SOS-odmev, 48. del

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta tokrat govorila o Ligi NBA in Luki Dončiću, na pogovor pa sta povabila analitika Iztoka Franka, ki s svojimi uvidi in analizami soustvarja spletno stran Mavs Moneyball. Vabljeni k poslušanju (kliknite na zgornjo sliko) in branju spodnjega povzetka.

Franko se ukvarja z digitalnim marketingom. Foto: Osebni arhiv
Franko se ukvarja z digitalnim marketingom. Foto: Osebni arhiv

Približno tri ure za eno tekmo
Franko je nase opozoril s prodornimi analizami, za katere si vzame okrog tri ure: "Tekme Dallasa običajno ne gledam v živo, ampak zjutraj. Gledam jih na malo drugačen, počasnejši način. Sproti si delam zapiske in si označim zanimivejše dogodke, ki jih pozneje analiziram. Tekmo gledam počasneje, večkrat si zavrtim iste situacije. Za ogled ene tekme si vzamem od dve uri in pol pa do tri ure in pol."

Številke ustvarjajo zgodbe
Deluje v digitalnem marketingu, v katerem je našel zanimivo povezavo s košarko: "Na obeh področjih je veljala stara šola, da številk in analitike ne potrebujemo. V marketingu so bili dolgo najboljši direktorji, vodje in kreativci, ki se niso ozirali na številke. To se je v zadnjih 15 letih precej spremenilo. V digitalnem marketingu so številke prišle skoraj preveč v ospredje, enako velja tudi v košarki. Stara trenerska šola je v Ligi NBA in Evroligi delala po občutku in ni potrebovala statistike, danes pa se vse dela prek številk. V resnici gre za zmes obojega, številke ti dajo samo kontekst, s katerimi dobiš trende, potem pa moraš to spremljati, da znaš pravilno interpretirati. Številke ti pomagajo ustvarjati zgodbe, treba je razumeti ta kontekst."

Sorodna novica Koronavirus zmanjšal razlike v Ligi NBA

Dallas in Miami najbolj prizadeta
Pogled na letošnjo lestvico je specifičen, saj so se razlike med ekipami zaradi vpliva koronavirusa zmanjšale. Franko se s tem strinja in razloži: "Luka Dončić je pred sezono napovedal, da bo letos najpomembnejše zdravje, in točno to se je pokazalo. Od osmih najboljših ekip so z izjemo Philadelphie na vrhu le najbolj zdrave ekipe. Spomnimo se Utaha, ki je imel z Rudyjem Gobertom in Donovanom Mitchellom pacienta 0 in 1. Tiste zvezde, ki so pred sezono prebolele covid-19, imajo zdaj prednost. Najboljše ekipe so tiste, ki imajo največ stabilnosti. Na drugi strani sta bila prav Dallas in Miami najbolj prizadeta s pandemijo in se jima to še kako pozna pri rezultatih."

Carlisle spada med najboljše trenerje
Analitik se je dotaknil najpogostejšega komentarja MMC-jevih bralcev − zakaj Dallas še ni zamenjal trenerja Ricka Carlisleja? Odgovor je začel s smehom: "Kot navijač nogometnega kluba Olimpija se to tudi sam sprašujem. Če bi bil Dallas v Ljubljani, bi imeli tako že sedmega trenerja." Nato pa je resno nadaljeval in poudaril kakovost 61-letnega strokovnjaka: "Klubi v NBA-ju delajo dolgoročno, Dallas je z lastnikom Markom Cubanom in trenerjem Carlislom skupaj že 13. sezono. Ta konsistenca bi morala biti na dolgi rok za Dallas le prednost. Res pa je, da se je Carlisle letos znašel pod pritiski, ker so rezultati pod pričakovanji. Vseeno mislim, da ga ne bodo zamenjali. Vedno se je treba vprašati, ali lahko dobiš boljšega trenerja. Večina ameriških strokovnjakov ga še vedno uvršča med pet in deset najboljših trenerjev v ligi. Novega kakovostnega trenerja je po odstavitvi težko dobiti."

Porzingis bo v tej sezoni zaslužil 29,5 milijona dolarjev, v 2021/2022 ga čaka 31,7 milijona, v 2022/2023 33,8 milijona, za sezono 2023/2024 pa se lahko sam odloči, ali bo ostal v Dallasu (ko ga čaka 36 milijonov dolarjev). Foto: AP
Porzingis bo v tej sezoni zaslužil 29,5 milijona dolarjev, v 2021/2022 ga čaka 31,7 milijona, v 2022/2023 33,8 milijona, za sezono 2023/2024 pa se lahko sam odloči, ali bo ostal v Dallasu (ko ga čaka 36 milijonov dolarjev). Foto: AP

Težko bodo zamenjali Porzingisa
Druga vroča tema med komentatorji pa je kakovost Kristapsa Porzingisa predvsem v luči visoke plače in relativno krhkega zdravja. "Glede na njegovo visoko in dolgo pogodbo ter zgodovino poškodb bo Dallas ta posel zelo težko izpeljal. Dallas je pred leti veliko tvegal, ko ga je pripeljal. Kako se bo ta zgodba končala, bo najbolj vplivalo na podobo Dallasa v naslednjih dveh ali treh letih. Tega posla sicer še ne bom odpisal, saj smo v zadnjem času videli menjave igralcev, za katere si ne bi nikoli mislil, da se bodo zgodile. Vseeno pa mislim, da ta posel ni realen," meni Franko.

Porzingis v najboljši formi le kratek čas
Ravno pred nekaj dnevi je naredil analizo, v kateri je Porzingisa primerjal z desetimi "komplementarnimi" zvezdami, se pravi drugimi igralci v klubu. Ugotovil je, da je Porzingisov vrhunec forme relativno visok: "Tako je bilo lani v mehurčku, kjer je igral na relativno visoki ravni. A njegova težava je, da so ta najuspešnejša obdobja precej kratka. Poškodbe ga precej omejujejo, vedno je v nekem procesu rehabilitacije. V tej sezoni je izpustil prvih devet tekem, še zdaleč ni v lanski formi. Vedno potrebuje čas, a za nami je že tretjina sezone. Dallas si težko privošči, da je njegov drugi igralec na vrhuncu svoje forme le največ dva meseca v sezoni."

Porzingis je kariero začel v New Yorku. Foto: Reuters
Porzingis je kariero začel v New Yorku. Foto: Reuters

Samorog si težko sam ustvari met
Po njegovem mnenju je prav Porzingis kriv, da je Dallas sezono začel pod pričakovanji: "V napadu igra kot krilo, včasih celo kot strelec, v obrambi pa naj bi igral na mestu centra. A letos ima pri tem precej težav, v obrambi je celo najslabši igralec Dallasa, kar je prvi veliki problem. Drugi problem pa je njegova velikost, ima namreč visoko težišče in težko kontrolira žogo, kar pomeni, da si zelo težko ustvari svoj met. Dallas bi v težkih položajih ob Luki potreboval še enega igralca, ki bi lahko kreiral napad." Vse to pa Franka vodi v prepričanje, da je Samorog bolj v kategoriji zelo dobre tretje izbire in ne drugega odločilnega košarkarja.

Korona je odrezala obrambo
Vse to se odraža v razmerju zmag in porazov, ki je po tretjini sezone 12 proti 14, lani je bila podoba precej bolj vedra (18 proti 8). Franko meni, da je bil začetek te sezone uspešen: "Prvih deset tekem so bili med petimi najboljšimi obrambami v ligi, potem jih je zadela korona. V nekem trenutku so bili brez šestih zelo pomembnih igralcev v rotaciji. Od takrat je Dallas v obrambi postal ena najslabših ekip, zdaj je šele 27., kar je preslabo. Pred sezono so govorili, da bo letos fokus na obrambi, na začetku se je to že kazalo."

Sogovornik se je nato dotaknil tudi Dončićeve statistike, ki po 25 tekmah zelo spominja na lansko.

Statistika2019/20202020/2021
Točke29,327,8
Skoki9,68,7
Podaje8,99,3
Blokade0,10,7
Ukradene žoge1,21,0
Izgubljene žoge4,44,2
Metov iz igre19,620,8
Meti za 3 točke9,37,1
% zadete trojke32,630,9
Število prostih metov9,28,1
% prostih metov80,378,8

Opomba: Velja za prvih 25 Dončićevih tekem v obeh sezonah.

Številke so podobne, a Franko je vseeno našel nekaj razlik, ki so posledica sprememb v Dončićevi igri ter igri celotne ekipe: "Lani je imel Dallas prvi napad v ligi, saj je imel tri ali štiri elitne izbire. Ob Luki je bil ena od teh tudi Porzingis, tretji je bil Seth Curry kot eden najboljših strelcev v ligi, četrti pa Dwight Powell. Ta je zelo ustrezal Dončićevi igri. Powell veliko oddvaja, po bloku gre h košu, kjer čaka na Lukovo podajo. V tej igri je bil med najboljšimi igralci v ligi. Nato se je poškodoval, po vrnitvi pa še zdaleč ni isti igralec. Cela igra v napadu se je spremenila. Luka ima precej manj prostora, kar pomeni, da zelo težko pride do koša. Lani je bil med najboljšimi v zaključku po prodoru. Letos še vedno vodi pri prodorih pod koš, a ne pride več tako pogosto do koša, saj ga več igralcev čaka pod obročem."

Dončić je v tej sezoni razvil med iz polrazdalje. Foto: Reuters
Dončić je v tej sezoni razvil med iz polrazdalje. Foto: Reuters

Znal se je prilagoditi
To je tudi razlog, da letos redkeje meče izpod obroča. Vseeno pa je Franko opazil, kako se je slovenski reprezentant znal prilagoditi: "In to je zanj velik plus. Nekaj teh metov izpod koša je namreč spremenil v mete iz polrazdalje. Tu je letos res zelo dober. Ima kar nekaj novih potez, v igro je vnesel nove mete (npr. fadeaway in stepbacke, ki jih je prej običajno izvajal le pri metu za tri točke). Slabše stvari je znal kompenzirati, zato se njegove številke ne razlikujejo preveč. Ekipa kot celota pa ima v napadu težave."

Njegova trojka še ni dobra
Med slabšimi vidiki njegove igre je še vedno met za tri točke. "Luka je priznal, da se v ZDA ni vrnil optimalno pripravljen, zato je na začetku sezone za svoje visoke standarde odigral malce slabše. Morda je malce manj eksploziven kot lani, a precej se pozna prej omenjena postavitev v napadu. Njegov 31-odstotni met pri trojki je treba gledati s prizme metov. Redko meče odprte mete, pogosto so to težki meti ob zaključkih napadov, zato je ta odstotek nižji. Zaveda se, da ta met še ni na ravni. Lani je kar 39 odstotkov vseh metov namenil trojki, letos je ta odstotek padel na 31. Del te razlike je prelevil prav v met s polrazdalje, pri katerem je veliko uspešnejši. Letos ta znaša 44 odstotkov, kar ga uvršča med sedem najboljših odstotkov v ligi," je razložil sogovornik.

Lucidne podaje, izjemen pregled nad igro in iskanje rešitev opredeljujejo Dončića. Foto: Reuters
Lucidne podaje, izjemen pregled nad igro in iskanje rešitev opredeljujejo Dončića. Foto: Reuters

Najboljši imajo met iz polrazdalje
Dončić se je prebil med najboljše košarkarje na svetu, kar pomeni, da so se nasprotne obrambe nanj dobro prilagodile. "Zunanji igralci, ki bi morali skrbeti za prostor in zadeti odprte mete, so letos slabo začeli. Tak primer je Dorian Finney Smith, ki je lani trojke metal 38-odstotno, letos je to slabše, zato ga ekipe puščajo samega. Porzingis ni tako fizičen igralec, da bi ga moral nasprotni center pokrivati. Na Latvijca zato pošljejo manjšega igralca, centra pa na Finneyja Smitha, ki ga pušča samega, center pa čaka pod obročem, kar pomeni, da Luka težje pride pod obroč," je Franko opisal spremembo, a še enkrat poudaril pozitiven vpliv novega Dončićevega meta. "Ta prilagoditev bo na dolgi rok zelo pomembna. V končnici in v težkih položajih so to namreč meti, ki jih bo verjetno dobil. Težko bo vedno prišel do prodora ali pa se zanašal na trojko. Če bo uspel do konca razviti ta met, bo to za ekipo zelo pomembno. Met iz polrazdalje je bil za analitike dolgo precej osovražen, a za najboljše igralce (kova Kawhi Leonard, LeBron James in Kevin Durant) je to izjemno pomemben met. Če ga bo Dončić še razvil, bo to na dolgi rok odlično."

Liga za igralce z veščinami
Vsako leto se veča število doseženih točk in trojk, kar gost povzema: "Vse bolj se igra napadalna košarka, v ospredju tako ni več fizična moč, ampak so pomembne veščine. Če smo iskreni, gre to Luki zelo na roko. V tej ligi bi namreč pred 15 leti težko izstopal. Vedno več je igralcev, ki imajo dobre veščine, so zelo spretni z žogo in so dobri strelci. Če ekipa nima vsaj štirih dobrih strelcev, ji gre slabo. Mislim, da se bo ta trend še nadaljeval. Napad je zadnja leta korak ali dva pred obrambo in temu se vsi prilagajajo."

Sorodna novica Garnett: Košarkarji izpred 20 let danes ne bi mogli igrati v ligi

Precej je odmeval pogovor s Kevinom Garnettom, ki je imel podobno misel, le da je obrnil časovno os − prepričan je, da igralci pred 20 leti ne bi mogli igrati v tej ligi. Franko se s tem strinja, a ga je Garnettova iskrenost nekoliko presenetila: "Stare eminence tipa Barkley in O'Neal so namreč zelo kritične in govorijo, da se danes ne igra nobena obramba in da bi Jordan v tej ligi zlahka v povprečju dosegal po 50 točk. Garnettove besede so zelo zanimive, saj je eden redkih stare šole, ki razmišlja realno. Večina tistih igralcev danes res ne bi mogla igrati, ker niso bili spretni za današnjo košarko. Za položaj 4 in 5 so morali biti močni, takrat se je veliko igralo pod obroč, kjer so se 'pretepali', danes pa bi se izgubili. V teh pravilih bi večina prejšnje generacije res težko igrala, imeli so pač druge prednosti, precej manj pa so obvladali žogo."

Privilegij: Top 5 igralec na nizki pogodbi
Franko je ob koncu pogovora pogledal še v srednjeročno Dončićevo prihodnost. V Ligi NBA imajo igralci precej moči, zvezdniki se v primerjavi z, denimo, Ligo NFL lahko precej bolj svobodno selijo: "V zadnjih treh letih smo videli, da so vsi zvezdniki, ki so želeli zamenjati klub, to tudi storili. Za zdaj sicer še ni bilo igralca, ki bi zavrnil podaljšanje pogodbe (t. i. 'rookie extension'). Večina jih predvideva, da bo z Dallasom podpisal vsaj še eno pogodbo. Verjamem, da bo ostal, ni pa nujno. Luka je zelo specifičen igralec. Že v drugi sezoni je bil v prvi peterki lige. Glede na njegovo zgodovino iz Reala ima zelo velika pričakovanja. Dvomim, da bo šel po ustaljeni dolgoročni poti. Obstaja velika verjetnost, da bo naslednjo pogodbo podpisal z Dallasom, ni pa nujno, da bo to pogodbo v tem klubu oddelal do konca. Imeti top 5 igralca na pogodbi za novinca je neverjetna priložnost. Obstaja nekaj priložnosti, da bi Dallas ekipo dopolnil še s kakšnim zvezdnikom. Naslednje leto bo imel na voljo precej denarja. Načrtovali so ga za Giannisa Antetokounmpa, a te je vmes že podaljšal pogodbo z Bucksi. Predvsem Porzingis bo X-faktor, ki bo vplival na Dallasove možnosti."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem se Iztok Franko predstavi, na kratko opiše delo v letalski industriji, zakaj je začel podrobneje spremljati Ligo NBA, primerja napadalno in obrambno statistiko, katere algoritme in indekse se najbolj splača spremljati, zakaj se napadalna učinkovitost ekipe v povprečju tako povečuje, ali meni, da bo odigrana tekma vseh zvezd, kako primerja LeBrona Jamesa in Michaela Jordana ...