Trenutek, ko so bila poplačana vsa odrekanja. Foto: Reuters
Trenutek, ko so bila poplačana vsa odrekanja. Foto: Reuters

Zgodilo se je pred natanko desetimi leti, bil je 17. februar 2010. Dva tedna prej je deževalo, kar je pomenilo, da se je na progi naredil led v debelini dveh centimetrov. "Organizatorji so se bali, da se bo ta plast razbila, zato na progo niso spustili nobenih serviserjev ali trenerjev, na progo smo šli lahko samo tekmovalci in en serviser iz ekipe."

Po prihodu v cilj je le obležala. Foto: Reuters
Po prihodu v cilj je le obležala. Foto: Reuters

F**k, sneg je bel!
Petra Majdič
je naredila usodno napako in se brez kalkulacij spustila v tekmovalni krog. "Nisem želela testirati smuči na polno šele na tekmi. Bila sem edina, ki sem zbrala dovolj poguma, kar se mi je maščevalo. Ko sem letela v luknjo, sem s pogledom pogledala, kam letim. Videla sem samo črno, prešinila me je le ena misel, 'f**k, sneg je bel', tam pa je bilo črno. Jasno mi je bilo, da so tam drevesa ali pa skale. Bile so skale. Potem se je začela agonija," se spominja nesrečnega dogodka.

Potegnili so jo iz luknje, ječala je od bolečin. Komentatorjema RTV Slovenija Marjanu Fortinu in Daretu Ruparju se je tresel glas. Vsem je bilo jasno, da je Majdičeva na še tretjih olimpijskih igrah zapravila možnost za medaljo. A Petra je vstala in spisala eno najbolj neverjetnih zgodb v zgodovini olimpijskih iger ter osvojila bron!

O njeni neverjetni zgodbi smo pred nekaj tedni na podkastu Številke posneli poseben dokumentarec (vabljeni k poslušanju - kliknite na spodnjo sliko).

142 Najbolj nora olimpijska zgodba - gostja Petra Majdič

Majdičeva je kmalu po tekmi življenja medaljo poimenovala dimanatni bron, ki je takoj postal del slovenske športne zgodovine. Po dveh olimpijskih razočaranjih je izpolnila svoj življenjski cilj. Verjela je, da kljub poškodbi lahko nastopi tudi na 30 kilometrov in se bori za medaljo. A sledilo je razočaranje.

Kariero je podaljšala za eno leto, leta 2011 je osvojila še bron na svetovnem prvenstvu v Oslu. Foto: Reuters
Kariero je podaljšala za eno leto, leta 2011 je osvojila še bron na svetovnem prvenstvu v Oslu. Foto: Reuters

Spomin: Takrat smo veliko jokali
"Prepeljali so me na kliniko, rentgen je najprej pokazal tri zlome, CT je potrdil pet zlomov in pnevmotoraks, zato je bila operacija nujna. Nisem pustila, da bi dobila morfij (seveda je na dopinški listi). Rekli so mi, da ga bom morala vzeti, drugače me ne bodo mogli v doglednem času rešiti. Rekla sem, da hočem tekmovati, doping in morfij sta v strogem sporu z mojimi moralnimi vrednotami. A potem sem ga dobila, sledilo je boleče spoznanje, da je sezone konec. Takrat smo res veliko jokali, res sem osvojila medaljo, naredili smo noro zgodbo, po drugi strani pa je bilo tako globoko razočaranje," je občutke povzela v dokumentarcu.

Petra Majdič je januarja gostovala tudi v jubilejni 150. epizodi Številk, kjer je na v oddaji pred gledalci navedla še nekaj zanimivosti iz svoje bogate in pestre kariere.

150 Pet let Številk - gostje Franci Petek, Petra Majdič, Petra Greiner in Dragan Petrovec