Dejan Zavec se bo še naprej kitil s pasom za svetovnega prvaka po verziji IBF. Foto: Iztok Novak
Dejan Zavec se bo še naprej kitil s pasom za svetovnega prvaka po verziji IBF. Foto: Iztok Novak
Dejan Zavec in Rodrigo Ezequiel Martinez
Zavec je dolgo časa lomil Martineza. Foto: Iztok Novak
12. runda dvoboja Zavec - Martinez
Intervju z Dejanom Zavcem
Zavec ubranil naslov prvaka

34-letni Ptujčan je po nekoliko bolj zadržanem začetku težko pričakovane borbe v Tivoliju Argentinca resneje napadel v osmi rundi. V naslednji je s serijo udarcev še bolj nagnal strah v kosti tekmecu, ki se je verjetno lahko zahvalil le gongu, da ni bilo obračuna že tedaj konec. Žilavi Južnoameričan je nato še naprej dobival težke udarce, a vseeno obstal na nogah do prekinitve. "Mr. Sympathikus" ima v profesionalni karieri zdaj 29 zmag (od tega 17 z nokavtom) in le en poraz.

V videonovici na desni strani si lahko ogledate celotno 12. rundo in slavje Zavca po zmagi.

Zavec bolje telesno pripravljen
Zavec je bil sicer že v prvih dveh rundah boljši, nekoliko bolj konkreten in z več čistimi udarci, kombinacijami levega direkta in desnega krošeja. Udarci Martineza so padali predvsem po rokah. V tretji rundi se je Argentinec bolj enakovredno boril, da nikakor ni od muh, pa je pokazal v četrti, ko je bil še bolj nevaren in bržkone tudi dobil to rundo.
V peti in šesti je slovenski šampion znova prevzel pobudo, sedma pa je bila potem spet bolj izenačena. Ob koncu osme runde je Martinez z enim kolenom padel na tla, a je sodnik odločil, da mu je spodrsnilo. V nadaljevanju je prišla do izraza boljša telesna pripravljenost ptujskega boksarja in v 12. rundi je po dolgi prevladi le dočakal odločitev sodnika Inga Barrabasa iz Nemčije, da po opotekanju Argentinca prekine borbo. Najboljši slovenski boksar je petič v karieri boksal 12 rund, Martinez pa prvič. Do zdaj jih je v ringu preživel največ deset.
"Po tretji rundi mi je malo "nastradala" leva roka, nato pa sem se le umiril in čakal. Treba je bilo ohraniti mirne živce in čisto glavo, kar sem napovedoval že pred dvobojem," je v prvi izjavi po zmagi povedal Zavec.

Četrti poraz Martineza
Dvoboj Zavca in Martineza je bil vrhunec boksarskega večera pod Rožnikom, v katerem se je zvrstilo še pet borb. V eni od njih je drugi Slovenec Denis Simčič (lahko težka kategorija - do 79,37 kg) s tehničnim nokavtom v drugi rundi premagal Nemca Marka Angermanna.

Zavec je svetovni prvak prvič postal 11. decembra v Johannesburgu, ko je pet sekund pred koncem tretje runde nokavtiral branilca naslova, Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya.
28-letni Martinez je na 41 profesionalnem dvoboju doživel četrti poraz. Ob tem ima še 36 zmag (13 z nokavtom) in en neodločen izid. 173 cm visokega Argentinca je v Ljubljani bodrilo 12 navijačev, 10 jih je prišlo prek Atlantika.
Zavca spodbujali kurenti
Zavca so v ring pospremili kurenti in skandiranje "Dejan, Dejan ...!" približno štiri tisoč gledalcev v ljubljanski dvorani, ki so ves čas glasno navijali. Ptujčan se je pred začetkom obračuna predstavil v majici, na kateri sta bili fotografiji njegovih dveh hčerk. Martinez je zelo čustveno, s solzami v očeh, poslušal argentinsko himno, slovensko pa je zapel Omar Naber.

Izidi "Obračuna v Zmajevem gnezdu"

1. borba - težka kategorija (90,71 kg)
Jürgen Frank (NEM) - Dušan Pašić (SRB) tehnični nokavt

2. borba - težka kategorija (90,71 kg)
Gonzalo Omar Basile (ARG) - Ladislav Slezak (SVK) tehnični nokavt

3. borba - super srednja kategorija (76,20 kg)
Stjepan Božić (HRV) - Gyula Gaspar (MAD) tehnični nokavt

4. borba - super velterska kategorija (69,85 kg)
Christina Hammer (NEM) - Edita Lešnik (BiH) tehnični nokavt

5. borba - lahko težka kategorija (79,37 kg)
Denis Simčič (SLO) - Marko Angermann (NEM) tehnični nokavt

6. borba - obramba naslova svetovnega prvaka IBF
Dejan Zavec (SLO) - Rodolfo Ezequiel Martinez (ARG) tehnični nokavt

Nekaj utrinkov, ki jih je v svoj objektiv ujel fotograf Iztok Novak, si oglejte v spodnji galeriji.

12. runda dvoboja Zavec - Martinez
Intervju z Dejanom Zavcem
Zavec ubranil naslov prvaka