Belorusi so fizično močnejša reprezentanca, kar je bilo v izčrpavajočem boju na vse ali nič, ki se je bil ob koncu sezone, odločilno. Na sliki krožni napadalec Miha Žvižej. Foto: Aleš Fevžer
Belorusi so fizično močnejša reprezentanca, kar je bilo v izčrpavajočem boju na vse ali nič, ki se je bil ob koncu sezone, odločilno. Na sliki krožni napadalec Miha Žvižej. Foto: Aleš Fevžer
Jure Dolenec
Desni zunanji Jure Dolenec je dosegel štiri gole. Foto: Aleš Fevžer
Boris Denič
Selektor Boris Denič s sodniki ni bil zadovoljen: "Sodniki niso vredni, da bi o njih izgubljal besede. A dejstvo je, da se nam doma sodi tako, kot da bi bili v gosteh." Foto: Aleš Fevžer
Sergej Rutenka
Kapetan Belorusije Sergej Rutenka je po tekmi dejal, da zaradi težav s hrbtom ni v formi. "V zadnjih 14 dneh nisem delal nič, pred tekmo s Slovenijo sem opravil le dva treninga," je povedal 31-letni Belorus, ki je z Barcelono po podaljšku izgubil finale Lige prvakov proti Hamburgu (30:29): "Rajši bi izgubil v rednem delu za štiri gole, kot pa na tak način." Rutenka bo dopust preživel v rodnem Minsku, udeležil pa se bo tudi poslovilne tekme Didierja Dinarta na Guadalupu. Foto: Aleš Fevžer
Denič po grenkem porazu proti Belorusiji
Ivezić, Šerbec in Tamše po neuspehu rokometašev
Žvižej, Denič in Rutenka po tekmi v Stožicah

A boleči junijski porazi niso nič "novega" za slovenski rokomet. Nedeljsko razočaranje pred 6.000 gledalci v Stožicah je po letih 2008 in 2010 že tretji primer, ko je Slovenija v tem neugodnem terminu ob koncu sezone zapravila uvrstitev na veliko tekmovanje. Po Slovakih in Madžarih so bili tokrat usodni Belorusi.

Belorusija je reprezentanca v vzponu, z bogato rokometno tradicijo še iz časov Sovjetske zveze. V Ljubljani je dokazala, da zmaguje tudi, ko eden najboljših rokometašev na svetu Sergej Rutenka ne blesti.
Dolenec: To se ne bi smelo zgoditi
"Težko je v tem trenutku, ko so glave še vroče, povedati kaj pametnega. To se ne bi smelo zgoditi. Odigrali smo še eno slabo tekmo. Še najbolj smo ustavili Rutenko, ostalih nismo mogli. Ne vem, kaj naj povem. Sem razočaran. Utrujenost je že stalnica na teh junijskih tekmah, a vseeno bi mogli vzdržati še to tekmo in se uvrstiti na prvenstvo. Po takšnem rezultatu v Španiji smo zdaj vse podrli. Prejeli smo absolutno preveč golov, da ne govorim o tem, da smo zgrešili deset stoodstotnih priložnosti, naredili veliko tehničnih napak, skratka, vse je šlo narobe, posledica vsega pa je neuvrstitev na evropsko prvenstvo," je bil prvi komentar razočaranega Jureta Dolenca, ki ob čvrsti beloruski obrambi ni prišel do izraza, saj je izmed štirih golov le enega dosegel iz igre, preostale tri pa s sedemmetrovko.

Denič: Igralcem nič ne zamerim
Selektor Boris Denič je krivdo za neuspeh prevzel nase, igralce pa vzel v bran. "Belorusi so tekmo dobili s postavljeno cono. Mi se enostavno nismo ubranili, čeprav je naš vratar branil korektno. A njihov vratar je ubranil za nianso več, in tukaj se je tekma zlomila. Moram priznati, da so bili Belorusi tokrat spretnejši, srečnejši in boljši, za kar jim moram čestitati. Želeli smo s posameznimi igralci igrati ena na ena, a ni šlo. Enostavno ni bilo energije, zbranosti. V ključnih trenutkih nismo izkoristili 100-odstotnih priložnosti in prišel je poraz. Nismo uspeli, a jaz nikomur od igralcev nič ne zamerim. Ta poraz gre na moj račun in je moja odgovornost."

Denič: Naložili smo si velik nahrbtnik in padli
Tudi za Deniča je poraz veliko razočaranje, a ga ne jemlje kot tragedijo: "S preteklimi uspehi smo si naložili velik nahrbtnik, ki ga je treba nositi. Mi smo padli na prvi stopnici. Upam, da je to ena šola in da bomo dobili tisto, kar želimo. To ni nobena katastrofa. Slovenska državna reprezentanca je mlada, ima širino. Treba je delati naprej in čakati. Verjamem, da ima velik potencial. Jutri je nov dan. Dejstvo pa je, da tega, kar se nam je zgodilo, ni nihče želel. Imeli smo jasen cilj zmagati. Svoje je naredila tudi utrujenost. Večina naših igralcev igra tekmo sezone že šest mesecev, od svetovnega prvenstva dalje. Enostavno nimamo še te fizike, moči. Mogoče čez leto, dve, ko se bodo nekateri igralci z nastopanjem v tujini učvrstili. Z leti prihaja tudi do tako imenovane moške moči. Očitno smo zaenkrat premladi."

Kavtičnik: Enkrat se izide, drugič ne
Vid Kavtičnik
je obžaloval zapravljeno prednost petih golov (14:9) v prvem polčasu: "Tisti padec, ko smo vodili za pet golov, je bil težek. Na koncu smo mogoče zgrešili dva, tri 'zicerje' preveč. A takšen je šport. Borili smo se kot levi, nihče ni razmišljal o utrujenosti, a enkrat se pač izide, drugič ne. Upam, da bomo garali in delali naprej. Pokazali smo, da smo na pravi poti. Mogoče imamo še preveč nihanj v igri, ampak mislim, da lahko to odpravimo. Še vedno verjamem, da bo naslednje svetovno prvenstvo naše."

Skube: Nismo jih uspeli utruditi
Sebastiana Skubeta
je presenetilo, da so Belorusi vzdržali vso tekmo v visokem ritmu: "Tako kot mi so tudi oni tekali gor in dol, s tem da mi rotiramo več igralcev. Nismo jih uspeli utruditi. Ko smo povedli s petimi goli razlike, smo nerazumljivo padli. Tisto prednost bi morali zadržati, tako da bi bila tekma mirna in bi jo zmagali. Žal pa se to ni izšlo. Za to reprezentanco pomeni, da bomo izpustili eno veliko tekmovanje, kar je zame osebno kar šok. Upam, da naslednjih takšnih priložnosti ne bomo izpuščali. Reprezentanca je kljub temu še mlada in upam, da bomo še nizali uspehe."

Rutenka: Slovenija je boljša od nas
Največji zvezdnik beloruske reprezentance Rutenka, ki se je 'naredil' v Sloveniji in nekoč branil tudi slovenske barve, je zaradi težav s hrbtom igral s protibolečinsko injekcijo. Po tekmi ni kazal velikega navdušenja. Priznal je, da ima mešane občutke: "Ne glede na ta rezultat je Slovenija boljša od nas. Pričakovali smo, da lahko Slovenija povede, a smo se dogovorili, da se moramo, ne glede na izid, boriti naprej, saj nam je bila pomembna tudi razlika v golih. Ko smo nadoknadili pet golov minusa, smo začutili svojo priložnost in jo nazadnje tudi izkoristili. To je velik korak naprej za beloruski rokomet. Še posebej sem vesel, da so fantje dokazali, da Belorusija ni le Rutenka, ampak gre za ekipo. Čeprav sam nisem mogel dati tistega, kar bi lahko, so oni dali vse."

Slovencem se je 'zgodila' Belorusija, Nemcem pa Črna gora
Slovenija bo torej po velikih uspehih na evropskem prvenstvu v Srbiji (6. mesto) in svetovnem v Španiji (4. mesto) izpustila turnir najboljših evropskih reprezentanc, ki bo januarja 2014 na Danskem. Ta neuspeh zagotovo boli, a Slovencem je lahko v vsaj majhno tolažbo dejstvo, da niso edini osmoljenci, saj se je zalomilo tudi takšni rokometni velesili, kot je Nemčija, za katero sta bila usodna dva poraza z 'malo' Črno goro, ki ima le okoli 600.000 prebivalcev, kar priča o tem, da je tudi v rokometu konkurenca izjemno ostra. Kakor koli, po tem 'hladnem tušu' bo moralo o nadaljnji poti slovenskega reprezentančnega rokometa svoje povedati tudi vodstvo rokometne zveze na čelu s predsednikom Franjem Bobincem ...

Denič po grenkem porazu proti Belorusiji
Ivezić, Šerbec in Tamše po neuspehu rokometašev
Žvižej, Denič in Rutenka po tekmi v Stožicah