Televizijski komentator in rokometni strokovnjak Ivo Milovanovič bo v času prvenstva za MMC pisal dnevnik. Foto: MMC RTV SLO
Televizijski komentator in rokometni strokovnjak Ivo Milovanovič bo v času prvenstva za MMC pisal dnevnik. Foto: MMC RTV SLO
Tone Tiselj
Tone Tiselj je z reprezentanco posegel najvišje doslej. Foto: RTV SLO
Renato Vugrinec
Renato Vugrinec je bil eden najvidnejših igralcev na Euru 2004 v Ljubljani. Vugija tokrat ni v reprezentanci. Foto: EPA
Aleš Pajovič
Aleš Pajovič se je v reprezentanco vrnil pet do dvanajstih. Foto: EPA
Slovenski rokometaši
Slovenski rokometaši so leta 2004 klonili le proti Nemčiji. Foto: EPA
Slovenska klop
Kako bo/je vplivala zamenjava selektorja le mesec dni pred evropskim prvenstvom? Foto: EPA

Zelo sem zadovoljen, da tokrat ne bom sam iz športnega uredništva TV Slovenija. Potujeta še rokometna debitanta, kolega novinar Tomaž Hudomalj in snemalec in montažer Blaž Oman. Seveda bom lahko v naslednjih dneh več pisal o kraju, ki je tako kot angleški Liverpool proglašen za mesto kulture v 2008, o prebivalcih, o prehrani, seveda o tekmah in zakulisju velikega turnirja. Skratka, verjamem, da bom spet doživel marsikaj in vam vse doživeto z najboljšimi nameni posredoval čim bolj zanimivo.

Boj tudi za olimpijske igre
Za uvod - skupaj bomo do konca tega meseca - nekaj podatkov in misli, ki so lahko v pomoč pri spremljanju še enega velikega športnega dogodka. Tokrat naša reprezentanca ne odhaja z nerealnimi napovedmi temveč z željo, da se najprej uvrsti v drugi del in potem skuša priti do junijskih kvalifikacij za olimpijske igre v Pekingu. Morda za osvežitev spomina: na olimpijskem turnirju je iz Evrope že svetovna prvakinja Nemčija, v kvalifikacije pa so se uvrstile ekipe, ki so na SP 2007 v Nemčiji osvojile mesta od dve do sedem. To so Poljska, Španija, Danska, Rusija, Francija in Hrvaška. Iz Evrope lahko nastopita še dve ekipi, kar praktično pomeni, najboljši med tistimi, ki že niso v kvalifikacijah. Torej, tudi osmo in deveto mesto omogoča nastop v kvalifikacijah.

Domov le zadnjeuvrščena reprezentanca
Tekmovalni sistem na evropskih prvenstvih je že nekaj let kljub številnim pritiskom nespremenjen. 16 reprezentanc je v prvem delu v štirih skupinah. V drugem delu se združijo po tri najboljše iz skupin A in B in C in D in igrajo s tekmeci, s katerimi še niso igrali, hkrati pa prenesejo izide tekmecev, ki so napredovali. Prvi dve iz vsake skupine se uvrstijo v polfinale, preostale pa igrajo za peto, sedmo, deveto in enajsto mesto.

Kdo so glavni tekmeci za OI v Pekingu?
Če bi držali teoretični izračuni, potem bi se Slovenija ob Hrvaški in Poljski uvrstila v drugi del, tam pa bi predvidoma igrala z Rusijo, Dansko in gostiteljico Norveško. Torej v drugem delu samo Slovenija in Norveška nista v olimpijskih kvalifikacijah ali drugače, naši bi morali biti najprej boljši od Norvežanov in seveda počakati na razplet v drugi skupini drugega dela. Tam bi moralo biti bolj vroče, kajti predvidoma bodo tam igrale za kvalifikacije Madžarska, Islandija in Švedska. Vsaj teoretično naj bi o dveh evropskih potnicah odločale tekme za posamezna mesta.

Rokometaši že na 14 velikih tekmovanjih
Že površna analiza uspehov vseh slovenskih reprezentanc pokaže, da je doslej tekmovalno najuspešnjša moška rokometna reprezentanca.V času slovenske samostojnosti je bila udeleženka 14 največjih svetovnih prireditev in je tudi edina članska reprezentanca, ki je nastopila na olimpijskih igrah (seveda imam v mislih ves čas igre z žogo) in edina, ki ima z največjih tekmovanj medaljo. Prav imajo tisti, ki ocenjujejo, da je doslej najodmevnejše izide dosegla nogometna reprezantanca, ki se je leta 2000 uvrstila na EP, dve leti pozneje pa še na SP. Nogomet je pač svet zase in v tem športu je že res velik uspeh nastopiti na največjih turnirjih.

Peto mesto iz Zagreba še vedno odmeva
No, vrnimo se rokometašem. Po uspešnih nastopih v kvalifikacijah so bili že udeleženci prvega evropskega prvenstva 1994 na Portugalskem (10.mesto) in potem manjkali le 1998 v Italiji. Prvo prijetno presnečenje je Slovenija pripravila leta 2000, ko je pod vodstvom selektorja Leopolda Jerasa osvojila peto mesto in se prvič uvrstila tudi na olimpijski turnir. Prava drama s srečnim razpletom je bila tekma z gostiteljico Hrvaško in zmaga proti olimpijskim in pozneje še svetovnim je dolgo proti jutru odmevala predvsem v jugovzhodni Sloveniji.

Srebrno-zlato leto 2004
Štiri leta pozneje so Ljubljana, Celje, Koper in Velenje gostili 5. Euro. Želja igralcev in začasnega selektorja (Krim ga je posodil) Toneta Tislja je bila drugi del in vsaj izenačenje dosežka iz Zagreba 2000. Takratni predsednik Rokometne zveze Zoran Janković pa je hrabro napovedal medaljo in po fantastičnih predstavah in z nevsakdanjo vzpodbudo navijačev je Slovenija osvojila srebro.

No, potrebno je dodati, da je naša reprzentanca leta 2002 na Švedskem pod vodstvom Matjaža Tominca osvojila 12.mesto, leta 2006 v Švici pod vodstvom Slavka Iveziča pa 8.mesto. Skupna točka obeh selektorjev je bil odstop po prvenstvih.

Na Norveško po nove mejnike
Naša reprezentanca je doslej nastopila dvakrat na olimpijskih igrah (14 tekem), petkrat na svetovnih prvenstvih (34 tekem) in na šestih evropskih prvenstvih. Odigrala je 39 tekem, 13-krat je zmagala, 22 krat izgubila, štirikrat pa je bilo neodločeno. Na Norveškem torej pričakujemo štirideseto zmago in tisoči zadetek (doslej 998).

Priznati morate, tudi ti navidez suhoparni podatki marsikaj povedo o uspešnih nastopih slovenske reprezentance na evropskih prvenstvih hkrati pa tudi napovedujejo, da bo tokrat še kako vroče v hladni Norveški. Rokometna reprezentanca je zaenkrat najuspešnejša slovenska reprezentanca in vsi skupaj si želimo, da bi tudi na tem evropskem prvenstvu posegla po čim višji uvrstitvi.

Naslednjič nekaj več o slovenskih tekmecih v prvem delu 8. evropskega prventsva.

Lep pozdrav, tokrat še iz Ljubljane, in imejte se lepo!

Ivo Milovanovič