Košarkarska vročica se bliža vrhuncu. Na katero mesto se nam bo uspelo uvrstiti? Foto: EPA
Košarkarska vročica se bliža vrhuncu. Na katero mesto se nam bo uspelo uvrstiti? Foto: EPA
Zoran Predin
Zoran Predin med sovraži, ob zmagi naših pa ga je pripravljen pojesti veliko žlico. Foto: MMC RTV SLO
Boris Kopitar
Voditelj Boris Kopitar priznava, da mu peka rib ne gre najbolje od rok, a obljublja, da se bo ob morebitni zmagi za nas posebej potrudil. Foto: MMC RTV SLO
Vili Resnik
Vili Resnik je prepričan, da našim fantom prinaša nesrečo. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek
Franci Kek, ki je nekaj let tudi sam igral košarko, je prepričan, da Slovenci s tako igro brez težav pridejo do medalje. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Iz tekme v tekmo željam po osvojeni kolajni vse manjkrat pravimo sanje in vse večkrat resničnost. Zaradi odličnih predstav naših fantov na Poljskem evforija počasi zajema vsak kotiček deželice na sončni strani Alp. Obračuni pod koši so pred zaslone prikovali številne Slovence, mi pa smo poklicali nekaj znanih Slovencev in jih povprašali o njihovih košarkarskih željah, napovedih, vtisih ... in morebitnih obljubah, če nazadnje res sedemo na košarkarski prestol stare celine.

Da ima slab vpliv na naše košarkarje, nam je obupano zatrdil pevec Vili Resnik. "Zaradi male hčerkice tekem ne morem spremljati v miru, ampak vsakič, ko za nekaj minut začnem gledati tekmo, prednost naših začne kopneti. Potem preklapljam programe ali zapustim dnevno sobo, in ko se vrnem, je spet vse v redu. Našim fantom prinašam nesrečo," je potožil. "Navdušuje me kolektivni duh naše reprezentance, letos pa 'razturajo' tudi Francozi," je dejal Vili, ki si močno želi, da bi naši postali prvaki, vesel pa bo tudi, če končamo na tretjem ali četrtem mestu. Da je bronasta kolajna dosegljiva, je prepričan tudi glasbenik Vlado Kreslin, izjemni nastopi slovenskih fantov pa so prepričali tudi Francija Keka. "Prej sem menil, da se lahko uvrstijo tam nekje okrog šestega mesta, zdaj mislim, da lahko dobijo tudi medaljo," nam je povedal slovenski režiser, producent, igralec, politik in tudi nekdanji košarkar Kek.

Priznanje tudi selektorju
Tekme na EP-ju so prevzele tudi dolgoletnega voditelja narodno-zabavnih oddaj Borisa Kopitarja. "Kadar spremljam športne dogodke, jih spremljam z vso dušo in z vsem srcem," nam je zatrdil. Navdušili so ga naši igralci, pa tudi selektor Jure Zdovc. "Menim, da gredo njemu res zelo velike zasluge, ne samo za odlično kreacijo igre, ampak tudi za vso motivacijo in spodbudo fantov. Njegova izjava po tekmi s Turčijo, kako je ponosen na igralce, je vredna vsega spoštovanja," meni Kopitar, ki namerava vse do konca verjeti, da bo našim uspelo osvojiti naslov. "Kdor ne verjame v zmago, je pol bitke že izgubil," je prepričan, a dodal, da bodo Hrvati res zelo trd oreh.

Naši so dobra klapa
Z njim se strinja tudi Zoran Predin, ki pravi, da Slovence čakajo še tri težke tekme, preden postanejo prvaki: "Najtežja bo tista s Hrvati, v polfinalu bo malo lažja, v finalu pa čisto enostavna." Predina je očarala celotna naša ekipa: "Všeč mi je, da držijo skupaj. Dobra klapa so," je dejal in priznal še, da si želi predvsem uvrstitve na eno izmed mest, ki vodijo na svetovno prvenstvo.

Od kruha do vina
V popolnoma vse pore se košarkarsko navdušenje vseeno še ni zalezlo - modni oblikovalec Erik Maj Potočnik nam je tako priznal, da evropskega prvenstva v košarki ne spremlja čisto nič. Ne tekem, ne poročanj v medijih. Tudi naslov prvakov mu zato ne bi pomenil veliko, mirno kri ohranja tudi Franci Kek. Na vprašanje, kaj je pripravljen storiti, če naši res postanejo evropski prvaki, je odgovoril: "Nič, čisto nič, ker se mi zdi, da je kruh pomembnejši od iger," je dejal. Vili Resnik je v tem primeru pripravljen spet zapeti za naše košarkarje oziroma z njimi, Vlado Kreslin pa bo ob morebitni končni zmagi naših odprl steklenico vina. "No, kar dve flaši. Veliki flaši," je nazadnje dodal.

Naj izberemo orado ali brancina?
"Stvar, ki jo na svetu najbolj sovražim in je resnično ne prenesem, je cvetlični med,"
se je pridušal Zoran Predin. "A če naši postanejo evropski prvaki, bom pojedel žlico medu. In to veliko žlico," nam je prisegel. Nas pa je najbolj razveselila obljuba Borisa Kopitarja: "Res nerad pečem ribe. Nikoli mi ne uspe, vedno so napol surove ali pa preveč zapečene. A če naši osvojijo evropsko krono, se bom res potrudil in čisto sam spekel ribe za družbo 6-8 ljudi. Zase in za ženo, ostala mesta za mizo pa lahko zasedete sodelavci MMC RTVSLO," nam je obljubil.

Za naše košarkarje bomo pesti stiskali vse do konca. Pa ne samo zato, da se bo Zoran Predin mučil z veliko žlico medu in se bomo mi lahko mastili s slastnimi ribicami, ki nam jih bo spekel Boris Kopitar. Vilija Resnika pa vljudno prosimo, da med prenosi tekem naše reprezentance preklopi program ali zapusti dnevno sobo.