Gregor Urbas je prehitel tri drsalce. Foto: EPA
Gregor Urbas je prehitel tri drsalce. Foto: EPA
Jevgenij Plušenko
Jevgenij Plušenko je po koncu kratkega programa dobil stoječe ovacije. Foto: EPA
Tatjana Hüfner in Natalie Geisenberger
Tatjana Hüfner in Natalie Geisenberger se veselita novih dveh medalj za Nemčijo v sankanju. Foto: EPA
Maelle Ricker
Maelle Ricker je poskrbela za novo kanadsko zabavo na Cypress Mountainu. Foto: EPA
Sang Hva Li
Sang Hva Li je odbila napad Nemke Jenny Wolf. Foto: EPA

V vodstvu je Jevgenij Plušenko.

V solidni predstavi je Urbas napravil večjo napako pri trojnem akslu in prav tam zapravil minimalne možnosti, da se uvrsti med 20 najboljših. V Torinu pred štirimi leti je zasedel 29. mesto.
Škoda. Napake pri trojnem akslu v praksi v bistvu ne dela in po mojem je šel v ta skok le premalo odločno. Preostali del nastopa je bil zelo dober, kombinacija, piruete, koreografija in drugo je bilo na takšnem nivoju, kot sva ga načrtovala, zgodila se je le ta nepotrebna napaka. Vse skupaj ni bilo videti slabo, a s tako veliko napako se ni mogel uvrstiti v finale,” je po tekmi povedala njegova trenerka Gordana Smrekar.
Prvi trije z lepo prednostjo
11.000 gledalcev je bilo navdušenih nad predstavo Rusa Plušenka, ki se je vrnil na ledene ploskve po treh letih in pol, poskusil bo ubraniti olimpijski naslov, kar ni uspelu nobenemu drsalcu v zadnjih 58 letih. Z brezhibnim nastopom je zbral 90,85 točke. Drugi je Američan Evan Lysacek (90,30), tretji pa Japonec Daisuke Takahaši (90,25). Po kratkem programu je jasno, da je omenjena trojica na prvih mestih tudi osamljena v boju za medalje, saj četrtouvrščeni Japonec Nobunari Oda za bronom zaostaja že pet točk in pol. Brian Joubert je padel in je šele na 18. mestu.

Plušenko zaradi nervoze ni mogel jesti
Že danes sem bil zelo živčen, tako kot vsi, ki nastopamo na igrah. Sploh nisem mogel jesti, v celem dnevu samo eno banano. Pred nastopom je bilo še huje, saj mi na ogrevanju ni šlo vse po načrtih. Izgubil sem dva kilograma in zdaj moram na posvet k zdravniku, predvsem pa na masažo.” je dejal Plušenko.
Novo sankaško zlato za Nemčijo
Nemci so na sankaški progi v Whistlerju razred zase in so prevzeli vodstvo tudi na lestvici medalj. Dvakratna svetovna prvakinja Tatjana Hüfner je upravičila vlogo favoritinje. Avstrijka Nina Reithmayer se je morala zadovoljiti s srebrom, bronasta pa je Nemka Natalie Geisenberger. 26-letna Hüfnerjeva je bila najhitrejša tudi v četrti vožnjo, Reithmayerjevo je ugnala skoraj za pol sekunde. V moškem enosedu so Nemci osvojili prvi dve mesti, slavil je Felix Loch.
Drugo zlato za Kanado
V deskarskem krosu na Cypress Mountainu so se veselili Kanadčani. Zmagala je Maelle Ricker, ki je v finalu ugnala Francozinjo Deborah Anthonioz in Švicarko Olivio Nobs. Kanadčani na poletnih igrah v Montrealu leta 1976 in na zimskih igrah v Calgaryju leta 1988 niso osvojili zlata, urok pa je na "gori cipres" v nedeljo prekinil Alexandre Bilodeau na grbinah.

Favoritinja Jacobellisova brez odličja
Svetovna prvakinja Helene Olafsen z Norveške se je morala na koncu zadovoljiti s četrtim mestom. Velika poraženka tekme je bila Američanka Lindsey Jacobellis, ki je po napaki v polfinalu zapravila načrtovano zlato medaljo in nato zmagala v malem finalu. Tekmo, ki so jo zaradi dežja in megle morali prireditelji prestaviti za dve uri, so na težki progi zaznamovali številni padci in odstopi.

Korejka dobila dramatični finale na 500 m
Sang Hva Li iz Južne Koreje je zmagala v hitrostnem drsanju na 500 metrov. Svetovna prvakinja je v dramatičnem finalu premagala prvo favoritinjo Nemko Jenny Wolf za pet stotink sekunde, Bron je osvojila Kitajka Beišing Vang.

Korejka je še enkrat dokazala, da je pravi strup za Wolfovo, premagala jo je tudi na svetovnem prvenstvu v Obihiru na Japonskem. Svetovna rekorderka Wolfova si je želela, da bi bila 70. jubilejna nemška medalja v hitrostnem drsanju na olimpijskih igrah zlata.

Korejka si je odločilno prednost priborila v prvem teku in v drugem si je lahko v neposrednem dvoboju z Nemko privoščila celo tesen poraz, saj je imela dovolj naskoka za skupno zmago. Za Južno Korejo je bila to že druga zmaga v hitrostnem drsanju na ovalu v Richomdu, med moškimi je na 500 m slavil Tae Bum Mo.

Začel se je tudi turnir v curlingu (moški in ženske).

Sankanje, enosed (Ž):   
1. T. HÜFNER NEM 2:46,524
2. N. REITHMAYER AVT +0,490
3. N. GEISENBERGER NEM 0,577

Deskarski kros (Ž):
1. M. RICKER KAN
2. D. ANTHONIOZ FRA
3. O. NOBS ŠVI

Hitrostno drsanje, 500 m (Ž):
1. S. H. LI J. KOR 76,09
2. J. WOLF NEM 76,14
3. B. WANG KIT 76,63

Zasledovalna tekma, 12,5 km (M): *
1. B. FERRY ŠVE 33:38,4 (1)
2. C. SUMANN AVT +16,5 (2)
3. V. JAY FRA 28,2 (2)
...
9. K. BAUER SLO 55,4 (5)
47. J. MARIČ SLO 3:50,0 (5)
59. V. RUPNIK SLO 8:20,8 (11)

Zasledovalna tekma, 10 km (Ž): *
1. M. NEUNER NEM 30:16,0 (2)
2. A. KUZMINA SLK +12,3 (2)
3. M. BRUNET FRA 28,3 (0)
...
9. T. GREGORIN SLO 1:22,6 (2)
33. A. MALI SLO 3:37,9 (2)
39. D. RAVNIKAR SLO 3:46,7 (1)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi