Teodora Poštič je prehitela le tri tekmovalke, načrtovalo je preboj med najbolj 24. Foto: EPA
Teodora Poštič je prehitela le tri tekmovalke, načrtovalo je preboj med najbolj 24. Foto: EPA
Teodora Poštič
Po koncu je Teodora z grenkim glasom analizirala nastop. Foto: EPA
Sven Kramer
Sven Kramer je bil besen po diskvalifikaciji. Foto: EPA

19-letna svetovna prvakinja iz Južne Koreje je postavila novo rekordno število točk kratkega programa. Sodniki so ji prisodili 78,50 točke, kar je več, kot je dosegla novembra lani na tekmi v ZDA (76,28). Na drugem mestu je Japonka Mao Asada (73,78), 70 točk pa je presegla le še tretjeuvrščena Kanadčanka Joannie Rochette (71,36).

Poštičevi ni šlo po načrtih
Poštičeva je naredila preveč napak in hitro je bilo jasno, da se ji ne bo uspelo prebiti v finale. Zataknilo se je že pri prvem skoku, po katerem bi skoraj končala na ledu, tudi nadaljevanje pa ni bilo po načrtih. V finale bi se prebila le z brezhibnim nastopom.

Razočarana sem nad sabo, pričakovala sem finale. Že zaradi treningov, ki so bili res dobri. A se ni izšlo, to je umetnostno drsanje. Za ocene je še prehitro. Dejstvo je, da je bilo veliko napakic. Zataknilo se je že pri trojnemu rittbergerju, ki je moj najboljši skok,” ni skrivala slabe volje Poštičeva, ki je načrtovala uvrstitev med najboljših 24.

"Olimpijske igre so tekma, na kateri sem se hitro aklimatizirala, se hitro navadila na led. Po navadi to traja dlje. Tu sem imela odlične treninge, menila sem, da se mi finale ne more izmuzniti. Ni mi uspelo, zato mi ne more biti vseeno,” je bila razočarana Poštičeva.

Kramer diskvalificiran, Li zlat
V hitrostnem drsanju na 10.000 metrov je presenetljivo zmagal Seung Hon Li iz Južne Koreje. Srebro je osvojil Rus Ivan Skobrev, bron pa Nizozemec Bob de Jong. Od Lija, ki je postavil olimpijski rekord, je bil hitrejši favorit Sven Kramer, vendar je bil Nizozemec diskvalificiran.

Svetovni rekorder Kramer je bil od Lija hitrejši za štiri sekunde, a je bil zaradi napake pri menjavanju proge diskvalificiran. Devet krogov pred koncem ni zamenjal notranje proge z zunanjo. Kramer je za napako izvedel šele ob prihodu v cilj, ob novici o diskvalifikaciji pa je na stezo jezno odvrgel očala. Na letošnjih igrah je zmagal v preizkušnji na 5.000 metrov, ko je prehitel Lija in Skobreva.

V bobu dvosedu po polovici vodita Kanadčanki
Kanadčanki Kaillie Humphries in Heather Moyse sta bili z rekordoma olimpijske proge v Whistlerju najhitrejši v prvi in drugi vožnji v bobu dvosedu ter sta po polovici tekmovanja v najboljšem položaju za osvojitev zlate medalje. S časom 1:46,20 minute sta 13 stotink pred drugo posadko ZDA, v kateri sta Erin Pac in Elana Meyers. Na tretje mesto sta z drugega po prvi vožnji nazadovali Nemki Cathleen Martini in Romy Logsch. Evropski prvakinji, s petimi zmagami najuspešnejši v letošnji sezoni svetovnega pokala, zaostajata štiri desetinke.

10.000 m (M):
1. S.-H. LI J. KOR 12:58,55
2. I. SKOBREV RUS 13:02,07
3. B. DE JONG NIZ 13:06,73

Biatlon, štafeta, 4 x 6 km (Ž):
*
1. RUSIJA 1:09:36,3 (0+5)
Slepcova/Bogali/Medvedceva/Zajceva
2. FRANCIJA +32,8 (2+8)
Brunet/Becaert/Dorin/Bailly
3. NEMČIJA 37,1 (0+5)
Wilhelm/Hauswald/Beck/Henkel
...
8. SLOVENIJA 2:26,1 (0+6)
Ravnikar/Mali/Brankovič L./Gregorin
* - kazenski krog + poprave

Veleslalom (M):

1. C. JANKA ŠVI 2:37,83
2. K. JANSRUD NOR +0,39
3. A.-L. SVINDAL NOR 0,61
...
10. A. GORZA SLO 1,38

Ekipno (HS-106 m, 4 x 5 km prosto):

1. AVSTRIJA 49:31,6
Gruber/Kreiner/Gottwald/Stecher
2. ZDA +5,2
Camerota/Lodwick/Spillane/Demong
3. NEMČIJA 19,5
Rydzek/Edelmann/Frenzel/Kircheisen

Smučarski kros (Ž):

1. A. McIVOR KAN
2. H. BERNTSEN NOR
3. M. JOSSERAND FRA
...
14. S. FARIČ SLO