V prvem polčasu je bila slovenska reprezentanca z ekipno in raznovrstno igro popolnoma kos olimpijskim podprvakinjam, na odmor so varovanke Dragana Adžića odšle z golom prednosti (14:15). V drugem polčasu Slovenke niso popuščale, povedle so za štiri gole, a so Rusinje ob koncu zaigrale na polno, v zadnjih sekundah pa so tudi izenačile.

Selektor Adžić ponosen na odlično predstavo proti veliki Rusiji

Razpoloženi Ana Gros in Tjaša Stanko
Slovenke so tekmo začele odločno, povedle so z 0:2. Razpoložena Ana Gros je s svojim drugim golom ohranjala prednost dveh golov Slovenije (1:3). Rusinje so s serijo 3:0 prvič na tekmi povedle (4:3). Reprezentanci sta igrali "gol za gol", po petnajstih minutah igre je na semaforju pisalo 6:6.

V slovenski ekipi se je razigrala Tjaša Stanko, z dvema zaporednima goloma je poskrbela za novo izenačenje (7:7). S svojim četrtim golom je Stanko Slovenijo povedla znova do naskoka dveh golov (11:13). Alja Varagić je zadela zadnji slovenski gol v prvem polčasu, a Rusinje so ob koncu znižale zaostanek (14:15).

+4 za Slovenijo
Slovenke so sanjsko začele drugi polčas, najprej je zadela Maja Svetik, nato pa še Nataša Ljepoja in Nina Zulić za +4 Slovenije (14:18). Trdna slovenska obramba z izjemno vratarko Amro Pandžić v vratih je ustavila ruski napad, prvi gol so zadele šele po dobrih petih minutah igre (15:18).

Ana Gros se je za zgrešeno sedemmetrovko odkupila z lepo podajo Kramar, ki se je izmuznila ruski obrambi in zadela za +4 Slovenije (18:22) v 48. minuti.

Serija Rusinj 5:0 za vodstvo po dolgem času
Minuta odmora ruske selektorke, nekdanje krožne napadalke Krima Ljudmile Bodnjeve, je pomagala, saj so Rusinje prepolovile zaostanek (20:22). V 53. minuti so s strelom na prazen gol izenačile (22:22). Adžić je posredoval z minuto odmora, a so Rusinje nadaljevale nalet, po dolgem času so povedle (23:22).

Za novo izenačenje (24:24) je poskrbela Stanko. Ta je tri minute pred koncem zgrešila strel od daleč, a je Pandžić branila v izjemno ključnem trenutku. Stanko je zadela za izenačenje (25:25). Rusinje so bile neučinkovite v napadu, Gros pa je zadela pod prečko za gol prednosti (25:26). Do konca je bilo še 20 sekund, Rusinje so imele napad. Slovenkam je zmago izmaknila Julija Markova, ki je po ruski minuti odmora izenačujoči gol dosegla pet sekund pred koncem dramatičnega obračuna.

V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najučinkovitejša Tjaša Stanko s sedmimi goli, Nataša Ljepoja in Ana Gros sta dosegli po štiri, Nina Zulić in Maja Svetik pa po tri zadetke.

Branka Zec ima zlomljeno roko

Vratarka Branka Zec je morala zaradi zloma roke in poškodovanih vezi palca na levi roki končati prvenstvo. V Španijo sta bili dodatno vpoklicani Živa Čopi in Manca Jurič. "Branka je praktično celotno tekmo proti Angoli odigrala s težko poškodbo palca. Izredno smo ji hvaležni za to. Preiskave v sredo so pokazale, da bi bilo tveganje ob nadaljevanju nastopov enostavno preveliko in da mora predčasno končati nastope. Zdaj imamo na golovi črti na voljo Amro Pandžić in Majo Vojnovič," je pojasnil Adžić.

Ana Gros: Grenek priokus
"Nekaj mojih varovank je bilo po današnji tekmi zelo razočaranih, od velike zmage nad izjemno močnimi Rusinjami so jih ločile malenkosti. Verjamem, da bo enkrat prišel tudi ta dan," je takoj po tekmi dejal selektor Dragan Adžić in dodal: "Vesel sem, da smo bili kljub odsotnosti nekaterih nosilk igre in dolgemu seznamu poškodovanih igralk povsem enakovredni Rusinjam. Ponosen sem na svoje varovanke."

"Vseskozi smo igrale maksimalno, po tekmi pa je ostal grenek priokus. Na današnji tekmi nismo dobili točke, temveč smo jo izgubili. V drugi polovici drugega polčasa smo naredili malenkostno preveč napak in na lahek način zapravili štiri gole prednosti. Obžalujem, da tekme nismo pripeljali do srečnega konca, v primeru zmage bi imeli velike možnosti za napredovanje v četrtfinale. Po današnjem remiju so se te možnosti malo zmanjšale, kljub temu pa smo lahko ponosni na našo predstavo. Gremo naprej, pred nami sta še dve pomembni tekmi," je tekmo komentirala Ana Gros.

Napeta končnica tekme Rusija - Slovenija
Rusinje šest sekund pred koncem izvlekle točko proti razigranim Slovenkam

Francija na vrhu skupine 1, Slovenija četrta
V skupini 1 sta bili še dve tekmi. Srbija je v sosedskem obračunu premagala Črno goro (27:25), Francija po rutinski predstavi pa Poljsko (26:16) in tako prevzela vodstvo na lestvici. Slovenija je na četrtem mestu.

SKUPINA 1, Granollers

RUSIJA – SLOVENIJA
26:26 (14:15)

Rusija: Lagina, Kaplina, Gorškova, Mihajličenko 5, Fomina, Sabirova, Ilina 7, Managarova 5 (2), Skorobogačenko 4, Nikitina, Taženova, Zakordonsjaka, Ilarijonova 1, Frolova, Ščerbak, Markova 3.

Slovenija: Vojnović, Pandžić, Novak, Gros 4, Omoregie, Žabjek, Stanko 7, Ljepoja 4, Zulić 3, Varagić 2, Svetik 3, Hrvatin, Beganović, Mrmolja, Gomilar-Zickero 1, Kramar 2.

Sedemmetrovke: 2/5; 0/1.
Izključitve: 4 min; 12 min.

Rokomet (Ž) - svetovno prvenstvo: Rusija - Slovenija, prenos iz Granollersa

ČRNA GORA – SRBIJA
25:27 (18:14)

FRANCIJA - POLJSKA
26:16 (14:9)

Lestvica:                          
RUSIJA                  4  3 1 0  7
FRANCIJA                3  3 0 0  6
SRBIJA                  3  2 0 1  4
SLOVENIJA               3  1 1 1  3
ČRNA GORA               4  0 0 4  0
POLJSKA                 3  0 0 3  0