Rade Mijatović in Matjaž Kek v trenutku, ko je bila iz bobna izžrebana Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Rade Mijatović in Matjaž Kek v trenutku, ko je bila iz bobna izžrebana Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Slovenija se bo junija prihodnje leto v Nemčiji pomerila z Dansko, Srbijo in Anglijo, tekme bodo v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu.

"V zadnjem času so bile vse tri reprezentance že naše tekmice. Skupina gotovo ni lahka, Slovenija v njej ni favorit. Zavedati pa se moramo tudi svoje kakovosti. Moramo dobro načrtovati pripravljalne tekme, poleg januarske v ZDA bomo odigrali še štiri. Prizorišča so za navijače dobro dostopna, izbrati moramo še kraj, kjer bomo bivali. Ne vem, kaj je lahko še večji motiv kot takšni tekmeci. Vse poznamo, poznajo pa tudi oni nas," je slovenski selektor v Hamburgu dejal v pogovoru z Luko Petričem za Val 202.

Kek po žrebu: Dokazali smo že, da lahko igramo proti boljšim tekmecem

"Angleži so bili vedno malce prevelik zalogaj za nas, z Danci smo igrali pred nekaj dnevi (poraz v Københavnu z 2:1 pred dvema tednoma, op. a.), Srbi so nas lani dobro osramotili (poraz v Beogradu s 4:1), a smo jim nato v Ljubljani na neki način vrnili (2:2). Čaka nas polno izzivov. Kljub težkim tekmecem na evropsko prvenstvo peljem ekipo, ki bo želela priti do pozitivnega rezultata. Da nismo favoriti, mi po eni strani celo ustreza. Videl sem, da so se nekateri nasmehnili, ko so dobili Slovenijo, a mogoče jim bo žal. Naredili bomo vse, da bi bilo tako," je dodal.

Marca proti Portugalski?

"Prepričan sem, da bodo ljudje z nogometne zveze naredili vse, da se dobro pripravimo. Razmere za delo bodo gotovo vrhunske. Krasno bi bilo, če bi imeli veliko podporo svojih navijačev. Nad žrebom ne moremo biti razočarani, na to smo čakali 24 let! Zelo sem bil vesel, ko sem tu v filharmoniji v Hamburgu med vsemi temi vrhunskimi reprezentancami videl tudi napis Slovenija. To je tisto, kar me žene naprej," je sklenil.

Tekmeci na pripravljalnih tekmah bodo znani kmalu. Veliko se omenja, da bi marca k nam lahko prišla Portugalska, ki bi morala v Sloveniji gostovati že pred tremi leti ob 100-letnici NZS-ja, a je bilo srečanje nato odpovedano zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

Žan Karničnik: Tekmece dobro poznamo, lahko smo enakovredni

Karničniku se je izpolnila želja o Angliji

Branilec slovenske reprezentance Žan Karničnik, sicer član Celja, je žreb komentiral takole: "Že večkrat sem rekel, da bi si želel v skupini Anglijo. To se je izpolnilo. Poskušali bomo iztržiti čim več, tekme bodo zanimive. Prizorišča so zelo primerna za slovenske navijače. Pričakujem, da bodo v velikem številu odšli v Nemčijo in nas podpirali."

Mijatović: Ne morem reči, da smo imeli srečo

Po mnenju predsednika NZS-ja Radeta Mijatovića žreb ni bil najugodnejši: "Vedno si želimo, da bi dobili na papirju lažje tekmece. Tokrat ne morem reči, da smo imeli srečo, saj smo dobili res težke tekmece. Toda fantje se bodo dobro pripravili in mislim, da bomo dobro tekmovali tudi v tej skupini. Ne bo preprosto, ampak verjamem, da si želijo dober nastop. Verjamem tudi, da ne bomo razočarali."

Mijatović si je iz zadnjega bobna želel kvalifikanta
Sorodna novica Slovenija z Dansko, Srbijo in Anglijo v močni skupini C

Shearer: Anglija ob Franciji glavni favorit

Nekdanji odlični napadalec angleške reprezentance Alan Shearer meni, da je bil ples kroglic zelo prijazen do Angležev. "Od naših fantov bi lahko pričakovali tri zmage. Anglija bo na Euru nastopila zaverovana v to, da lahko postane evropski prvak. Ima odlične igralce in izkušnje. Favorita sta brez dvoma Anglija in Francija. Naši nogometaši bodo igrali z mislijo, da je tokrat morda res nastopil pravi trenutek, da gredo do konca," je povedal za BBC.

Southgate: Če ne bi Hart tako sijajno branil v Stožicah, verjetno ne bi bil selektor

Obramba Harta v Ljubljani mu je morda rešila stolček

Selektor Gareth Southgate je Slovence že spoznal v kvalifikacijah za SP 2018. V Ljubljani sta se reprezentanci razšli z remijem 0:0, v Londonu pa je bilo po zadetku Harryja Kana v 94. minuti 1:0.

"Proti Sloveniji sem vodil eno izmed svojih prvih tekem kot začasni selektor (v Stožicah oktobra 2016, op. a.). Vedno se bom spominjal obrambe Joeja Harta (po strelu Jasmina Kurtića z glavo v 47. minuti je s skrajnimi močmi žogo preusmeril v prečko). Če mu tedaj ne bi uspelo, morda ne bi bil več selektor. V takšnih trenutkih se spomniš takih stvari," je omenil Southgate.

"Čaka nas nekaj domače naloge, preučiti moramo, kako so se naši tekmeci razvili v zadnjih dveh letih. Seveda spremljamo tekme, a vedno smo pozornejši, ko vemo, da bo določeno moštvo naš tekmec," je razložil v izjavi za RTV Slovenija.

Gareth Southgate, Dragan Stojković in Kasper Hjulmand. Foto: Reuters
Gareth Southgate, Dragan Stojković in Kasper Hjulmand. Foto: Reuters

Angleži so julija 2021 igrali v finalu zadnjega evropskega prvenstva, ko so na Wembleyju po 11-metrovkah izgubili proti Italijanom. V polfinalu so po podaljšku ustavili Dance, evropske prvake iz leta 1992. Anglija je na velikem tekmovanju edinkrat zmagala leta 1966 na domačem svetovnem prvenstvu.

Slovenci so se s tremi levi v zadnjem krogu predtekmovanja pomerili že na SP-ju 2010 v Južni Afriki. V Port Elizabethu so bili nogometaši z Otoka boljši z 1:0. Srbija pa je bila kot Zvezna republika Jugoslavija tekmec Slovenije na Euru 2000. Na legendarnem dvoboju v Charleroiju se je po vodstvu Katančevih varovancev s 3:0 končalo s 3:3.

Sorodna novica S potresom me je zaneslo, a nikoli mi ni bilo žal

Stojković: Težka skupina, a nikogar se nam ni treba bati

Srbi so skupino ocenili kot težko. "Težka in zanimiva skupina. Cilj bo uvrstitev na eno izmed prvih dveh mest. Imamo balkanski derbi s Slovenijo, tu je še zelo neugodna Danska, s katero smo pred kratkim igrali, a le prijateljsko tekmo. Je dobra, kompaktna ekipa. Anglija pa je ena najmočnejših v Evropi, tako da bo res zelo zanimivo," je izjavil selektor Dragan "Piksi" Stojković in dodal, da se jim ni treba bati nikogar.

"Kek je odlično sestavil ekipo, imate nekaj izvrstnih igralcev, kot je denimo Šeško. Zasluženo ste na evropskem prvenstvu," je poudaril v pogovoru za RTV Slovenija.

Danski selektor Kasper Hjulmand pa je o Kekovi vrsti pripomnil: "Prva tekma je zelo pomembna. Veliko podatkov imamo drug o drugem, komaj čakamo, da se prvenstvo začne."

Slovenija v skupini starih znancev, na 20 tekmah le ena zmaga
Čeferin pričakuje glavobole pri organizaciji Eura 2024
Kaj so povedali selektorji iz slovenske skupine po žrebu?
Sorodna novica Giorgio Marchetti o nenavadnih stokajočih zvokih ob žrebu
Posnetek celotnega žreba v Hamburgu