Iztok Čop in Luka Špik sta brez težav nadzorovala tekmece. Foto: EPA
Iztok Čop in Luka Špik sta brez težav nadzorovala tekmece. Foto: EPA

Slovenska veslača sta po običaju na štartu prevzela vodstvo in nato do cilja nadzorovala tekmece. Iz te polfinalne skupine sta se v sobotni finale uvrstili še posadki Italije in Ukrajine, iz prvega polfinala pa Nemca, Belgijca in Bolgara.

Vseskozi sva nadzorovala tekmo, hkrati pa sva hranila moči za jutrišnji nastop v četvercu. Ko so tekmeci napadli, sva vedno našla odgovor na napad in vse poskuse odbila," je po nastopu povedal Čop.

Če bi slovenska šampiona veslala na vso moč, bi bil v nevarnosti tudi neuradni svetovni rekord dvojnih dvojcev, ki ga s 6:04,37 še vedno držita prav Blejca z izidom s svetovnega prvenstva leta 1999 v Kanadi. Zelo blizu sta bila s 6:05,04 Nemca, ki sta zmagala v prvem polfinalu.

Manj uspešen je bil dvojec brez krmarja z Boštjanom Božičem in Gregorjem Novakom, ki jih v velikem finalu ne bo. Primorca sta tudi polfinale začela zadržano in bila na polovici proge še na zadnjem mestu, nato pa z napadom napredovala na četrto pozicijo. 500 metrov pred ciljem sta za tretjim mestom zaostajala le še sekundo, v končnici pa sta morala priznati premoč Grkoma.

Povezava: Uradna stran SP-ja
V malem polfinalu sta Igor Ronchi in Mitja Trkov med lahkimi dvojnimi dvojci zasedla drugo mesto za Ukrajino in se uvrstila v finale C.V petek bo v polfinalu nastopil še dvojni četverec (Čop, Špik, Davor Mizerit, Matej Prelog).