Rafael Nadal bo v nedeljo lovil že enajsti naslov zmagovalca Odprtega prvenstva Francije. Foto: Reuters
Rafael Nadal bo v nedeljo lovil že enajsti naslov zmagovalca Odprtega prvenstva Francije. Foto: Reuters
Dominic Thiem se je prvič uvrstil v finale enega od štirih turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Marco Cecchinato je veliko presenečenje letošnjega Roland Garrosa, njegova pot se je končala šele v polfinalu. Foto: Reuters
Nadal zmlel Del Potra za finale Roland Garrosa

Rafael Nadal je za svoj enajsti finale v Roland Garrosu (vseh deset finalov je Nadal dobil) Juana Martina del Potra v suhem vremenu ugnal s 6:4, 6:1 in 6:2, medtem ko je Thiem pohod presenetljivega Marca Cecchinatija ustavil s 7:5, 7:6 (10) in 6:1. Kdo bo v finalu favorit, seveda ni dvoma, a vseeno: Avstrijec je edini, ki je v zadnjih dveh letih Nadala premagal na pesku - pred 13 mesec v Rimu in maja v Madridu. V Parizu sta se srečala dvakrat (2014, 2017), pri čemer je Thiem dobil skupaj le 14 iger.

Del Potro v prvem nizu zapravil svoje priložnosti
Dvoboj titanov, kot so poimenovali obračun Nadala in del Potra, vendarle ni prinesel posebne razburljivosti, potem ko je pri 4:4 v prvem nizu sledil niz sedmih zaporednih dobljenih Nadalovih iger. Prav v zadnji igri uvodnega niza si je Nadal ob vodstvu 40:15 prvič priigral priložnost za brejk oziroma dve, izkoristil je drugo. Del Potro je imel v prvem nizu kar šest priložnosti za odvzem servisa, a ni izkoristil niti ene.

Nadal: V prvem nizu sem imel srečo
V drugem nizu je Nadal povedel s 5:0, tekmec je bil lahko le vesel, da je dobil vsaj eno igro. Ker Nadal prednosti 2:0 v nizih na peščeni podlagi še nikoli ni zapravil, del Potro, ki je na poti do polfinala izgubil le dva niza, ni imel več realnih možnosti, da se reši. Ko je prvi igralec sveta na del Potrov servis odgovoril z neubranljivim bekhendom za vodstvo s 4:1, je bilo res dokončno jasno, da je dvoboj odločen. "Imel sem srečo, da sem osvojil niz, potem pa sem igral bolj agresivno. Nekaj izjemnega je, da sem spet v finalu," je povedal Nadal, ki zdaj v medsebojnih zmagah proti del Potru vodi z 10:5.

Statistika

Nadal

del Potro

Prvi servis (%)6175
Asi

0

2

Dvojne napake31
Neizsiljene napake

19

32

Winnerji3520
Osvojene točke8761
Priložnosti za brejk5/90/7
Točke na mreži10/1613/18

.

Tudi Thiem potreboval le tri nize
V prvem petkovem polfinalu je Dominic Thiem svoje delo opravil po dveh urah in 20 minutah. Avstrijcu je že v uvodni igri uspel brejk, prednost je ohranil do izida 4:2, ko se je Italijanu uspelo vrniti. Odločilni trenutek prvega niza se je zgodil v enajsti igri, ko je Thiemu uspel še en brejk.

Razburljiva podaljšana igra
V drugem nizu, ki je trajal 61 minut, sta bila tekmeca zanesljiva na svoj servis, tako da je odločala podaljšana igra, ki je bila polna preobratov, dobil pa jo je Thiem z 12:10. Thiem je imel že tri zaključne žoge, toda Italijan se je vrnil s štirimi zaporednimi točkami in povedel s 7:6. Priložnosti ni unovčil, zapravil pa je še dve žogi za niz, pri čemer se je v zadnjem primeru Thiem rešil z orožjem Cecchinata – sijajno krajšano žogo z osnovne črte. V ključni točki je Cecchinato žogo poslal v avt in Thiem je povedel z 2:0 v nizih.

Thiem izpostavil izkušnje
V zadnjem nizu so Marcu Cecchinatu pošle moči, Thiem, ki je tretje leto zapored igral v polfinalu največjega turnirja na pesku, je dobil prvih pet iger, niz pa s 6:1. Prvič v karieri bo igral v finalu turnirja za grand slam. "Tesno je šlo. V drugem nizu so mi pomagale izkušnje. Ko sem ob svoji prvi zaključni žogi za niz zgrešil volej, za mojo psiho to ni bilo dobro. Zdaj se moram predvsem dobro spočiti, čaka me še zadnji dvoboj, ki ne bi mogel biti težji."

Statistika

Cecchinato

Thiem

Prvi servis (%)8076
Asi

3

6

Dvojne napake32
Neizsiljene napake

26

26

Winnerji2437
Osvojene točke91117
Priložnosti za brejk1/64/9
Točke na mreži13/1918/28

.

V Pariz prišel z mizerno popotnico, nato pa ...
Cecchinato je daleč največje presenečenje letošnjega turnirja. Italijan do tega turnirja na grand slamih ni dobil niti enega dvoboja, tokrat pa ima za seboj sanjske dneve. V prvem krogu je po preobratu premagal Romuna Mariusa Copila (zaostajal je z 0:2 v nizih), nato pa na poti do polfinala izločil kar tri nosilce (osmega Davida Goffina, desetega Pabla Carreno Busto in 20. Novaka Đokovića).


Roland Garros, polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - DEL POTRO (ARG/5)
6:4, 6:1, 6:2
THIEM (AVT/7) - CECCHINATO (ITA)
7:5, 7:6 (10), 6:1

Nadal zmlel Del Potra za finale Roland Garrosa