foto: STA
Sabahudin Kovačević (Slovenija) - Branko Radivojevič (Slovaška)
V postavo Slovenije se po prestani kazni vrača Sabahudin Kovačević, ki se je v Sočiju v navezi z Alešem Kranjcem dokazal kot steber obrambe. Foto: EPA
Robert Kristan
Po tekmi počitka bo v slovenskih vratih znova Robert Kristan, ki je še zlasti proti Slovaški odlično opravil svoje delo. Foto: Reuters
Pot Slovenije do repasaža z Avstrijo

Prvi slovenski hokejski zvezdnik po nedeljskih težavah zaradi slabosti ni treniral. Stanje Anžeta Kopitarja je v ponedeljek že veliko boljše in po besedah predstavnikov reprezentance bo prvi center Slovenije zaigral v kvalifikacijskem dvoboju z Avstrijo za preboj v četrtfinale, kjer zmagovalca za nagrado čaka Švedska, najboljše moštvo predtekmovanja.


Vrhunska obravnava prvega zvezdnika

Predstavniki "risov" so zelo zadovoljni z zdravljenjem Anžeta v bolnišnici, kjer je bil deležen vrhunske obravnave in se je že takoj po prejemu praškov počutil neprimerno bolje kot med tekmo z ZDA, ko zaradi slabosti in bolečin ni zmogel odigrati tekme do konca.

Po besedah novinarja Radia Slovenije Marka Pangerca v bolnišnici sicer niso stoodstotno potrdili, ali gre res za trebušno gripo ali kakšno virusno obolenje. "Ni panike, da Anže ne bi igral. Tako vsaj pravijo v slovenskem taboru," je iz Sočija za MMC potrdil Pangerc.

Zasebno prepuščajo vlogo favorita
Radijski kolega je povedal tudi, da navdušenje Avstrijcev nad Slovenijo v boju za četrtfinale, vseeno ni tako enoznačno, kot bi lahko sklepali iz objav v avstrijskih medijih, veliko previdnosti in celo favoriziranja "risov" pa je v vrstah avstrijskih novinarjev. Na eni strani se obe moštvi dobro zavedata, da se bolj ne bi mogli poznati, predvsem pa so tako Slovenci kot Avstrijci prepričani, da je nasprotnik več kot premagljiv.

Strah pred porazom, ki bo dolgo bolel
"Kdor bo izgubil, bo hudo hudo razočaran," povzema radijski komentator občutke obeh strani, saj kdo ve, kdaj bo naslednja takšna priložnost za preboj med najboljših osem hokejskih reprezentanc na svetu. "Veliko lažje je sprejeti vlogo podrejenega moštva proti na primer Češki. Če izgubiš, si lahko rečeš: Igrali smo z Jaromirjem Jagrom. Najlepša hvala in gremo domov." V torkovem opoldanskem sosedskem derbiju tega občutka zagotovo ne bo - poraženec bo krepko objokoval zamujeno priložnost, kar se lahko med tekmo prevede tudi v živčnost, nedisciplino in nezbrano igro.

Kristan v vratih, "Budo" pa v 1. paru
Lažje opoldansko razdrsavanje je bilo namenjeno slovenskim reprezentantom, ki proti ZDA niso igrali oz. so imeli manj dela. Posebej so vadili vsi trije vratarji, pri čemer ni dvoma, da bo proti Avstriji slovenska vrata branil Robert Kristan. Na ledu sta bila še oba rezervista Anže Kuralt in Miha Verlič, ob njiju pa sta drsala mladi branilec Matic Podlipnik in proti ZDA kaznovani Sabahudin Kovačević, ki se bo vrnil v prvi branilski par.

Po dobri predstavi Andreja Tavžlja (igral 19:15) in Klemena Pretnarja (igral 17:35) proti Američanom se lahko zgodi še kakšna sprememba v sestavi branilskih parov, medtem ko v napadu ostajajo trojke nespremenjene.

Pot Slovenije do repasaža z Avstrijo