Na Češkem bodo najboljši spidvejisti na svetu dirkali še v soboto. Po številnih odpovedih dirk in premikih začetka sezone se je SP oziroma serija Grand Prix le začela sredi julija v Pragi. Foto: EPA
Na Češkem bodo najboljši spidvejisti na svetu dirkali še v soboto. Po številnih odpovedih dirk in premikih začetka sezone se je SP oziroma serija Grand Prix le začela sredi julija v Pragi. Foto: EPA

Žagar ima v letošnji sezoni veliko težav s poškodbami. Najboljši slovenski dirkač je sicer že dolga leta stalni član elite, letos pa je zaradi težav z ramo pred kratkim izpustil kvalifikacije za SP prihodnje leto, skupil pa jo je tudi po padcu na zadnji ligaški dirki na Poljskem, a je bil do Prage vendarle pripravljen.

Začel je s tretjim mestom v uvodni vožnji, nato pa nadaljeval z drugim, ko je v osmi vožnji moral priznati premoč le Britancu Robertu Lambertu, tretji pa je bil v 12., ko ga je po ostrem boju z drugega mesta zrinil svetovni prvak Poljak Bartosz Zmarzlik.

Najboljša predstava večera mu je uspela v 16. vožnji, ko je po zunanji strani v drugem krogu prehitel vse tekmece in z veliko prednostjo privozil do cilja. S sedmimi točkami je bil tako blizu polfinalu, a se na koncu ni izšlo; v zadnji vožnji predtekmovanja je namreč po dobrem začetku in drugem mestu za Britancem Taijem Woffindnom zdrsnil na četrto mesto, ničla pa je pomenila, da nima dovolj točk za nadaljevanje v polfinalu.

V polfinalu sta si najprej zanesljivi mesti v finalu privozila Rus Emil Sajfutdinov in Šved Fredirk Lindgren, v drugem pa sta bila prav tako prepričljivo boljša od tekmecev Poljak Maciej Janowski in Woffinden.

Veliki finale se je začel s prehitrim startom in izključitvijo Lindgrena, po ponovljenem startu preostale trojice je sprva najbolje kazalo Sajfutdinovu, a ga je v drugem krogu s spretnim manevrom prehitel Janowski in prednost obdržal do konca, tretji je bil Woffinden.

Sezona se bo tudi s številnimi "dvojčki", dvema zaporednima dirkama na istem ovalu, po sobotni drugi dirki na Češkem nadaljevala v Vroclavu 30. in 31. julija. Skupno je za zdaj na letošnjem koledarju 11 dirk.