Primož Pikl je bil najboljši Slovenec na prvi tekmi. Foto: EPA
Primož Pikl je bil najboljši Slovenec na prvi tekmi. Foto: EPA
Gregor Schlierenzauer
Lanski zmagovalec svetovnega pokala Gregor Schlierenzauer je sezono začel z 19. mestom. Foto: Iztok Novak

Vetrovni Kuusamo vsako leto znova poskrbi za presenetljive zaplete in razplete ter hkrati pokaže prve smernice za prihajajočo sezono. 31. po vrsti je olimpijska, kar je bilo opaziti že na prvih tekmah. Konkurenca je zgoščena, napake, tudi najmanjše, so takoj kaznovane, kandidatov za najvišja mesta pa kar mrgoli.

Bo letos na vrhu bolj pestro?
Če smo lani vse do novoletne turneje spremljali dvoboj AmmannSchlierenzauer in imeli na koncu sezone le sedem zmagovalcev, bo letos izbira pri vrhu zanesljivo bolj pestra. Olimpijsko razpoloženi so Norvežani, prebujeni Japonci, vse boljši pa Nemci na čelu z najstnikom Pascalom Bodmerjem.

Vetrne izravnave še ni
Ob izredni izenačenosti so razmere, ki jih v določenem trenutku ujame skakalec, lahko odločilne. Vsi trenerji po vrsti so zato razočarani nad odločitvijo, da vetrna izravnava še ni povsem vključena v svetovni pokal, ki ga bodo kljub temu zanesljivo krojili najboljši. Med njimi znova ni bilo slovenskih skakalcev, a tokrat smo lahko še brez skrbi. Lani je ob nastopu peterice brez prave poletne osnove in ob slabem treningu Kuusamo že pokazal bledo podobo, ki se je vlekla vse do svetovnega prvenstva v Libercu.

Kranjcu se je ponesrečil drugi skok
Letos so bila pričakovanja povsem drugačna, pa čeprav oprta zgolj na Robija Kranjca. Drugemu skakalcu poletja se je popolnoma ponesrečil drugi skok, kar sploh ni skrb vzbujajoče, saj je v preteklih dneh prav vsak med elito v vsaj enem skoku občutil loterijo Kuusama. Bolj pomembno bo nadaljevanje. Robi je poleti dokazal stabilnost, ki je pri njem do zdaj nismo bili vajeni. Podobne razmere kot včerajšnje v Kuusamu so ga v preteklosti že stale pravo formo in upajmo, da Robi še vedno verjame v dobro delo, ki ga je pripeljalo med najboljše.

Potencial solidnih, ne pa vrhunskih skakalcev
Težje delo čaka preostale slovenske skakalce. Za želeno močno moštvo bi potrebovali vsaj peščico takšnih, ob katerih se podobni spodrsljaji sploh ne bi poznali. Spoznanje, da imamo trenutno v A-reprezentanci večinoma potencial solidnih, ne pa vrhunskih skakalcev, ni zraslo na temeljih včerajšnjih rezultatov, zato z zares veliko nestrpnostjo pričakujemo predstavitev novih obrazov na čelu s Petrom Prevcem, ki bi utegnil dobiti priložnost pri svojih 17 letih že na naslednjih tekmah. Slovenskih mladoletnikov med elito ni bilo veliko. Še najbolj izraziti so bili začetki Primoža Peterke in Roka Benkoviča in podoben začetek kariere privoščimo tudi Petru.
Boštjan Reberšak, Športna zgodba, Val 202