Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je s svojimi varovanci nesrečno izgubil. Foto: Reuters
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je s svojimi varovanci nesrečno izgubil. Foto: Reuters

Zmagoviti zadetek je iz težkega položaja dosegel Michal Daszek.

Po prvem polčasu v Opolah je bil izid 12:10. Poljaki so večji del uvodnih 30 minut vodili za dva zadetka, v 20. minuti pa je bilo izenačeno na 7:7. Urban Lesjak je že po izteku prvega polčasa ubranil 11-metrovko in preprečil, da bi Poljska povedla s tremi zadetki. V telesno izjemno zahtevnem obračunu sta obe reprezentanci več pozornosti namenili obrambnim nalogam, v napadu pa je bilo na obeh straneh kar veliko napak.

Tudi v drugem polčasu si nobena izmed ekip ni priigrala večje prednosti. V 33. minuti so Slovenci po golu Boruta Mačkovška prvič povedli (12:13), tri minute pozneje pa je bilo po zadetku Jureta Dolenca 12:14. Sledil je delni izid 3:0 in novo vodstvo Poljakov s 15:14.

Zadnja minuta tekme Poljska - Slovenija

Slovenci so kljub porazu zaradi boljših izidov na medsebojnih tekmah z Nizozemci in Poljaki potrdili nastop na prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Madžarskem in Slovaškem. V torek so zanesljivo premagali Turke s 30:22, 9. marca pa so Poljake v Celju ugnali z 32:29.

Varovanci Ljubomirja Vranješa bodo zadnjo kvalifikacijsko tekmo odigrali v nedeljo, ko v dvorano Zlatorog prihajajo Turki.

Na sklepni turnir se bosta neposredno uvrstili najboljši reprezentanci v skupini, dodatno pa še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin.

V slovenski izbrani vrsti ni Deana Bombača, Dragana Gajića, Gašperja Marguča, Blaža Blagotinška, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Darka Cingesarja, Klemna Ferlina in Nejca Cehteta, ki so bili nosilci igre na januarskem svetovnem prvenstvu v Egiptu in marčevskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Izjava po tekmi

Ljubomir Vranješ: "Igrali smo dobro, vsi fantje so se borili. Premoremo kakovost in nabor mladih igralcev. Tekma je bila zahtevna, a na koncu sem zadovoljen z borbenostjo in igro skozi celotno tekmo. V igri so seveda bile napake, ki jih bo potrebno popraviti, a glede na kratek skupni čas, ki smo ga imeli na voljo, je tudi to razumljivo. Na žalost v izdihljajih tekme nismo napravili prekrška, da bi izvlekli neodločen izid."

Rokometaši kljub porazu potrdili uvrstitev na EP

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022, skupina 5

5. krog:
POLJSKA – SLOVENIJA 27:26 (12:10)

Poljska: Moryto 7 (2), Sićko 5, Olejniczak 4, Daszek in M. Gebala po 3, Ossowski 2, Czuwara, T. Gebala in Chrapkowski po 1.

Slovenija: Novak 5 (3), Horžen in Mačkovšek po 4, Dolenec (1) in Zarabec po 3, Janc, Kodrin in Makuc po 2, Suholežnik 1.

7-metrovke: 2/3; 4/5

Izključitve: 8 min; 2 min

TURČIJA - NIZOZEMSKA 24:32 (12:15)


6. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – TURČIJA

NIZOZEMSKA - POLJSKA

Lestvica: Slovenija in Nizozemska po 7, Poljska 6, Turčija brez točk.