126 Zgodovina proti Angliji, Danski in Srbiji ni dobra, a Euro 2024 je čas za novo zgodbo

Slovenska nogometna reprezentanca se je po 24 letih spet uvrstila na evropsko prvenstvo, kar je bila tema 126. epizode SOS-odmev. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta debatirala o številnih vidikih tega zgodovinskega dogodka.

Vabljeni k poslušanju

Uvrstitev na Euro 2000 je prinesla zgodovinski in rekordni obisk športne prireditve zunaj Slovenije, ko so se nogometaši v Amsterdamu pred več kot 10.000 navijači pomerili s Španijo. "Pričakujem, da bo vsaj za tekmi v Münchnu in Kölnu več kot deset tisoč zahtevkov, s tem pa pričakujem tudi žreb," opozarja Gruden. Rok za prijavo in oddajo je torek, 12. decembra, do 14.00.

Sorodna novica Misija Nemčija 2024 se začenja z optimizmom in jasnim ciljem

Od Kazahstana do Kazahstana
Leto 2023 je bilo namenjeno kvalifikacijam za Euro 2024, o tej temi smo veliko pisali tudi na naših straneh (ne nazadnje smo pred začetkom kvalifikacij pripravili poseben MMC-podrobno). Pot se je začela z zmago v Kazahstanu in končala v Stožicah, kjer so varovanci Matjaža Keka z novimi tremi točkami proti istemu nasprotniku postavili zlato piko na i.

Druga možnost je bilo ogromno razočaranje
"Bilo je res precej napetosti, selektor Kek je po tekmi dobro izpostavil − druga možnost je bila ogromno razočaranje, medtem ko je večina že vknjižila zmago nad Kazahstanom. Gol Benjamina Verbiča tik pred koncem tekme je tako prinesel veliko olajšanje. Nogometaši so bili presrečni, uspelo jim je tisto, kar se je nekaterim izmaknilo v Baslu 2015, drugi pa so začenjali, ko Slovenija ni bila konkurenčna v kvalifikacijah," je povzel Gruden.

Sorodna novica Stuttgart, München in Köln vabijo, spletni boj za tribune je odprt

Spomin na mitska sprejema na Brniku
Voditelja sta primerjala tudi odziv slovenske javnosti ob obeh uvrstitvah na evropsko prvenstvo. Jerič je poudaril pomen zgodovinske, prve uvrstitve na evropsko prvenstvo in dejstvo, da so navijači v ekstazi pričakovali vrnitev nogometašev iz Ukrajine na brniško letališče, Gruden pa je dodal: "Obe vrnitvi na Brnik sta bili mitski. Ob preboju v Južno Afriko prek Rusije se je tudi v Ljubljani ustavil promet. Vseeno so se Slovenci takrat prebili med 13 najboljših reprezentanc v Evropi. Dejavnik 24 udeležencev tako ni zanemarljiv − za podobne prizore in 'občutke' se bo (hočeš nočeš) tokrat moralo prebiti v osmino finala."

Slab izkupiček: 20 zmag in ena sama zmaga
Žreb v Hamburgu je Sloveniji namenil relativno težko skupino, saj se bo po vrsti pomerila z Dansko, Srbijo in Anglijo. Vse po vrsti so stare znanke, s katerimi ima Slovenija ogromno izkušenj, hkrati pa je treba poudariti, da zelo malo uspeha. Do zdaj se je z njimi namreč pomerila 20-krat, veselila pa se je ene same zmage. Bilo je oktobra 2011 v Mariboru, kjer je premagala Srbijo z 1:0 in takrat preprečila Srbiji uvrstitev na evropsko prvenstvo 2012. Sloveniji takrat v kvalifikacijah ni šlo najbolje, zato pred tekmo ni imela več možnosti za napredovanje, izkazalo pa se je, da je bila to sploh zadnja tekma v prvem Kekovem mandatu.

Vse medsebojne tekme

TekmecTekmeZmageRemijiPoraziZadetki
Anglija60154:10
Danska60153:14
Srbija816111:13
Skupaj20181118:37

Opomba: Za Srbijo so upoštevane tudi štiri tekme (štirje remiji), ki jih je Slovenija odigrala proti njenima predhodnicama Jugoslaviji ter Srbiji in Črni gori.

Sorodna novica Razpored tekem za Slovenijo ugoden, presenetila bi lahko vsaj Srbijo

Angleži se vidijo zelo daleč
Razbrati je bilo, da je bila večina tekmecev zadovoljnih s tem, da jim je žreb namenil Slovenijo, Gruden pa o slovenskih možnostih razmišlja: "Angleži pozabljajo na nas, videti je, da računajo, da bo do zadnje tekme skupinskega dela za njih že vse odločeno. Danci so dobro spoznali to ekipo. Po remiju v Ljubljani niso bili nič kaj veseli. Srbija? Tudi oni se spominjajo tiste tekme na evropskem prvenstvu. Pod črto je to težek žreb, ki prinaša močno skupino. Anglija je (skupaj s Francijo) prvi favorit turnirja."

V teoriji bi bila lahko dovolj že ena zmaga
Slovenija se je na zadnjem velikem turnirju − svetovnem prvenstvu 2010 − veselila sploh prve zmage na velikih tekmovanjih in vse do zadnje minute zadnje tekme računala na uvrstitev v osmino finala, a se je izteklo drugače. Jerič dodaja, da je tokrat razlika vendarle v tem, da v tem sistemu napreduje tudi večina tretjeuvrščenih reprezentanc, kar bi v teoriji lahko pomenilo, da bi za osmino finala lahko zadoščala že ena sama zmaga, Gruden pa dodaja: "Realnost je, da je Slovenija najnižje rangirana v skupini C. Tako bosta vsak gol in točka za zunanje opazovalce pozitivna, najbrž pa tudi za navijače. Če ostanemo ambiciozno zahtevni, bom rekel le – 4 točke."

Sorodna novica Strelski post udarnih Kekovih adutov, tresejo pa Celar, Žugelj in Horvat

Kakovostni kader bi se lahko še razširil
Gruden že leta za našo spletno stran pripravlja rubriko nogometne ladje, v kateri analizira formo nogometnih reprezentantov. O formi po koncu kvalifikacij je povzel: "Razigrali so se fantje, ki so zunaj jedra 22 igralcev, prostora v Nemčiji pa je zgolj za 23 izbrancev. Žan Celar izpodriva Luka Zahovića, Nino Žugelj je igralec, ki ga je Kek želel že prej vpoklicati, pa je imel težave z zdravjem. Podoben fenomen je bil Erik Janža, ki se je zdaj zasidral na levem boku obrambe. Potem pa še primer Tomi Horvat – napadalni vezist, ki v Kekovo postavitev nekako ne spada, a je hkrati gonilna sila Sturma v Gradcu. Če se Matko vrne v strelski formi kot pred poškodbo ... Vse to bo dobrodošlo, da se standardna enajsterica in njene ustaljene menjave ne uspavajo. "

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govora še o naslednjih temah:
− spomin na nekatera druga tekmovanja v tujini, kamor je romalo največ slovenskih navijačev,
− vzporednice Kekove ekipe s tisto, ki se je uvrstila v JAR 2010,
− ogrodje reprezentance,
− prihodnosti Benjamina Šeška,
− delu in liku Matjaža Keka,
− kdo (in zakaj) bi lahko bil Kekov naslednik,
− zanimivost o številki 126.