Športniki iz 82 držav so se sprehodili po dvorani BC Place. Foto: EPA
Športniki iz 82 držav so se sprehodili po dvorani BC Place. Foto: EPA
Soči 2014
Naslednje zimske olimpijske igre bodo leta 2014 v Sočiju. Foto: EPA
BC Place
60.600 gledalcev je uživalo v spektaklu ob zaključku olimpijskih iger. Foto: EPA
Axel Teichmann, Petter Northug in Johan Olsson
Axel Teichmann, Petter Northug in Johan Olsson so medalje prejeli na sklepni slovesnosti. Foto: EPA
Slavje na ulicah Vancouvra
Kanadčani so preplavili ulice Vancouvra po zmagi hokejistov v finalu nad ZDA s 3:2 po podaljšku. Foto: EPA

Vancouver je olimpijsko zastavo predal prirediteljem zimskih olimpijskih iger leta 2014 v Sočiju v Rusiji. Večina članov slovenske delegacije na čelu z dobitnicama medalj Tino Maze in Petro Majdič je že predtem odpotovalo v domovino.

Smrt gruzijskega sankača črna pika iger
Predsednik organizacijskega odbora iger John Furlong je izrazil sožalje domačim in Gruziji zaradi smrti sankača Nodarja Kumaritašvilija, ki je umrl na treningu na dan odprtja. “Ker smo imeli šport, smo imeli tudi mir. Mir in prijateljstvo sta vodila te igre, prišel pa je čas slovesa in zahvale. Verjamem, da smo Kanadčani danes močnejši, enotnejši in bolj povezani ter da imamo še raje svojo domovino kot včeraj. Olimpijske igre so nas dvignile, in če je bila Kanada predtem za koga neznanka, nas zdaj poznate,” je Furlong velik del govora posvetil domači javnosti in navdušenje požel ob naštevanju nekaterih športnih uspehov svoje domovine na teh igrah.
Rogge: To so bile odlične in prijateljske igre
"Skupaj smo delili žalost ob tragični izgubi mladega življenja. Skupaj smo se veselili uspehov in imeli solze razočaranj. Navijali smo za športnike, ki se niso želeli predati. Vaša toplina in veselje je pripravilo pravo praznovanje olimpizma. Čez dva tedna pa se vam bodo pridružili športniki na paraolimpijskih igrah. Hvala organizacijskemu komiteju, uspelo vam je. To so bile odlične in prijateljske igre," je dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki je tudi uradno zaprl igre. Ni hotel govoriti o najboljših igrah doslej, kar je bila vedno navada njegovega predhodnika Juana Antonia Samarancha.
Tekaški kralj Northug dobil medaljo na slovesnosti
Po uvodni pesmi so na oder prišli poglavarji štirih prvotnih indijanskih plemen, za njimi pa predsednik kanadske vlade Stephen Harper, osmi predsednik MOK-a Rogge in zastavonoše olimpijskih reprezentanc ter športniki, ki so še ostali v Vancouvru. Po tradiciji je sledila podelitev odličij v teku na 50 kilometrov v klasični tehniki za moške. Na najvišjo stopničko je stopil Norvežan Petter Northug, ki je le za tri desetinke ugnal Nemca Axla Teichmanna, bron pa je osvojil Šved Johan Olsson.
Ruski hokejisti kislega obraza
Manekenka Natalija Vodjanova je s pravljičnim uvodom s čarovniško paličico začela z osemminutno predstavitvijo Sočija, kjer se bodo zimski olimpijci za odličja merili med 7. in 23. februarjem 2014. Z bolj kislimi obrazi so na predstavitvi sodelovali tudi nekateri ruski hokejski zvezdniki na čelu z Aleksandrom Ovečkinom, ki so izpadli v četrtfinalu proti Kanadi (3:7). Olimpijsko zastavo je prevzel župan Sočija Anatolij Pahomov.
Za zabavno-glasbeni del prireditve so poskrbeli kanadski zvezdnik Neil Young, med njegovo pesmijo se je ugasnil olimpijski ogenj, in zvezdnika iz Hollywooda William Shatner in Michael J. Fox.

Kanadi ima največ zlatih, ZDA z največ odličji
Za 86 kompletov olimpijskih odličij se je potegovalo 2.621 športnikov in športnic iz 82 držav. Kanada je osvojila 14 zlatih, sedem srebrnih in pet bronastih medalj. Naslajša je bila brez dvoma v hokeju na ledu za moške, ki v domovini te igre največ šteje. Drugo mesto je zasedla Nemčija z 10 zlatimi, 13 srebrnimi in sedmimi bronastimi odličji, tretja pa je bila reprezentanca ZDA. Američani so sicer osvojila največ odličij (37), vendar "le" devet zlatih, ob tem pa še 15 srebrnih in 13 bronastih. Slovenija si je s Hrvaško razdelila 21. mesto z dvema srebrnima in bronastim odličjem po zaslugi Tine Maze in Petre Majdič. Po vseh 86 končnih odločitvah so odličja osvojili športniki in športnice iz 26 držav.

Kanada je osvojila največ zlatih medalj na enih igrah in na prvem mestu vseh časov prehitela nekdanjo Sovjetsko zvezo in Norveško, presegla pa je tudi rekord gostiteljev dosedanjih zimskih iger. Po deset medalj so osvojile ZDA v Salt Lake Cityju (2002) in Norveška v Lillehammerju (1994).

Igre niso potekale brez težav
Kanadčani so v igre vložili ogromno denarja, najbrž bo zaradi tega država čutila posledice, čeprav organizatorji računajo, da bo končni izračun pokazal dobiček. Vreme jim ni šlo na roko, temperature so bile previsoke. Še največ težav je bilo na Cypress Mountainu, kjer so bile razmere za deskarje in smučarje prostega sloga na meji regularnosti. Tudi razdalja med Whistlerjem, kjer je bila glavnina tekem, in Vancouvrom je bila prevelika. Zaradi tega so se pritoževali številni novinarji, ki niso imeli optimalnih možnosti za delo.

Rusi ničesar ne prepuščajo naključju
Na olimpijskih prizoriščih je bilo mnogo opazovalcev iz Sočija, ki so veliko spraševali o mnenjih. Imeli so se kaj naučiti, a marsikaj bodo lahko tudi popravili.