Kljub porazu proti Poljski smo lahko zadovoljni z dosedanjim izkupičkom in pristopom. Foto: Reuters
Kljub porazu proti Poljski smo lahko zadovoljni z dosedanjim izkupičkom in pristopom. Foto: Reuters
Beno Lapanje
Beno Lapanje je v drugem polčasu poskrbel, da so se Slovenci približali Poljakom. Foto: Reuters
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič za TV Slovenija prenaša tekme z rokometnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
Rokometni komentar Iva Milovanoviča

Vse so v glavnem že opravile današnji trening, v popoldansko-večernem času pa bo najbrž še nekaj teorije in ogled videoposnetkov o jutrišnjih tekmecih. Naša reprezentanca je dosedanje delo opravila, tako kot smo pričakovali. Zaslužena zmaga proti Češki in prav tako zaslužen poraz proti Poljski. Z malce bolj podrobno analizo ni težko ugotoviti, da sta bili zelo različni tekmi, kar je za kakovostno razliko tekmecev tudi razumljivo.

Ko je steklo, nam Čehi niso bili kos
Čehi v tem trenutku sodijo v spodnji del srednjega evropskega rokometa. V takih in morda še v malo bolj kakovostni ekipi je pomemben vsak posameznik, in Čehom se pozna, da manjka prvi zvezdnik Jicha. Naši so se otresli začetne turnirske treme po desetih minutah in mojstrsko ujeli tekmece, ki so imeli že štiri gole prednosti. No, potem pa je tako, kot ste lahko videli, igra stekla, blestel je Lapajne, priključil se je še Pajovič, dirigent Zorman pa je narekoval tempo, ki mu Čehi preprosto niso bili kos. Končnica ni bila na taki ravni. Najbrž podzavestno so naši ob visokem vodstvu popustili, vendar na koncu zasluženo slavili zmago, ki praktično pomeni uvrstitev v drugi del in izpolnjen je bil prvi cilj.

Lapajne na začetku na klopi
Natančno smo vedeli, da je Poljska bistveno kakovostnejša, in Požun se je že nekaj dni pred tem obračunom odločil za obrambo 5-1 in zato tudi na prvi tekmi ni igral Dobelšek, na drugi pa je počival Gajič. Ne vem natačno, kakšen je dogovor z minutažo vratarjev Lapajneta in Škofa, res pa je, da je Lapajne odlično opravil svojo nalogo proti Čehom, in zato sem pričakoval njegov začetek tudi proti Poljakom. Nič hudega ni bilo, da je začel Škof, toda obramba in sicer zelo kakovosten vratar nista delovala uspešno in žal ni bilo odziva selektorja. Očitno je dogovor v odmoru našel ustreznejšo, če hočete, uspešno obrambo in v vratih je spet blestel Lapajne, naši pa so zasluženo proti svetovnim podprvakom dobili drugi del. Kljub porazu smo lahko zadovoljni z dosedanjim izkupičkom in pristopom. Že pred prvenstvom sem trdil, da je ta ekipa resna in motivirana, drugo vprašanje pa je kakovost. To je treba iz tekme v tekmo v vse bolj izenačeni evropski reprezentančni konkurenci pridobivati in potrjevati.

Vsi EP-ja ne jemljejo preveč resno
Tudi ta turnir potrjuje, da na evropskih prvenstvih ni izrazito slabih reprezentanc, čeprav so realno tudi med šestnajsterico najmanj tri kakovostne skupine. Tokrat je posebnost to, da so to hkrati tudi kvalifikacije za olimpijski turnir. Že po dveh nastopih v predtekmovanju je jasno, da so se v nekaterih reprezentancah odločili za zelo različne pristope. Eni seveda evropsko prvenstvo jemljejo zelo resno, drugi so presodili, da ne bodo vložili preveč naporov zaradi obveznostih, ki jih že imajo pred Pekingom, tretji pa očitno igrajo po sistemu kar bo, pa bo. Nekaj vmes, bi lahko zapisal. Tako pač razumem, recimo, nastope posameznih reprezentac. Zagotovo zelo resno igrata debitantka Črna gora in tudi gostiteljica Norveška, čeprav z različnimi motivi. Ali pa Rusija in Španija, ki sta že v olmpijskih kvalifikacijah. Več kot očitno je, da so ocenili, da v tem trenutku niso pripravljeni za naslov, ki prinaša neposredno uvrstitev na olimpijski turnir.

Z ladjo na izlet
Torej, sobotno dopoldne bo za vse zelo delavno. Če bom opravil vse naloge, bom morda odšel na izlet, ki so ga prireditelji pripravili za poročevalce s tega prvenstva. Z ladjo naj bi nam razkazali del zahodne norveške obale, in če bo vreme zdržalo , se mi obeta prijetno triurno doživetje. Večer bo zagotovo minil ob pripravi na jutrišnji dan in seveda v glavnem na neposredni prenos Slovenija - Hrvaška, ki se bo začel ob 17.uri, tekma pa se bo začela 15 minut pozneje. Obisk v našem hotelu je obljubila tudi skupinica slovenskih navijačev, ki vzbujajo posebno pozornost tako prirediteljev kot prebivalcev Stavangerja. Vedno so dobro razpoloženi, pripravljeni na pogovore in očitno so jih tudi Norvežani sprejeli za svoje. Res pravi ambasadorji Slovenije!

Lep sobotni pozdrav iz Stavangerja in tudi danes, ko je prost dan v skupinah A in B na 8. evropskem prvenstvu, se imejte lepo!

Ivo Milovanovič

Rokometni komentar Iva Milovanoviča