Darko Đurić se je naučil plavati pri 10 letih. Letos si je v
Darko Đurić se je naučil plavati pri 10 letih. Letos si je v "boju" z Alenom Kobilico priboril nastop na paraolimpijskih igrah. Foto: Reuters

22-letni Đurić je že v kvalifikacijah plaval 40,99, s čimer je prejšno najboljšo znamko popravil za sekundo in 20 stotink. V finalu pa je nato dodal še pol sekunde. Zmagal je Brazilec Daniel Dias, ki je s časom 34,15 postavil nov svetovni rekord v kategoriji S5. Đurić je bil v Londonu že 5. na 100 m prosto in 6. na 50 m prosto. V soboto ga čaka še nastop na 200 m prosto, kjer potihem cilja na medaljo.

Đurić upa, da bo še izboljšal rekord
"Res mi je uspelo nekaj izjemnega. Prvi dan sem na 50 metrov prosto plaval pol sekunde počasneje v finalu, zdaj pa pol sekunde hitreje. Res sem vesel tega svetovnega rekorda, mislim, da je bil to že 125. rekord na teh igrah. Od jutranjega nastopa je bilo kar nekaj ur, tako da se mi je uspelo regenerirati, a tudi 50-metrska razdalja ni nekaj hudega. Gotovo je nekaj najlepšega, da prav na olimpijskih igrah plavaš rekord in ga še izboljšaš. Malo blišča mi je odvzel Diaz, ki je tudi plaval rekord, a sem vesel, da sem ga dosegel in upam, da ga bom še kdaj izboljšal," je bil zadovoljen Đurić.

Đurić, študent Fakultete za poslovne vede, se je rodil brez obeh nog in brez leve roke, starši pa so se mu odrekli in ga poslali v zavod za invalidno mladino. Tam ni bil dolgo, preselil se je na Podbrezje in odraščal v rejniški družini. Z izjemno voljo in življenjsko energijo se je usmeril v šport, najprej treniral sedečo odbojko, nato pa plavanje.