Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu, se je vrnila v domovino. Presrečna, ker je na SP-ju osvojila tri zlate medalje, vendar zelo utrujena, tako da si želi čim prej domov na Koroško. Foto: BoBo
Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu, se je vrnila v domovino. Presrečna, ker je na SP-ju osvojila tri zlate medalje, vendar zelo utrujena, tako da si želi čim prej domov na Koroško. Foto: BoBo

Pri 20 letih piše zgodovino športa
Svetovno prvenstvo v športnem plezanju na Japonskem je bilo za Slovenijo najuspešnejše do zdaj. Prvo ime slovenske ekipe je bila Janja Garnbret, edina v zgodovini tega športa, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila naslov svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Hačiodžiju se je pri svojih 20 letih najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju, nato je postala prva ženska, ki je na istem svetovnem prvenstvu slavila v težavnosti in balvanih, nato pa edina v zgodovini športnega plezanja s trojčkom zlatih medalj v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Garnbretova se ne boji pritiska olimpijskih iger

V balvanih najbolj uživa
"Vsako sezono rečem, da bolje ne bi moglo biti. No, letošnja je res neponovljiva in samo upam, da bo prihodnja pol toliko dobra kot letošnja," je povedala na novinarski konferenci v Ljubljani. Od kod takšna prevlada v balvanih? "Na začetku sezone sem imela cilj, da zmagam v svetovnem pokalu v balvanih. Vse leto sem trenirala za to, nisem pa merila na to, da bi dobila prav vse tekme. To je bila le pika na i. V balvanih res uživam, najraje jih plezam."

Lepa množica ljubiteljev športnega plezanja je prišla pred magistrat pozdravit slovenske plezalce. Foto: BoBo
Lepa množica ljubiteljev športnega plezanja je prišla pred magistrat pozdravit slovenske plezalce. Foto: BoBo

S kombinacijo nima težav
Težavnost? "Nisem vedela, kaj naj pričakujem. Konkurenca je močna, mlajše tekmovalke so res dobro pripravljene. Seveda sem želela zmagati, ampak – nikoli ne veš." In na koncu še zmaga v kombinaciji, ki vključuje hitrost, balvane in težavnost. Kako zahtevno je menjavati discipline? "Kombinacije sem se že kar precej navadila, na treningih kombiniramo balvane in težavnost. S hitrostjo se še bolj ogreješ za balvane in potem za težavnost. Hitrost sem zadnje čase izboljšala, a imam v tej disciplini še nekaj načrtov."

Že letos v novem centru v Radovljici

"Želim si, da bi imeli plezalni center z vsemi tremi disciplinami. Z Domnom (Škoficem) gradiva v Radovljici plezalni center z vsemi tremi disciplinami. Mislim, da bova že letos lahko trenirala v njem. Seveda bi bilo nekaj finančne podpore dobrodošle, ker bo drugače vse lastna investicija," je bila tudi denarnih nagrad vesela Garnbretova, ki je že na prvenstvu z vsako od zlatih kolajn dobila 12.000 evrov, po 4.000 evrov za vsako.

Z mirno glavo in brez preračunavanja
Več o načrtih za prihodnjo sezono 20-letna Korošica ni želela razpredati, se je pa še enkrat dotaknila kombinacije, ki bo na sporedu prihodnje leto na olimpijskih igrah. Na svetovnem prvenstvu ji v tej disciplini sprva ni šlo najbolj po načrtih. "Pomembno je bilo, da sem ohranila mirno glavo. V težavnosti sem vedela, da moram splezati hitreje od Japonke. Nič nisem smela preračunavati, to je najslabše, ker potem nisi osredotočen na svoje plezanje."

Garnbretova se želi še izboljšati v hitrosti do olimpijskih iger
Janja Garnbret je dosegla raven, ko je res težko pričakovati, da bi lahko bila še boljša. Foto: Manca Ogrin
Janja Garnbret je dosegla raven, ko je res težko pričakovati, da bi lahko bila še boljša. Foto: Manca Ogrin

Solze sreče Mie Krampl
Da bo lahko prihodnje leto del olimpijske druščine, ji seveda veliko pomeni: "Olimpijske igre so bile od nekdaj tudi moje sanje. Izjemno se veselim, da se bom vrnila na Japonsko." Na novinarski konferenci je bila celotna slovenska reprezentanca, tudi Mia Krampl, ki je bila srebrna v težavnosti. Zadnja dva tedna sta jo zelo utrudila: "Bilo je predvsem psihično obremenjujoče. Fizično smo vsi navajeni trenirati dva tedna skupaj. Da, na koncu se je predvsem psihično že nabralo vsega." Čustva so pri 19-letnici prišla na dan na sprejemu na ljubljanskem magistratu, ko je potočila nekaj solz.

V spodnjem videu si lahko ogledate posnetek sprejema pred magistratom: