36-letni Ted Ligety zapušča
36-letni Ted Ligety zapušča "beli cirkus". Foto: EPA

"Nastop na veleslalomu v Cortini na SP-ju bo moj zadnji. Temu športu sem dal vse, kar sem lahko, in hvaležen sem za vse, kar mi je smučanje vrnilo. Obožujem ta šport in v svetovnem pokalu sem v vseh 17 letih neznansko užival. Dosegel sem vse, kar sem si v otroštvu zadal, zdaj pa je čas, da se posvetim družini," je med drugim zapisal izjemni Američan.

Dve zlati olimpijski kolajni in petkratni svetovni prvak
V karieri je osvojil dve zlati olimpijski kolajni v Torinu (2006) in Sočiju (2014) v veleslalomu, petkrat pa je bil tudi svetovni prvak, od tega trikrat v veleslalomu ter po enkrat v superveleslalomu in kombinaciji. Najuspešnejši je bil zanj SP v Schladmingu, kjer je bil zlat v treh disciplinah. Svetovni prvak v veleslalomu je nazadnje postal leta 2015 v domačem Beaver Creeku.

Ligety ima še dve bronasti kolajni s SP-ja, v Mariboru leta 2004 pa je postal še mladinski svetovni podprvak v slalomu.

25 zmag v svetovnem pokalu
V svetovnem pokalu je dosegel 25 zmag, od tega 24 v veleslalomu in eno v kombinaciji, 52-krat pa je stal na stopničkah. Petkrat je osvojil mali kristalni globus kot najboljši v veleslalomski razvrstitvi.

Pogrešal bo vzhičenje in prijetne odnose
"Pogrešal bom vzhičenje na tekmovanjih in vse prijetne odnose, ki sem jih ustvaril skozi leta s trenerji, kolegi v reprezentanci, tekmeci in drugimi,"
je še zapisal 36-letnik iz Salt Lake Cityja.

V tej sezoni svetovnega pokala je dvakrat osvojil točke, na preostalih štirih tekmah pa je ostal brez uvrstitve.