Felix Loch in David Möller sta poskrbela za popolno nemško zmagoslavje. Foto: EPA
Felix Loch in David Möller sta poskrbela za popolno nemško zmagoslavje. Foto: EPA
Analiza smrtne nesreče gruzijskega sankača

Tudi srebro je odšlo v Nemčijo z Davidom Möllerjem, bron pa je osvojil branilec naslova Italijan Armin Zöggeler. V boju za zlato je bilo že v soboto jasno, da je Loch razred zase. Najhitrejši je bil v vseh štirih vožnjah in slavil v slogu svojega legendarnega rojaka Georga Hackla, ki je Nemčiji zadnjo zlato medaljo priboril pred 12 leti v Naganu. Hackl je s številnimi nasveti in izbiro pravih sani zelo pomagal Lochu do uspeha kariere. To prva nemška zlata medalja na letošnjih igrah, Loch pa je postal najmlajši olimpijski prvak v tem športu.

V boju za bron je Zöggelerju uspelo odbiti napad Alberta Demčenka. Močni Rus je bil v nedeljski tretji in četrti vožnji hitrejši od Italijana, a je ta obdržal tri stotinke sekunde naskoka iz sobote ter osvojil že svojo peto olimpijsko medaljo.

Velik napredek Pocieche v zadnjih štirih letih
Edini slovenski reprezentant Pociecha je uvrstitev v primerjavi s soboto pokvaril za eno mesto. Na zadnjih igrah v Torinu je končal na 26. mestu, a s precej večjim zaostankom. "Zelo sem zadovoljen z rezultatom. Vožnje so mi uspele. Naredil sem velik napredek od Torina, saj sem zaostanek za zmagovalcem znižal za dve sekundi. V povprečju sem na eno vožnjo izgubil pol sekunde manj kot pred štirimi leti. Pomagalo mi je, da smo štartali z nižjega štarta," je bil vesel Pociecha, ki bo v domovino odpotoval v četrtek. Do takrat se bo v Vancouvru še malce zabaval s prijatelji in z dekletom, ki so spodbujali tudi na vseh vožnjah. O nastopu na naslednjih igrah v Sočiju 2014 pa pravi: "Najprej je seveda služba, rad pa bi še tekmoval, več bo znano poleti."

Tekma je minila v senci petkove smrtna nesreča Gruzijca Nodarja Kumaritašvilija, ki se je ponesrečil na treningu, nekaj ur pred odprtjem iger. Tekmovalci so nastopili na skrajšani progi, prireditelji pa so poskrbeli za dodatne varnostne ukrepe na tekmi. Tekmovanje je končalo 38 sankačev, potrti Gruzijec Levan Gurešidze ni nastopil.

Enosed (M):          
1. F. LOCH NEM 3:13,085
2. D. MÖLLER NEM +0,679
3. A. ZÖGGELER ITA 1,290
4. A. DEMČENKO RUS 1,320
5. A. LANGENHAN NEM 1,544
...
27. D. POCIECHA SLO 3,470
 
 
Analiza smrtne nesreče gruzijskega sankača