Vratarja Paavo Hölsa in Oscar Fröberg sta bila izbrana za najboljša posameznika v svojih ekipah. Finec je obranil vseh 24 strelov in se izkazal z eno izmed najboljših predstav v zeleno-belem dresu. Tudi v lanskem finalu je v Podmežakli v 120 minutah prejel le en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Vratarja Paavo Hölsa in Oscar Fröberg sta bila izbrana za najboljša posameznika v svojih ekipah. Finec je obranil vseh 24 strelov in se izkazal z eno izmed najboljših predstav v zeleno-belem dresu. Tudi v lanskem finalu je v Podmežakli v 120 minutah prejel le en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Železarji, ki branijo naslov državnega prvaka, niso odigrali slabe tekme. Imeli so celo več izrazitih priložnosti, zadeli pa niso niti enkrat. Vratar Paavo Hölsä je bil najboljši igralec tekme v Podmežakli s 24 obrambami.

10. maja lani je Olimpija na odločilni tekmi za naslov prvaka v Tivoliju vodila z 2:0, trikrat zadela okvir vrat (zdajšnji generalni sekretar Mark Sever, Nik Simšič in Marc-Olivier Vallerand), na koncu pa po podaljšku ostala brez lovorike.

Sreča jim pred osmimi meseci ni bila naklonjena, v torek zvečer pa jim je vsekakor bila. Nejc Brus je v 8. minuti zadel okvir vrat pri izidu 0:0, Eetu Elo pa je zadel vratnico pri zaostanku z 0:2. Eriku Svetini po akciji izza gola ni uspelo zatresti mreže, ko je Hölsä že ležal na tleh v drugi tretjini.

Tadej Čimžar je bil izjemno motiviran. V 48. minuti mu je uspelo potisniti plošček v mrežo, ko ga Fröbergu ni uspelo popolnoma pokriti. Sodnika Viki Trilar in Borut Lešnjak sta zadetek po ogledu posnetka priznala. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar je bil izjemno motiviran. V 48. minuti mu je uspelo potisniti plošček v mrežo, ko ga Fröbergu ni uspelo popolnoma pokriti. Sodnika Viki Trilar in Borut Lešnjak sta zadetek po ogledu posnetka priznala. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so bili precej bolj zbrani pred vrati. Rok Kapel je sanjsko debitiral na večnih derbijih. Njegov vodilni zadetek v 13. minuti je bil ključen za nadaljnji potek srečanja. Tadej Čimžar in Miha Zajc, ki sta prejela deset tekem kazni v Ligi IceHL zaradi neprimerne geste konec decembra v Beljaku, sta bila izjemno motivirana. V zadnji tretjini sta se izkazala z zadetkoma in zagotovila Olimpiji zares lepo prednost pred povratno tekmo v Tivoliju.

Olimpija bo do povratne tekme odigrala še šest tekem
Do takrat se bo še marsikaj zgodilo. Jeseničani bodo igrali dve tekmi na teden v Alpski ligi (ob četrtkih in sobotah), Olimpijo pa čaka peklenski ritem Lige IceHL, saj bo treba februarja odigrati še vse štiri preložene tekme. Naslednji teden so na sporedu kar štiri tekme (Beljak, Fehervar doma in v gosteh in Bolzano), tekma z Bolzanom v Tivoliju pa bo na sporedu dan po povratni tekmi z Jeseničani.

Šivic: Zmaga nad Jesenicami nikoli ni lahka

Šivic prepričan, da lahko še marsikaj popravijo
"Zelo sem zadovoljen z igro v prvi tretjini. Igrali smo odgovorno in nismo jim dopustili priložnosti, nevarni so bili le z igralcem več. V drugi tretjini smo se ustavili, očitno so fantje mislili, da bo šlo preprosto naprej. Nismo bili dobri. V zadnji tretjini je bilo ključno, da smo se dvakrat ubranili z igralcem manj. Seveda sem zadovoljen z izidom, lahko pa še marsikaj popravimo. Nismo konstantni vseh 60 minut," je tekmo ocenil trener Ljubljančanov Mitja Šivic, ki je lani z Jeseničani osvojil dvojno krono (Pokal Slovenije in državno prvenstvo). V tej sezoni je na najboljši poti, da obe lovoriki vrne v vitrino na Celovški 25.

"Do finala je še daleč. Nič še ni odločeno. Jesenice imajo kakovostno ekipo, zelo nevarni so iz protinapadov. Vloga favorita ni lahka. Vse razen zmage bi bilo slabo za nas in nikoli ni lahko igrati take tekme," je dodal 42-letni strateg, ki se zaveda, da ima Olimpija najmočnejšo zasedbo v Sloveniji. Širina igralskega kadra je izjemna. Ko bodo vsi igralci zdravi, bodo nekateri morali na tribuno.

Kapel popeljal Olimpijo v vodstvo

Kapel: Zadeti na derbiju je res nekaj posebnega
Najbolj nasmejan je bil Kapel, ki je 13. januarja prišel v Tivoli iz Celovca. Odigral je prvi derbi v karieri in hitro se je vpisal med strelce. "Zadeti na derbiju je res nekaj posebnega. Zelo sem vesel, da smo zmagali. Igra se po nogometnem sistemu in 3:0 je lepa prednost. Derbi je posebna tekma. Škoda, da dvorana ni smela biti polna," je dejal 22-letni napadalec.

Kapetan Olimpije Žiga Pance je dodal: "Vsekakor moramo biti zadovoljni. V drugi tretjini nismo igrali dobro. Na koncu je izid odličen. Jesenice so nas v tej sezoni že premagale s 3:0. Treba bo stopiti skupaj pred povratno tekmo, saj finalist še ni odločen."

Trener Jesenic Nik Zupančič je bil zelo zaskrbljen že sredi tekme, saj se je na začetku druge tretjine hudo poškodoval Žiga Urukalo. Z ledu so ga odpeljali na nosilih in zelo verjetno v tej sezoni ne bo več igral. Odlični branilec je nosilec igre železarjev.

Sodniki po ogledu videoposnetka priznali gol Čimžarja

Zupančič prepričan, da bosta obe ekipi trpeli na naslednjih tekmah
"Priigrali smo si dovolj priložnosti. Realizacija je bila zelo slaba. Posebej v drugi tretjini bi morali izenačiti. Za nazaj se ne da več nič spremeniti. Zavedam se, da je razpored težko narediti. Prepričan sem, da bosta obe ekipi ta teden trpeli v svojih ligah. To se je v tej sezoni že nekajkrat pokazalo. Po derbiju je težko preklopiti glavo na tekme Alpske lige," je poudaril Zupančič, ki je z Jeseničani osvojil naslov prvaka že v letih 2015 in 2017. V zadnje pol minute je tvegal celo brez vratarja, a tudi s šestimi igralci mu ni uspelo znižati rezultata.

Eric Pance verjame v preobrat v Tivoliju
Spretni in hitri Eric Pance je povzročal velike težave obrambi zmajev, a mu ni uspelo zatresti mreže. "Odigrali smo zelo dobro tekmo, manjkala pa je učinkovitost. Zaslužili smo si precej več od poraza z 0:3. Brez doseženega gola ne moreš dobiti tekme. Imeli smo veliko lepih priložnosti. Če bi vsak kakšno izkoristili, bi se tekma verjetno odvila drugače. Mislim, da se v Tivoliju to ne bo ponovilo. Mora nam uspeti dober start, hitro moramo doseči gol ali dva in znova smo v igri. Ostaja še vedno realna možnost za preboj v finale."

Zajc odlično zaključil protinapad za 0:3

Sašo Rajsar: Sistem je, milo rečeno, čuden
Tudi Sašo Rajsar je bil zelo blizu zadetka, ko ni mu uspelo pospraviti ploščka iz bližine v mrežo v drugi tretjini. "Izid ni realen. Morali bi zadeti, saj smo imeli kar nekaj velikih priložnosti. Še vedno lahko ulovimo zaostanek. Sistem je, milo rečeno, čuden, saj smo bili mi nosilci, zdaj pa bomo igrali povratno tekmo polfinala v Tivoliju. Lepše bi bilo igrati na dve zmagi. Povratno tekmo moramo začeti z mislijo, da je izid 0:0, ne smemo razmišljati, da moramo takoj ujeti tri gole zaostanka," je razmišljal izkušeni napadalec.

Glavič: Razočaranje je veliko
Kapetan Gašper Glavič je bil precej potrt: "Razočaranje je veliko. Mislim, da bi morali zadeti. Zaostanek bi moral biti precej nižji. Zdaj bo treba v Ljubljani dvakrat hitro zadeti in karte se bodo nato popolnoma premešale. Poznam njihovega trenerja, ki jih vedno "napumpa" pred začetkom tekme. Zdržali smo njihov začetni pritisk. Tokrat se je zares izkazal vratar Hölsä, ki je obdržal mrežo nedotaknjeno."

V Podmežakli se je lahko zbralo le 750 gledalcev. Podobni ukrepi bodo tudi na povratni tekmi v Tivoliju. Zares škoda, saj bi se na obeh tekmah zbralo prek 3.000 gledalcev. Jeseničani blestijo v Alpski ligi, zmaji pa so presegli pričakovanja v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
V Podmežakli se je lahko zbralo le 750 gledalcev. Podobni ukrepi bodo tudi na povratni tekmi v Tivoliju. Zares škoda, saj bi se na obeh tekmah zbralo prek 3.000 gledalcev. Jeseničani blestijo v Alpski ligi, zmaji pa so presegli pričakovanja v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Nogometni sistem zares nenavaden za hokejsko končnico
Sistem tekmovanja v državnem prvenstvu je neugoden za obe najboljši slovenski ekipi. Olimpija je večino tekem v rednem delu odigrala z mladinci. Zaradi številnih preloženih tekem je nato zmanjkalo terminov za četrtfinalne in polfinalne serije. Olimpija in Hidria Jesenice sta odigrali le eno tekmo četrtfinala (14:3), v polfinalu pa odloča skupni izid dveh tekem. Nogometni sistem je zares nenavaden za hokejsko končnico.

V finalu po devetih letih ne bo večnega derbija. Jeseničani so favoriti za naslov v Alpski ligi, kjer se bo finalna serija zavlekla do 20. aprila. Olimpija lahko sezono v razširjenem avstrijskem prvenstvu konča že konec februarja ali pa na začetku marca. Ima še vedno lepe možnosti za preboj v končnico Lige IceHL, a tekmeci so ji za petami.

Polfinale med Slavijo in Triglavom preložen
Slavija in Triglav se bosta pomerila v drugem polfinalu. Založani so že petkrat igrali v finalu (1999, 2004, 2006, 2007 in 2013), a so bili vedno daleč od naslova. Triglav se bo boril za največji uspeh v zgodovini kluba. Kranjski klub je sporočil, da so oba dvoboja zaradi zdravstvenih težav morali preložiti, termina tekem pa še nista znana.

Zupančič: V Ljubljano bomo odšli po preobrat