Slovensko-avstrijski derbi, kot ga še ni bilo: zmagovalca čaka olimpijski četrtfinale s
Slovensko-avstrijski derbi, kot ga še ni bilo: zmagovalca čaka olimpijski četrtfinale s "tremi kronami". Foto: Reuters
Michael Grabner
Kot blisk hitri Michael Grabner je bil vpleten kar v šest od sedmih golov Avstrijcev, s čimer je drugi najboljši strelec olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
David in Marcel Rodman ter Žiga Pavlin (Slovenija)
Najpomembnejši sklep ob težavah Anžeta Kopitarja s trebušno gripo? "Risi" lahko igrajo tudi brez njega, kar je pokazal zadnja tretjina proti ZDA in gol bratov Rodman. Foto: Reuters
vratar Matthias Lange (Avstrija)
Avstrijci so imeli tudi srečo s poškodbami, ki so prisilile selektorja Mannyja Viveirosa, da je v Soči vseeno vzel Matthiasa Langeja in Andreasa Nödla, ki sta bila obrambna junaka zmage nad Norveško. Foto: Reuters
Phil Kessel
Phil Kessel se je s hat-trikom proti Sloveniji zavihtel na vrh lestvice strelcev: s 4 goli in 3 podajami na treh tekmah je tudi boljši od sestre Amande, ki ima na 3 tekmah 2 gola in 2 podaji. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin
Rusi pod pritiskom ne blestijo in se niso neposredno uvrstili v četrtfinale. A "zbornaji komandi" v spodbudo": tudi Kanada v Vancouvru 2010 je igrala "playoff" z Nemčijo, nato pa osvojila zlato. Foto: Reuters
vratar Jonas Hiller (Švica)
Jonas Hiller je proti Latviji in Češki ubranil prav vseh 47 strelov v okvir švicarskih vrat. Foto: Reuters
Drew Doughty
Prvi strelec branilcev olimpijskega naslova je branilec Drew Doughty s štirimi goli. Sledi mu soigralec iz Los Angelesa Jeff Carter s tremi goli. Foto: Reuters
Risi proti večnim tekmecem Avstrijcem za četrtfinale

Sosedski derbi bo med "risi" in "orli", ki se poznajo do obisti, saj jih je velika večina drug proti drugemu igrala že od 10. leta dalje, vse do zadnjih let sobivanja v Ligi Ebel. Predvsem pa je to dvoboj reprezentanc, ki sta v zadnjih 20 letih med seboj odigrali največ tekem, kar petkrat so se sosedje tudi udarili na svetovnih prvenstvih, še enkrat pa v olimpijskih kvalifikacijah.

Tabela izločilnih bojev
Termine tekem izločilnih bojev IIHF potrdila, pri čemer ni prišlo do nobenih sprememb.

Slovenska in avstrijska hokejska zveza sta že ponoči sporočili, da bo tekma ob 12.00 po ruskem času oz. ob 9.00 po slovenskem! Zmagovalca nato v sredo ob 9.00 čaka prvopostavljena Švedska.

Avstrijci veseli, Slovenci nenavdušeni
Toda odziv na tekmeca v boju za zgodovinski četrtfinale je bil različen: Avstrijci so se razveselili Slovencev, ti pa so bili nenavdušeni, da spet igrajo z večnimi tekmeci. Mogoče tudi zato, ker v "resnih" dvobojih "orli" vodijo s 4:2 v zmagah, res pa, da so "risi" dobili zadnji dvoboj na SP-ju 2012 v Stožicah. Skratka, ob 12.00 po ruskem času, ob 9.00 po slovenskem in avstrijskem, se obeta epski dvoboj, ki zmagovalcu prinaša zgodovinsko uvrstitev, poražencu pa večno spraševanje, kaj če ...

"Kopi" ni treniral, a je bolje
Nekateri člani slovenske hokejske reprezentance so na olimpijskih igrah v Sočiju danes opravili lažji trening. Zdravstveno stanje prvega zvezdnika ekipe Anžeta Kopitarja, ki se treninga sicer ni udeležil, se izboljšuje, so sporočili iz slovenske olimpijske reprezentance in dodali, da je veliko možnosti, da bo v torek ob 9.00 nastopil proti Avstrijcem.


Odgovor na vprašanje v naslovu:
Ker bi preveč bolelo ...
Ker bi poraz z Avstrijci preveč bolel - spomnite se Göteborga 2002 (3:5) in Helsinkov 2003 (2:6) ter Bratislave 2011 (2:3). Slovenskim hokejistom ne preostane drugega, kot da na takšen ali drugačen način pokažejo, da so še vedno boljši igralci kot Avstrijci, kljub vsem njihovim vlaganjem v hokej, obvladovanju Lige Ebel in predvsem koroškemu ponosu.

A naj vse vesele izjave "orlov" ne zavedejo, ne gre za podcenjevanje, temveč zavedanje, da je po slabem začetku olimpijskega turnirja in prigarani zmagi nad Norveško ravno Slovenija njihov najbolj premagljiv tekmec. Predvsem pa nihče, morebiti z izjemo Thomasa Vanka, ne bo brez motiva.

Vroči "Grabs" se dobro spominja porazov
Še dobro se spominjam pogovora z Michaelom Grabnerjem v Stožicah aprila 2012. "Do odhoda v Severno Ameriko pri 17. letu nisem niti enkrat premagal Slovenije oz. slovenskih moštev. Res neverjetno, igrali smo z njimi že od 8. leta, pa so moja moštva vedno premagovali. Potem smo z Beljakom premagovali tudi že Čehe, Slovake, Nemce, tudi kakšno kanadsko mladinsko ekipo na turneji po Evropi, a Slovencev nikoli. Zato verjemite mi, z največjim veseljem in zelo motiviran igram proti Sloveniji," je pred zadnjo prestižno tekmo SP-ja 2012 v Diviziji I pripovedoval "Grabs", ki je sicer potem izgubil dvoboj za zlato (3:2). A neverjetno hitri NHL-ovec je zdaj v Sočiju prvo orožje "orlov" in s 5 goli in podajo celo drugi strelec olimpijskega turnirja.

Skratka, brez evforije, vendar "risi" imajo za sabo Innsbruck 2005 in Ljubljano 2012, derbi bo najbrž trd, neizprosen, najverjetneje tudi vroč, a če kaj vemo v hokeju, vemo, da smo Slovenci boljši od Avstrijcev, razen če nas sodniki ne ustavijo (malo heca, veliko zares ;-)

IN NAJMOČNEJŠI PO PREDTEKMOVANJU SO?
(jakostna lestvica po skupinskem delu; "power ranking" pred turnirjem)
1. SLOVENIJA
Kakšna je že razlika med Slovenijo in Slovaško? 3:1! Poster Žige Jegliča v vsako otroško sobo, gol Anžeta Kopitarja na vse shranjevalnike zaslona. In seveda "No Raza No Party" v vsak uvodnik športnih poročil!

Fantje so nori - trenutno 8. na olimpijskih igrah kot popolni avtsajderji, s čimer so že postavili ob bok Grenoblu 1968 in 9. mestu Jugoslavije z legendami Vikijem Tišlarjem, Albinom Felcem, Ivom Janom, Rudijem Hitijem, Francem in Romanom Smolejem ter seveda vratarjem Tonetom Galetom.

2. ZDA - TJ Oshie, brat Amande Kessel, koleno Dustina Browna in seveda Jonathan Quick, ki zna pravočasno in nekaznovano premakniti vratnico in pred očmi samega Vladimirja Putina ukrasti Rusiji gol.
3. ŠVEDSKA - najlepši hokejist iger Henrik Lundqvist v vratih brani v ključnih trenutkih, na ledu pa dominira Erik Karlsson (3+2) po poklicu branilec, a je v resnici najboljši napadalec turnirja.
4. ŠVICA - Resda skorajda ne znajo doseči gola, a ga tudi zlepa ne dobijo. Stoodstotni Jonas Hiller še nepremagan po 120 minutah, iz obupa si nasprotniki občasno zabijejo kar avtogol ali pa obupajo s streli.
5. KANADA - Kje je Sidney Crosby? Najbrž čaka na podaljšek finala. Še dobro, da sta tu "Kralja" Drew Doughty in Jeff Carter (skupaj 7 golov), kar je sicer v nasprotju z logiko NHL-a.
6. FINSKA - brez prvih centrov, a mladci (Olli Maatta, Sami Vatanen) in veterani na čelu s Teemom Selannejem (1+1) se ne dajo in igrajo na vse ali nič. Zdaj morajo samo še zadeti s pravim 1. vratarjem, kar je prekletstvo vratarske blaginje.
7. RUSIJA - Dvakrat "loterija", Slovence načeli s prebliskoma naveze Aleksander Ovečkin - Jevgenij Malkin, premalo za privržence "zbornaje komande", na srečo vratarji prisebni. Če proti Slovaški ni šlo s strelskimi vajami, je tu na srečo zdaj vsaj Norveška.
8. AVSTRIJA - Vratarja Matthiasa Langeja (ubranil 49 od 50 strelov) sploh ne bi smelo biti v Sočiju, a poškodba pred igrami in nemoč obrambe v prvih 100 minutah turnirja sta mu dala priložnost junaštva proti "vikingom". In seveda Michael Grabner: 5+1!
9. ČEŠKA - neprepričljiva skupina, ki pa zadeva po zaslugi veteranov Jaromirja Jagra in Marka Židlickega. A njihov čas še prihaja ... nekdanji rojaki so vsaj redna stranka.
10. LATVIJA - Največji nesrečniki. Trdni v igri in blizu vsem, toda "avtogol" in nedisciplina sta terjala davek. Lahko vrnejo Švicarjem za poraz 8 sekund pred koncem?
11. SLOVAŠKA - Izgubili so s Slovenijo in to ni zamenjava držav! A proti Rusom so pokazali drugačen obraz in zdaj lahko premagajo še "bratsko" moro Čehe.
12. NORVEŠKA - Luknja ob odsotnosti Toreja Vikingstada je gromozanska. "Hobit" Mats Zuccarello drsa in kroži okoli vseh, a gola ni, brez njega pa so "polarni medvedi" klonili pred "orli".

P. S. komentatorjem uporabnikom: prave resne napovedi še pridejo, brez skrbi in še naprej uživajte v nepozabnem hokeju. Tudi Olli Jokinen še vedno pleše od veselja, saj je že 2. center Finske! Ali pa si znova poglejte šov v izvedbi TJ Oshieja!

Risi proti večnim tekmecem Avstrijcem za četrtfinale