Dve tekmi in dve točki. Selektor Matjaž Kek priznava, da je izplen manjši od pričakovanj. Foto: Reuters
Dve tekmi in dve točki. Selektor Matjaž Kek priznava, da je izplen manjši od pričakovanj. Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je na štartu kvalifikacij za evropsko prvenstvo neporažena, a tudi brez zmage. Dvakrat so Slovenci povedli, a obakrat prejeli naiven izenačujoči gol, nato pa je zmanjkalo tudi resnih priložnosti. Z dvema točkama Slovenija zaseda 4. mesto v skupini G, junija pa jo čakata gostovanji pri Avstriji in Latviji, dveh ekipah brez točk. Petič zapored je Slovenija remizirala z izidom 1:1, na osmi tekmi je ostala brez zmage, in to pod tremi različnimi selektorji.

Pogovor z Matjažem Kekom po uvodnih dveh tekmah

Problematičen niz remijev in serija tekem brez zmage
"Manj, kot smo pričakovali in želeli, kar se tiče tekme, je pa realen rezultat glede na potek dogajanja na igrišču. Zanimiva tekma, a v fazi igre nismo bili dovolj kakovostni,"
je razplet soočenja Slovenije z Makedonijo (1:1) na novinarski tekmi pokomentiral selektor Matjaž Kek in nadaljeval: "V pravem trenutku smo dali dober gol, a imeli smo srečo ob koncu polčasa, ko so izigrali dve priložnosti, pri katerih smo slabo stali. Mogoče igralci še premalo verjamejo v svojo kakovost in potencial ter so premalo odločni. Gol, ki ga dobiš na začetku polčasa na tako naiven način, pa te seveda vrže iz tira. Res smo imeli nato nekakšno jalovo pobudo. Menjave v špici napada niso prinesle želenega. Manjkajo zmage, zmagovalna miselnost mora priti v igralce same. Z odnosom pa sem zadovoljen, bili so pravi, dobro so se odzvali navijači. Zagotovo pa je niz remijev problematičen. Manjkajo točke."

Ali je bila Makedonija res boljša?

"Ne, izid ni bil pravičen. Bili smo boljši na igrišču in imeli smo boljše priložnosti kot Slovenija. Remi je sicer dober izid za nas, ampak po tem, kar se je dogajalo na igrišču, ne moremo biti zadovoljni. Zaslužili bi si zmago," je bil na novinarski konferenci samozavesten in odločen selektor Severne Makedonije Igor Angelovski. A pregled statistike (glej grafiko spodaj) in opis strelov ne pritrjujejo stališču Makedonca, ki je v Sloveniji leta 1999 igral za Celje.

Zajc zadel za 1:0

Jalov pritisk, ko Makedonci fizični niso bili več kos
Podajalca pri prvem golu Andraža Šporarja je Kek zamenjal v 71. minuti z drugim osrednjim napadalcem Robertom Berićem. Špoki je bil zadetku najbližje v 8. minuti, v 55. minuti pa bi skoraj ponovil vajo iz 34. minute, ko je asistiral Mihi Zajcu za gol z glavo. Slovenski selektor je priznal, da tokrat ni zadel z omenjeno menjavo. "Učinek je bil dober, padel pa je v tempu. Skušal sem osvežiti. Enkrat zadeneš, drugič ne. Mislil sem, da bi z dinamiko naredili večji pritisk na njihovo obrambo, ker so Makedonci fizično padli. Ampak nato nismo več prišli do izdelane priložnosti, pritisk je bil, ampak je bil jalov," je ofenzivno nemoč klub prevladi pri posesti žoge 60:40 potrdil Kek.

Bardhi izenačil na 1:1
Andraž Šporar je enkrat streljal v okvir vrat, enkrat pa je bil blokiran, a zato je dvakrat kot na pladnju serviral na glavo Mihi Zajcu, ki je skupaj kar 7-krat poskusil s strelom. Foto: Reuters
Andraž Šporar je enkrat streljal v okvir vrat, enkrat pa je bil blokiran, a zato je dvakrat kot na pladnju serviral na glavo Mihi Zajcu, ki je skupaj kar 7-krat poskusil s strelom. Foto: Reuters

Ob izenačujočem golu že v 80. sekundi nadaljevanja je žoga preletela desnega bočnega branilca Petra Stojanovića, ki je nato še zamudil priložnost, da bi s prekrškom presekal pobeg Ezgjana Alioskega. Predložek Makedonca z najuspešnejšo klubsko sezono je preslabo izbijal Rene Krhin, nato je žogo na drugi vratnici pobral in v gol spremenil najvrednejši makedonski nogometaš Enis Bardhi. Za spremembo je Kek spregovoril o prvem krivcu za zadetek: "Ne bom ocenjeval tako hitro po tekmi učinka posameznikov. Jasno je, da je Stojanoviću zdaj najtežje. Napake so sestavni del našega posla. Zelo neugoden trenutek prejetega gola in tudi način. Petar je imel tudi dobre stvari, ne samo slabih."

Kek: To je manj od pričakovanj
Dvoboj Stojanović ‒ Alioski je zaznamoval tekmo. Makedonec je ob podaji za gol kar 7-krat prestregel žogo. Foto: Reuters
Dvoboj Stojanović ‒ Alioski je zaznamoval tekmo. Makedonec je ob podaji za gol kar 7-krat prestregel žogo. Foto: Reuters

Pričakovani makedonski juriš po levi
Že na četrtkovi domači tekmi proti Latviji (3:1) so Makedonci vse tri gole zabili po akcijah z levega krila, kjer so operirali Alioski, 19-letni Eljif Elmas in kapetan Goran Pandev.
"Pričakovali smo to. Vedeli smo, da Iličić ni tip, ki bo vse zapiral. Stali smo predaleč od igralcev, pustili smo sprejem žoge, ena na ena pa so zelo močni. Zamujali smo, dopustili smo, da so z žogo v nogah ustvarjali višek. Pritisk z njihove leve strani je bil konstanten. Razmišljal sem, da bi nekaj spremenil, a so tudi oni za seboj puščali prostor, kar pa nismo dovolj kakovostno izkoristili," je napake ob zoperstavljanju nasprotniku pojasnil 57-letni Mariborčan.

Kaj vse je povedal Matjaž Kek?

V videu pod novico si lahko ogledate posnetek celotne novinarske konference.

Po osvojeni žogi naprej pogledati naprej in tvegati
Po drugi tekmi drugega selektorskega obdobja, skupno 51 tekem (20 zmag, 11 remijev in 20 porazov), je Kek omenil še največjo pomanjkljivost slovenske igre: "Premalo odločenosti in želje, da bi se najprej pogledalo naprej in bi se tvegalo. Prepočasi smo izhajali iz svoje polovice. Ko smo naredili hiter prehod, smo takoj dali gol. Po osvojeni žogi moramo v napad, ti prehodi še niso v redu."

Manjkajo nam organizirani navijači. Upam, da se bo to spremenilo, a si moraš tudi to zaslužiti. Kar se tiče slačilnice, si mi vsi to želimo, da na tribunah tudi zaropota.

Matjaž Kek

Ob koncu sezone še na dve gostovanji
Po petini kvalifikacij se je Kek ozrl proti junijskima tekmama v Celovcu z Avstrijo in Rigi z Latvijo. "Vidi se, da naša točka v Hajfi ni bila brezzvezna, da smo že na začetku prišli do nje. Morali bomo zmagati, če bomo želeli kar koli narediti. Čaka nas ogromno dela, izhajam iz pozitivnega vzdušja. Razmišljam pa o kakovosti igre. Včasih si vesel po remiju, drugič pa razočaran. Zdaj vemo, kje smo, lahko gradimo dalje," razmišlja Kek, ki ga naslednji reprezentančani zbor čaka čez dobra dva meseca 3. junija.

Analiza prvega polčasa tekme Slovenija - Severna Makedonija

V Stožicah se je uradno zbralo 9.872 gledalcev, čeprav so bile tribune vidno bolj polne kot na zadnjem večnem derbiju Olimpija ‒ Maribor (0:0), ko je bilo uradno zbranih 9.500 gledalcev. A pravega navijaškega dvoboja ni bilo, saj so Makedonci v jugozahodnem kotu večkrat preglasili vse druge, tudi na novo odkrita tolkalna sekcija ni mogla spremeniti razmerja navijaških moči. "Manjkajo nam organizirani navijači. Upam, da se bo to spremenilo, a si moraš tudi to zaslužiti. Kar se tiče slačilnice, si mi vsi to želimo, da na tribunah tudi zaropota," Kek ne skriva želje, da bi na severni tribuni Stožic spet ugledal združene organizirane navijače, ki pa se jim je NZS odpovedal že pred 8 leti, ko je predsednik postal Aleksander Čeferin in ko se je zaključila prva Kekova selektorska era.