Nik Henigman, Matic Verdinek in Blaž Blagotinšek. Slovenci so upravičili vlogo favoritov in še drugič v štirih dneh premagali Nizozemce. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Henigman, Matic Verdinek in Blaž Blagotinšek. Slovenci so upravičili vlogo favoritov in še drugič v štirih dneh premagali Nizozemce. Foto: www.alesfevzer.com

Več kot 3.000 gledalcev je v hramu slovenskega rokometa pripravilo sijajno ozračje. Varovanci Veselina Vujovića so se jim po bledi predstavi in tudi nekoliko srečni zmagi v Almereju (26:27) oddolžili z borbeno in poletno igro, s katero so dva kroga pred koncem kvalifikacij zasluženo potrdili pot na evropsko prvenstvo, ki ga bodo januarja 2020 gostile Avstrija, Švedska in Norveška.

Vujović: Pohvalil bi vse igralce, kritiziral le desne zunanje
"Verjamem, da ste opazili naš bistveno boljši pristop kot na Nizozemskem. Že od prve minute smo v obrambi zaigrali na polno. Imeli smo dva vratarja, ki sta odlično opravila svoje delo. Zarotiral sem vse igralce, vsi so dobili priložnost. Pokazali smo celjskemu občinstvu, da igramo dober rokomet. Dvorana je odgovorila na pravi način, in upam, da bo tudi na naslednjih tekmah priložnost, da uživamo v takem ambientu. Pohvalil bi vse igralce, kritiziral pa bi mogoče le desne zunanje igralce. Danes smo imeli na tem položaju nekaj težav, a tega ne bi preveč izpostavljal. Mislim, da je bilo veliko dobrih točk. Zagotovo na junijskih tekmah napadamo prvo mesto, to nam pripada. A brez evforije, smo trdno na tleh," je tekmo ocenil Vujović.

Borut Mačkovšek v primežu nizozemske obrambe. Izolan je Nizozemski zabil tri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Mačkovšek v primežu nizozemske obrambe. Izolan je Nizozemski zabil tri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Kavtičnik: V Celju že dolgo ni bilo takšnega vzdušja
Kapetan Vid Kavtičnik je pohvalil "super publiko": "Že dolgo v Celju ni bilo takšnega vzdušja. Zelo smo veseli močne podpore. Pokazali smo zrelo igro. Odigrali smo mirno, skoncentrirano, mogoče smo zgrešili kakšen strel preveč, a tega ne bi preveč pogrevali. Nizozemci so pokazali, da niso naivna ekipa. Igrajo v visokem ritmu, imajo zelo kakovostne igralce in lepo napredujejo. Junija želimo že v Latviji potrditi prvo mesto."

Selektor Veselin Vujović je lahko zadovoljen s stoodstotnim izkupičkom v kvalifikacijah. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Veselin Vujović je lahko zadovoljen s stoodstotnim izkupičkom v kvalifikacijah. Foto: www.alesfevzer.com

Henigman v Szegedu najbolj pogreša mamino kuhinjo
Nik Henigman je upravičil zaupanje Vujovića, saj je v relativno kratkem času zabil tri gole. "Pokazali smo pravi boj tako v obrambi kot tudi v napadu. Cilj je izpolnjen. Imamo še dve tekmi in gremo po prvo mesto. Za nami je uspešen teden, v klube se vračamo s pozitivno energijo. Sem vesel, da sem dobil priložnost, saj v klubu na pomembnejših tekmah ne igram veliko. Ko sem prišel na priprave, mi je 'Vujo' takoj rekel, da računa name," je igro reprezentance in svoj učinek ocenil 199 cm visoki igralec iz Rakitnice pri Ribnici, ki v letošnji sezoni prvič okuša, kako trd je kruh v tujini, saj igra za Pick Szeged. "Težko se je navaditi na ta španski sistem (trener Juan Carlos Pastor, op. a.). Vsak igralec potrebuje kar precej časa, saj gre za veliko detajlov. Sam ga še vedno ne obvladam, tako da se učim vsak trening. A kot so mi dejali, je vsak mlad igralec, ki je prišel na novo v klub, na začetku nekoliko manj igral. Upam, da bom drugo sezono dobil več priložnosti. Sicer nam gre za zdaj vse po načrtu. Osvojili smo že madžarski pokal, naš cilj je, da osvojimo tudi prvenstvo in da se kvalificiramo na zaključni turnir najboljše četverice," je o igranju na jugu Madžarske dejal Henigman, ki najbolj pogrešam domačo mamino kuhinjo.

Več kot 3.000 gledalcev v Zlatorogu je ustvarilo izjemno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Več kot 3.000 gledalcev v Zlatorogu je ustvarilo izjemno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Blagotinšek: Čvrsta igra v obrambi naredila razliko
Tudi Blaž Blagotinšek igra na Madžarskem, a za drugega "velikana", Veszprem. "Roko na srce, Nizozemcev pred prvo tekmo res nismo najbolje poznali. Igrajo dober rokomet, hiter, ne obupajo, vztrajajo do konca. Vidi se, da veliko vlagajo v rokomet. V primerjavi s prvo tekmo smo drugo začeli čvrsto v obrambi, nato pa hitrimi protinapadi naredili razliko, ki smo jo držali do konca. Fino bi bilo dobiti še dve junijski tekmi. Zagotovo bo malo lažje, ker veš, da si že uvrščen naprej." Klub? "Zdaj smo v četrtfinalu Lige prvakov. Čaka nas Flensburg, potem pa še končnica državnega prvenstva, vse je še odprto. Na začetku sezone smo naredili nekaj napak, ki jih ne smemo ponoviti. Do konca sezone nas čaka res natrpan urnik, ni nobenega premora. Mislim, da imamo precej možnosti proti Flensburgu, sploh če zaigramo trdo v obrambi, tisto, kar nas krasi. Po zamenjavi trenerja (David Davis zamenjal Ljubomirja Vranješa, op. a.) se dvigujemo, fantje vemo, zakaj smo v klubu, in dajemo vse od sebe."

Mačkovšek: Mislili smo, da nas čaka "brezvezna tekma"
Podobno kot Blagotinšek je tudi Borut Mačkovšek dejal, da je bila prva tekma na Nizozemskem zelo poučna za Slovence. "Ko smo šli gor, se nismo zavedali, da so oni dobra ekipa. Ko smo slišali Nizozemska, smo si rekli, v redu, gremo gor, bo neka brezvezna tekma, zmagali bomo za deset golov. A potem smo skorajda izgubili, zato smo se v glavah dosti bolje pripravili na drugo tekmo. Želeli smo, da bi bila tekma za gledalce užitek, hkrati pa, da bomo mi sproščeni. To nam je uspelo. Junija nas čakata še dve tekmi, ki jih moramo dobiti, si zagotoviti prvo mesto in potem tudi boljši žreb za evropsko prvenstvo." Tudi 204 cm visoki Mačkovšek je član Veszprema. "Mislim, da še ni nič izgubljenega. Izgubili smo sicer pokal, a ostajata nam še Liga prvakov in prvenstvo. Doma bosta spet odločali dve tekmi proti Szegedu. V letošnji sezoni smo z njimi izgubili tri obračune, a kljub temu verjamem, da bomo na koncu prvaki. Rivalstvo Veszprem ‒ Pick Szeged je kot v nogometu Barcelona ‒ Real. V Ligi prvakov nas čaka Flensburg. Zagotovo bo težko, imajo dobro ekipo. Letos imajo vrhunsko sezono, so prvi v Bundesligi, v Ligi prvakov meljejo vse pred seboj, a hvala Bogu, imamo vsaj prvo tekmo v gosteh, tako da če kaj ne bo šlo po načrtih, lahko doma popravimo napake."

Oktobra slovo rokometnih legend Žvižeja in Zormana

Zorman: Pred menoj je še veliko dela in dokazovanja
Uroš Zorman
je bil dolgoletni nekdanji kapetan Slovenije. Tokrat je bil prvič v vlogi pomočnika oziroma svetovalca Vujovića. "Vtisi so fenomenalni. Super je vse. Vesel sem, da sem spet del tega in lepo se je bilo vrniti. Zagotovo je lažje na parketu, saj na klopi ne moreš kaj veliko pomagati oziroma ne moreš narediti tistega, kar imaš v glavi. Bolj si nervozen, a po drugi strani je tudi res, da je bil že čas, da sem nehal. Tudi na tej strani mi je lepo." Kvalifikacije? "Seveda se je Slovenija pričakovano uvrstila na prvenstvo. Ampak pred nami sta še dve tekmi in najpomembneje je, da obe dobimo, tako da kvalifikacije končamo brez poraza in da gremo v žreb z nekoliko lažjega izhodišča." Bo morda Zorman naslednik Vujovića na klopi slovenske reprezentance? "O tem je še prezgodaj govoriti. Pred menoj je še dolga pot, še ogromno dela in dokazovanja, tako da o tem ne bi preveč govoril," je Zorman umiril žogico. 39-letni Ljubljančan trenerske izkušnje pridno nabira pri še enem velikem imenu svetovnega rokometa Talantu Dušebajevu, saj je v letošnji sezoni njegov pomočnik v Kielcah. "Vesel sem, da sem član tako velikega kluba in da sem pomočnik tako Talanta kot Vujovića. Zdaj imam še manj časa kot v igralski karieri, saj moraš pripraviti ekipo, delati analize, se ukvarjati z igralci na treningih. A delo mi je zanimivo in me veseli. Malo smo februarja zafrknili tekmo z Montpellierjem, kjer smo nenačrtovano izgubili in tako izgubili položaj, ki smo ga gradili, to je drugo ali tretje mesto. Potem bi bila pot do zaključnega turnirja lažja, zdaj bomo pač poskušali po malo težji poti proti PSG-ju," je sklenil Zorman, ki je v nedeljo tudi razkril, da se bo skupaj z Luko Žvižejem na posebni tekmi, t. i. Rokometni simfoniji, ki bo 24. oktobra v Zlatorogu, tudi uradno poslovil od aktivne igralske kariere.

Slovenski rokometaši že na EP-ju 2020
Vujović: Vse razen štirih zmag bi bila katastrofa