Primož Peterka je v svetovnem pokalu blestel pred dvema desetletjema. Foto: AP
Primož Peterka je v svetovnem pokalu blestel pred dvema desetletjema. Foto: AP
Liina, Lily in Leila Luik
Estonske trojčice Liina, Lily in Leila Luik so letos nastopile v Riu na maratonu. Foto: EPA
Toni Nieminen
Toni Nieminen je zaslovel kot meteor, a nadaljevanje kariere ni bilo tako bleščeče. Foto: EPA

Ta dogodek odmeva tudi med bralci Športnega SOS-a, ki tokrat odgovarja na vaša vprašanja o bratih ter podrobneje še o Domnu Prevcu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


881. Ta konec tedna bodo v svetovnem pokalu v smučarskih skokih nastopili Domen, Cene in Peter Prevc. Je to prvič, da bodo v isti disciplini nastopili tri bratje ali tri sestre?

Mojca Zadnikar

Ne, večkrat se je že zgodilo, da so v isti disciplini nastopili po trije bratje ali sestre. Če pogledamo zgolj najvišjo obliko tekmovanja - olimpijske igre - se je to pripetilo kar nekajkrat.

Najbolj svež primer sega v nedavno končane olimpijske igre v Riu, kjer so v ženskem maratonu nastopile estonske trojčice Luik. V cilj sta prispeli dve, Lily je osvojila 97. mesto, Leila 114., njuna sestra Liina pa je odstopila. Tek je bil nenavaden, saj sta sodelovali (in v cilj prispeli) še dva para dvojčic: Severni Korejki Kim Hjesong in Kim Kjegjong (10. in 11. mesto) in Nemki Anna in Lisa Hahner (81. in 82. mesto).

Dva primera sta se pripetila tudi na zadnjih zimskih igrah v Sočiju 2014. Med akrobatskimi smučarkami so na grbinah izjemno nastopale kanadske sestre Dufour Lapointe. Justine je namreč osvojila zlato medaljo, Chloe srebro, njuna sestra Maxime pa je bila 12.

Na istih igrah so na isti (posamični) tekmi nastopile tudi švicarske sestre Gasparin. Šlo je za posamično preizkušnjo biatlonk na 15 kilometrov. Selina je osvojila srebro, Elisa je bila 33., Aita pa 62.

Vabljeni k branju:
- Bratje in sestre z dvojno zmago na OI
- Uspešni bratje v zimskih športih

Kaj pa če sem optimistična in »predvidim njihovo trojno zmago? To pa bi bilo prvič v zgodovini, ne?

882. Če Domen Prevc marca 2017 osvoji svetovni pokal, bo tedaj star 17 let in 9 mesecev. Kdo pa je bil najmlajši zmagovalec svetovnega pokala v skokih?
Mojca Zadnikar

Domen Prevc bo na zadnji tekmi svetovnega pokala 2016/2017 štel natanko 6.505 dni, oziroma dobrih 17 let in 9 mesecev. Če bi takrat dvignil veliki kristalni globus, ne bi bil najmlajši smučarski skakalec s tem dosežkom. Ta rekord že dobrih 24 let pripada Fincu Toniju Nieminenu. V spodnji tabeli so vsi skakalci, ki so bili ob tem uspehu mlajši od 20 let. Med temi je z dvema (edinima) globusoma tudi Primož Peterka.

SezonaSkakalecStarost
1992Toni Nieminen16,83
1997Primož Peterka18,06
1998Primož Peterka19,06
2009Gregor Schlierenzauer19,20
1980Hubert Neuper19,49
1984Jens Weissflog19,68
1983Matti Nykänen19,69


Opomba: Starost je izražena v letih (na dan zadnje tekme v posamični sezoni).

Povprečna starost skakalca ob skupni zmagi v svetovnem pokalu je sicer 23 let in pol.

883. Kdo pa je najmlajši zmagovalec v zimskih športih?
Mojca Zadnikar

Ta primat še vedno pripada Nieminenu. Med alpskimi smučarji je bil edini dobitnik velikega kristalnega globusa, ki je bil pri tem mlajši od 20 let, Italijan Piero Gros (19,36 leta), med nordijskimi kombinatorci pa Finec Samppa Lajunen (17,91). Med tekači takega tekmovalca (še) ni bilo.