Paris SG je osvojil vse domače lovorike v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Paris SG je osvojil vse domače lovorike v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Parižani so zanesljivo osvojili prvenstvo, ki je bilo predčasno končano deset krogov pred koncem. Prejšnji teden so se veselili tudi zmage v francoskem pokalu, ko so premagali St. Etienne z 1:0. Tokrat so imeli težko delo na Stade de Francu.

Lyon je bil zelo motiviran, saj bi si z zmago zagotovil nastop v Evropski ligi v naslednji sezoni. Izbranci Rudyja Garcie tako prvič po letu 1997 ne bodo nastopali v evropskih tekmovanjih. V Evropski ligi bo igral Reims, ki je zasedel šesto mesto v prvenstvu.

Malo priložnosti v rednem delu
V prvem polčasu je potekal tektični boj, priložnosti je bilo zares malo. Velika vročina v Saint Denisu je precej vplivala na ritem igre.

Najlepšo priložnost za zmago Parižanov je imel Neymar, ki je v 87. minuti prišel do strela z glavo, a se je izkazal vratar Anthony Lopes.

Neymar je bil natančen v peti seriji, Keylor Navas pa se je izkazal z obrambo v šesti seriji. Foto: Reuters
Neymar je bil natančen v peti seriji, Keylor Navas pa se je izkazal z obrambo v šesti seriji. Foto: Reuters

Rafael izključen tik pred koncem podaljška
Lyon je imel veliko priložnost v 113. minuti, ko je Maxwell Cornet iz bližine streljal prek vrat. V 119. minuti je rezervist Rafael da Silva z drsečim štartom pokosil Angela di Mario in prejel rdeči karton. Neymar je slabo izvedel proisti strel s 17 metrov in na vrsti so bili strele z bele točke.

Navas v šesti seriji 11-m ubranil strel Traoreja
V prvih petih serijah so bili vsi strelci natančni. Keylor Navas je v šesti seriji ubranil strel Bertranda Traoreja. Pablo Sarabia je nato poslal Lopesa v napačno smer in veliko veselje Parižanov se je začelo.

To je bila deveta zmaga PSG-ja v ligaškem pokalu (1995, 1998, 2008, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 in 2020).

Ligaški pokal bodo ukinili zaradi preveč zgoščenega koledarja
Ligaški pokal je trajal 26 sezon, a se ni prijel med klubi in navijači, zato se je 18. septembra lani združenje profesionalnih kluibov odločilo, da bo letošnja izvedba zadnja. Natrpan koledar tekmovanj je pomenil preveliko obremenitev za klube.

Finale, Saint Denis:
PARIS SG - Lyon * 6:5 (0:0)
RK: Rafael 119./Lyon
* - po streljanju 11-m

11-m:
Andersen (0:1)
di Maria (1:1)
Toko Ekambi (1:2)
Verratti (2:2)
Caqueret (2:3)
Paredes (3:3)
Thiago Mendes (3:4)
Ander Herrera (4:4)
Aouar (4:5)
Neymar (5:5)
Traore (Navas brani)
Sarabia (6:5)

Paris SG: Navas, Kurzawa (70./Kehrer), Thiago Silva (91./Paredes), Kimpembe, Bakker, Gueye (58./Ander Herrera), Marquinhos (114./Diallo), Verratti, di Maria, Icardi (58./Sarabia), Neymar.

Lyon: Lopes, Denayer, Marcelo (81./Andresen), Marcal, Bruno Guimaraes (65./Thiago Mendes), Dubois (86./Rafael), Caqueret, Aouar, Cornet, Dembele (80./Traore), Depay (80./Toko Ekambi).

Sodnik: Jerome Brisard