Miha Zajc je bil eden najvidnejših igralcev v Ligi narodov. Foto: Reuters
Miha Zajc je bil eden najvidnejših igralcev v Ligi narodov. Foto: Reuters

MMC-jeva novinarja Toni Gruden in Slavko Jerič sta v podkastu SOS-odmev v središčno temo postavila ravno tekmi proti Izraelu in Severni Makedoniji, ki sta se končali z 1:1.

Vabljeni k sodelovanju

Gruden: Ne uspeh ne razočaranje
Selektor Matjaž Kek je po obračunu proti Severni Makedoniji ocenil, da sta dve točki manj od pričakovanj, glede na prikazano pa realnost. "Ni razočaranje ni uspeh, je nekaj vmes. Opazna je velika razlika z Ligo narodov, več se igra, več se poskuša. Tokrat je bila tekma v Hajfi boljša, v Stožicah je imela Slovenija pobudo, a ta je bila jalova. Vseeno pa je to druga tekma, opazi se napredek," je Gruden povzel tekmi.

Severna Makedonija se je dobro pripravila
"Napadalni trio je bil sprva odrezan od igre. Iličić, Šporar, Zajc so ustvarili gol, igra Slovenije je bila nato 10-15 minut na zelo visoki ravni. Kek sam je poudaril, da manjka prehod, ko se dobi žoga, se začne komplicirati. Pri Krhinu smo proti Izraelu videli le malo podaj nazaj, proti Makedoniji pa je bilo tega veliko, saj so se Makedonci dobro pripravili na to. Na začetku so bili sila agresivni (to so tudi plačali s številnimi rumenimi kartoni), so omrtvili slovensko igro. Ni bilo prave ideje, ni bilo pravega prehoda," je Gruden navedel eno od ključnih težav.

V prvih minutah tekme Slovenije - Severna Makedonija so rumeni kartoni kar deževali. Foto: Reuters
V prvih minutah tekme Slovenije - Severna Makedonija so rumeni kartoni kar deževali. Foto: Reuters

Premalo igralcev na Iličićevi valovni dolžini
Ključen je bil premik položaja Josipa Iličića. "Z desne strani je šel bolj proti sredini, ker ni bilo prave ideje. Sledilo je nekaj potez, ki so navdušile, a zmanjkalo mu je soigralcev, ki bi brali njegovo igro. Premalo je treningov, da bi prišli na isto valovno dolžino," meni Gruden, ki je enako težavo videl v edini tekmi Kevina Kampla v Ligi narodov, ki je blestel v kreaciji, a ni imel pravih naslovnikov.

Skoraj polovica pričakovala šest točk
Pred tekmama je slovensko javnost zajel optimizem, skoraj polovica MMC-jevih bralcev je menila, da bo Slovenija osvojila šest točk, le deset odstotkov vas je menilo, da bodo Kekovi varovanci osvojili največ dve točki. "Optimizem je temeljil predvsem nad Kekom, ki je bil v večini svojih zgodb uspešen, a za to je potreboval čas za izgradnjo sistema. Glede na to, da je imel na voljo bore malo časa, igralski kader pa se pretirano ni spremenil, je že kazalo na to, da je šest točk najbrž iluzorno," meni Jerič. "To je bila velika taktična napaka NZS-ja, premalo se gleda širša slika. Če je bilo s Kekom načeloma vse dogovorjeno pred novembrskima tekmama, zakaj se ti nista izkoristili za uigravanje," se sprašuje Gruden.

Pogovor Tomaža Hudomalja s selektorjem Kekom po polprespani noči

Naveza Šporar–Zajc udarila šestič
Prvega reprezentančnega zadetka se je končno veselil Andraž Šporar, ki je v Izraelu z vtekanjem in vztrajnostjo kaznoval neodločnost domače obrambe. Jerič se je ob tem spomnil gola Sebastjana Cimirotića v Švici. Šporar pa se je na tekmi s Severno Makedonijo izkazal s podajo za gol, glavo je imel na pravem mestu Miha Zajc. Statistik NK Olimpije Gospod profesor je že med tekmo tvitnil, da gre za prvo tovrstno podajo za gol po dobrih štirih letih, za to oddajo pa je prebrskal vseh 34 tekem in prišel do številke 5 – tolikokrat je Šporar podal Zajcu za gol, ko sta oba igrala za Olimpijo.

Petar Stojanović je naredil veliko napako na začetku drugega polčasa, iz katere je Severna Makedonija izenačila. Foto: Reuters
Petar Stojanović je naredil veliko napako na začetku drugega polčasa, iz katere je Severna Makedonija izenačila. Foto: Reuters

Stojanović spet naredil veliko napako
Na obeh tekmah je Slovenija dokaj hitro zapravila vodstvo. Gruden sklepa: "Obramba je največja šibkost te reprezentance. Tu zelo plavamo, treba je izpostaviti Petra Stojanovića, Nejc Skubic, ki je tokrat manjkal zaradi osebnih razlogov, je v precejšnji prednosti. Morda bi bilo treba Stojanovića vrniti na stari položaj krilnega igralca. V napadu je prodoren, v obrambi je bil naiven pri izenačujočem golu, bil je krivec za prejeti gol." Jerič je dodal, da skorajda na vsaki reprezentančni tekmi naredi eno veliko napako, iz katere si nasprotniki priigrajo zrelo priložnost za gol.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje (kliknite na spodnjo sliko), v kateri se je govorilo še o nogometnih algoritmih, Kevinu Kamplu, tridekafobiji, Primožu Rogliču, Luki Dončiću, Anžetu Kopitarju ...

Vabljeni k poslušanju celotne epizode