Johannes Hoeflot Klaebo je v finišu hladnokrvno opravil z Aleksandrom Bolšunovom. Foto: EPA
Johannes Hoeflot Klaebo je v finišu hladnokrvno opravil z Aleksandrom Bolšunovom. Foto: EPA

Srebro je osvojila Rusija in bron Francija.

Delo Norvežanov, ki so tekli v postavi Golberg, Iversen, Holund, Klaebo, je bilo v močnem sneženju vse prej kot lahko. Vse do zadnjega kilometra sta skupaj tekla Johannes Hoeflot Klaebo in najboljši tekač te zime Aleksander Bolšunov.

Klaebo, svetovni prvak v šprintu, je pospešil na zadnjem vzponu pred ciljem in dokončno zlomil Bolšunova, ki je v cilj prišel z 12 sekundami zaostanka. V ozadju je Francoz Jules LaPierre za bron v zaključku opravil s Švedom.

Rus Aleksej Červotkin je v prvi predaji tekel izjemno in po desetih koilometrih predal 44 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Norveška je zaostajala 56 sekund. Drugega Rusa Ivana Jakimuškina so zasledovalci hitro ujeli. V ospredje sta nato prišli Norveška in Finska.

Hans Christer Holund je Norveški v tretji predaji pritekel 25 sekund prednosti. Še deset sekund več je zaostajala Rusija. Bolšunov je že pred polovico zadnje predaja izničil prednost Klaeba. Ta je očitno taktiziral in le sledil skokom Bolšunova, ki se je želel Norvežana znebiti pred ciljnim šprintom. To mi ni uspelo, zvezdnik norveškega šprinta pa je zanesljivo opravil s tekmecom.

Slovenske štafete ni bilo med nastopajočimi.

Štafeta, 4 x 10 km (M):                
 1. NORVEŠKA                  1:52:39,0
Golberg/Iversen/Holund/Klaebo          
 2. RUSIJA                        +12,0
Červotkin/Jakimuškin/Malcev/Bolšunov   
 3. FRANCIJA                     1:12,6
Lapaluis/Manificat/Parisse/LaPierre    
 4. ŠVEDSKA                      1:16,5
 5. ŠVICA                        1:32,2
 6. FINSKA                       1:49,4