Tomaž Barada je dobil podporo izvršnega odbora OKS-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Barada je dobil podporo izvršnega odbora OKS-ja. Foto: www.alesfevzer.com

O igrah, ki bodo na sporedu čez pet mesecev, danes niso veliko govorili, imenovali so le vodjo reprezentance. Na čelu ekipe bo Barada.

Ta je v športni karieri dosegel izjemne rezultate v tekvondoju, v katerem je postal evropski in svetovni prvak, uspehe pa je ponovil tudi v kickboksu. Še preden je bil imenovan na mesto podpredsednika krovne slovenske športne organizacije, je prejel tudi častno listino OKS-ja.

V glasovanju je bil proti predlogu za vodjo ekipe le Enzo Smrekar, podpredsednik OKS-ja in predsednik Smučarske zveze Slovenije, dva člana IO-ja OKS-ja pa sta bila vzdržana.

"Zame je to imenovanje velika čast. Stopil sem v velike čevlje. Miroslav Cerar je kot eden izmed najuspešnejših športnikov v zgodovini zelo uspešno vodil reprezentanco letos na igrah v Tokiu. Menim pa, da imam dovolj znanja in izkušenj, da bom lahko pripomogel k uspešnemu nastopu Slovenije v Pekingu. Smrekar, ki vodi SZS, sicer meni, da bi moral ekipo na zimskih igrah voditi kdo, ki prihaja iz zimskih športov. Trudil se bom za to, da ga bom na koncu prijetno presenetil," je po seji za STA povedal Barada.

"Ne gre z naše strani za nasprotovanje Baradi. Predlog je na sejo prišel popolnoma neusklajen in nenadejano. Pričakovali bi, da bi na zimskih igrah reprezentanc vodila oseba iz zimskih športov. Tako je bilo navsezadnje tudi na prejšnjih igrah, ko sta se v tej vlogi izkazala Franci Petek in Petra Majdič," je nasprotovanje predlogu za STA obrazložil Smrekar.

Ob koncu seje so govorili o pravilih, ki bodo na dnevnem redu izredne skupščine 30. septembra. V uvodu so izrazili nasprotovanje predlogu novele zakona o igrah na srečo.

IO OKS pa je izrazil podporo spremembam davčne zakonodaje, ki povečuje možnosti financiranja športa. To je ena izmed osmih točk, ki jih je zakonodajalcem predlagal slovenski strokovni svet za šport.