Slovenci kljub gladkemu porazu ne smejo biti preveč razočarani, saj so že z uvrstitvijo na OI (izločili so evropske podprvake Špance) napravili lepo delo. V Riu so nato nanizali štiri zmage, med drugim so gladko opravili s Švedi, srebrnimi v Londonu, in Poljaki, bronastimi s svetovnega prvenstva v Katarju. Za medaljo na največjih tekmovanjih pa Slovenija potrebuje vsaj enega ali dva
Slovenci kljub gladkemu porazu ne smejo biti preveč razočarani, saj so že z uvrstitvijo na OI (izločili so evropske podprvake Špance) napravili lepo delo. V Riu so nato nanizali štiri zmage, med drugim so gladko opravili s Švedi, srebrnimi v Londonu, in Poljaki, bronastimi s svetovnega prvenstva v Katarju. Za medaljo na največjih tekmovanjih pa Slovenija potrebuje vsaj enega ali dva "bombarderja" z zunanjih položajev. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Bezjak
Marko Bezjak je bil s šestimi goli ob Blažu Jancu najboljši slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Janc
Blaž Janc prodira mimo Henrika Tofta Hansena. 19-letni Sevničan je v prvem polčasu dosegel tri gole. Foto: Reuters
Vid Kavtičnik
Vid Kavtičnik se je dobro boril, a tudi njemu so v nadaljevanju pošle moči. Foto: www.alesfevzer.com
Karol Bielecki
Karol Bielecki je bil nerešljiva uganka za obrambo Hrvaške. Foto: Reuters
Nikola Karabatić (Francija)
Branilci naslova iz Londona 2012 Francozi so imeli kar nekaj težav z gostitelji olimpijskih iger Brazilci, ki pa so jim v zadnji četrtini tekme pošle moči. Nikola Karabatić in druščina so se na koncu brez težav prebili v polfinale. Foto: Reuters
Nemčija
Nemci (na sliki Julius Kuhn) so upravičili vlogo favoritov. Katar jim je lahko sledil le v prvem polčasu. Foto: Reuters

Slovenci so pregoreli v veliki želji, poleg tega jim je očitno zmanjkalo še moči, saj niso pokazali odločnosti in igre s prejšnjih dvobojev. Danska je bila hitrejša, močnejša in boljša v vseh elementih.

Slovenija je v prvem polčasu (16:13) še držala korak z Dansko, v nadaljevanju pa močno popustila. Rdeče-beli danski "dinamit" je ob slabi slovenski obrambi zadeval z vseh položajev, razigral se je še vratar Jannick Green, tako da je semafor v 41. minuti kazal 26:17, s tem pa je bil dvoboj odločen.

Slovenci se po Sydneyju leta 2000, ko so bili močnejši Rusi, še drugič poslavljajo v četrtfinalu OI.

Kavtičnik in Bezjak vlekla slovenski voz
Slovenija je dobro odprla tekmo, saj je Marko Bezjak z golom zaključil uvodni napad. Sledil je hiter odgovor Dancev, nato pa po zapravljenem slovenskem napadu tudi vodstvo Danske z 2:1. Slovenija je imela igralca več, a je Casper Mortensen v protinapadu zabil za 3:1. Blaž Janc je znižal na 3:2, Vid Kavtičnik pa na 4:3. Slovenska obramba je imela na začetku nekaj težav s streli od daleč in s krožnim napadalcem Henrikom Toftom Hansenom, ki je v 6. minuti povišal na 5:3. Priključek Slovencem je z drugim golom priigral Kavtičnik, malo pozneje pa je razpoloženi Bezjak s položaja krožnega napadalca izenačil na 5:5.

Lesjak in Zarabec namesto Škofa in Zormana
Sledila sta dva zaporedna gola Danske. Toft Hansen je zabil svojega tretjega, Mikkel Hansen pa prvega. Selektor Veselin Vujović je nato vratarja Gorazda Škofa zamenjal z Urbanom Lesjakom, organizacijo igre pa je od Uroša Zormana prevzel Miha Zarabec, ki je takoj izsilil sedemmetrovko za zadetek Kavtičnika (7:6). Malo pozneje je Bezjak s svojim tretjim golom znižal na 8:7.

Slovenija kljub izključitvam držala priključek
V 15. minuti sta bila v razmiku nekaj sekund izključena Blaž Blagotinšek in Vid Poteko. Slovenija je kljub temu držala priključek (10:8). Vujović je v 18. minuti vzel minuto odmora. Po njej je Zarabec po izgubljenem napadu napravil prekršek za izključitev, a je na srečo Hansen na drugi strani stresel prečko, Darko Cingesar pa znižal na 10:9. Slovenija je kljub očitni "zakrčenosti" držala priključek. Po sedemmetrovki Hansena je semafor kazal 11:9.

Namesto izenačenja Danska ušla na +3
Lesjak je nato ubranil dva težka strela, na drugi strani pa je Blaž Janc znižal na 11:10. Slovenija je imela nato še priložnost za izenačenje, a je Zorman pred zadetkom napravil prestop. Namesto izenačenja sta sledila dva danska gola za 13:10. Slovenci so se v napadu precej mučili ob agresivni, visoki danski obrambi 6:0. Manjkal je zunanji igralec, ki bi s strelom od daleč prebil "danski zid". Danci so tako na odmor odšli s prednostjo 16:13. Izid polčasa je nekaj sekund pred koncem postavil Mads Christiansen. Danci so bili precej bolj razpoloženi in raznovrstni v napadu. Kavtičnik in Bezjak sta dosegla po štiri gole, Lesjak je zbral prav toliko obramb.

Vujović: Nimate želje po zmagi
Drugi polčas je z golom za 17:13 odprl Hansen, a mu je odgovoril Zorman z zadetkoma za 18:15. Hansen je spet povišal na 19:15, nato pa Lasse Svan Hansen na 20:15. Danci so tako dobro izkoristili izključitev Poteka. Zaradi potiskanja je bil izključen še Matej Gaber, kar je Mortensen kaznoval z zadetkom za 22:16 v 37. minuti. Vujović je vzel minuto odmora, v kateri je igralcem očital, "da nimajo želje po zmagi".

Green zaklenil vrata; v 41. minuti 26:17
In ko je po minuti odmora Jannick Green ubranil sedemmetrovko Juretu Dolencu, na drugi strani pa Morten Olsen zabil za 23:16, se je slovenska ladja začela potapljati. Green je "snel" še sedemmetrovko Kavtičniku ter "zicer" Gabru, na drugi strani pa sta Larsen in Toft Hansen povišala na 26:17 v 41. minuti. Vujović je spet vzel minuto odmora, ki pa ni pomagala. Po njej je spet blestel Green, ki je ubranil protinapad Jancu.

Slovenci nemočni ob "letečih" Dancih
Na drugi strani so danski strelci z zunanjih položajev (Olsen, Mads Mensah Larsen, Hansen) brez težav zadevali z vseh položajev. Semafor je tako v 47. minuti kazal 29:21. Dvoboj je bil praktično odločen, saj Slovenci niso imeli moči, energije, da bi se enakovredno kosali z živahnimi Danci, ki so "leteli" po igrišču. Sledilo je bolj ali manj le še čakanje na zadnji pisk sirene ...

Bielecki poslal Hrvate domov
Danci se bo v petkovem polfinalu sreči s Poljaki. Izbranci Talanta Dušebajeva so v zadnjem četrtfinalu ugnali Hrvate s 30:27. Branilci brona iz Londona razočarani odhajajo domov. Blestel je Karol Bielecki z 12 zadetki, pri Hrvatih sta jih Ivan Čupić in Luka Stepančić dosegla po sedem.

Poljaki so blesteli v drugi polovici prvega polčasa, ko so vodili tudi že za pet golov. V drugem polčasu so Poljaki povišali prednost tudi že na šest zadetkov, a so se Hrvati nato zbrali in začeli nižati zaostanek, ujeli pa so jih v 53. minuti pri 25:25. V končnici se niso znašli, k temu je pripomoglo tudi nekaj izključitev, tako da je bilo minuto in pol pred koncem po zadetku Kamila Syprzaka za 28:26 jasno, da je Poljski uspelo maščevanje za grenak poraz na evropskem prvenstvu januarja.

V zadnji tretjini Francozi stopili na plin
V prvem četrtfinalu so se gostitelji Brazilci srdito upirali branilcem naslova Francozom. Ob polčasu je bilo 16:16, v nadaljevanju pa je Brazilija vodila z 21:20. Nazadnje pa je bilo izenačeno v 39. minuti pri 22:22, nato pa so šampionske izkušnje Francozov le prevladale. Michel Guigou, Cedric Sorhaindo in Daniel Narcisse so poskrbeli za na koncu kar previsoko zmago s 34:27.

Nemška lekcija Katarju
Še bolj suvereni so bili Nemci, ki so Katar nadigrali s 34:22. "Tujska legija" v zasedbi Katarja je v prvem polčasu (16:12) še držala priključek z Nemci, nato pa so evropski prvaki dodali plin in povsem razbili varovance Valera Rivere, sicer svetovne podprvake z domačega prvenstva. Uwe Gensheimer, Fabian Wiede in Tobias Reichmann so dosegli po pet golov. Na drugi strani je z devetimi zadetki strelsko blestel Kubanec Rafael Capote.


ČETRTFINALE, tabela
Hrvaška - POLJSKA 27:30 (14:18)
Čupić in Stepančić po 7, Duvnjak 5; Bielecki 12, Lijewski 7.

DANSKA - Slovenija 37:30 (16:13)

Danska: Hansen (2) in Svan po 8, Olsen 6, H.
Toft Hansen 5, Mortensen 4, Mensah 3,
R. Toft Hansen 2, Christiansen 1;

Slovenija: Janc in Bezjak po 6, Kavtičnik 5 (2),
Zarabec 4 (3), Zorman 3, Blagotinšek in Cingesar po 2, Miklavčič in Gaber po 1.
Izključitve: 10 min; 16 min
Sedemmetrovke: 2/2; 5/8


FRANCIJA - Brazilija 34:27 (16:16)
Guigou 8, Narcisse 7, Sorhaindo 6, N. Karabatić in Porte po 4; Pozzer 8, Dos Santos 7, De Toledo 5, Langaro 3.

NEMČIJA - Katar 34:22 (16:12)
Gensheimer, Wiede in Reichmann 5; Capote 9, Marković 4.


POLFINALE, petek ob 20.30:
DANSKA - POLJSKA
Sobota ob 1.30:
FRANCIJA - NEMČIJA
Finale (19.00) in tekma za tretje mesto (15.30) bosta v nedeljo.