25 let napenjanja možganskih celic. Foto: SOJ RTV SLO
25 let napenjanja možganskih celic. Foto: SOJ RTV SLO

26. oktobra 1994 je dramski igralec Pavle Ravnohrib kot voditelj oddaje Male sive celice tekmovalcem zastavil prvo vprašanje. V prvi sezoni so možganske celice napenjale mnoge ekipe, zmagali pa so tekmovalci Osnovne šole Ormož. Od prvega vprašanja je minilo že 25 let, posnetih je bilo več kot 800 oddaj, zastavljenih več kot 10.000 vprašanj, zamenjala se je tudi voditeljska ekipa – Ravnohriba je tako nasledil Nik Škrlec, ki mu družbo dela še Jasna Merklin.

"Kviz je presegel svoje meje in postal gibanje, saj se na tekmovanje vsako leto prijavi več kot 250 ekip cele Slovenije," o kvizu pravi njegova urednica Maruša Prelesnik Zdešar.

V kvizu se lahko preizkusite tudi sami!

Ob jubileju pa so nam ustvarjalci kviza "posodili" nekaj vprašanj, tako da lahko še pred velikim praznovanjem sami preizkusite, kako dobro je vaše osnovnošolsko vprašanje.

Z nekaj znanja in malo sreče pa si lahko priborite tudi družabno igro Male sive celice - delite rezultat kviza na Facebooku, v omembo dodajte RTVSLO.si - Zabava in Slog in označite še enega prijatelja ter ga tako izzovite k reševanju. Kdo bo boljši?

Časa imate do srede (3. 6.) do 12. ure, ko bomo nekoga izžrebali in ga osrečili z omenjeno družabno igro.

Letošnja predtekmovanja, na katera se je prijavilo denimo 777 otrok, so potekala v osmih slovenskih regijah in združila 141 šol. V čast znanju in branju je bila oddaja obogatena tudi z novo bralno rubriko – Prebrane celice, še vedno pa so se osnovnošolci lahko preizkusili v priljubljenih rubrikah (labirint, hitre celice, eksperiment in brihtolin) in urili svoje sive celice v skrbno izbranih vprašanjih z vseh področij življenja.

Kot se za vsakega jubilanta spodobi, so tudi kvizu ob koncu 25. sezone pripravili veliko praznovanje: to bo v soboto, 6. junija, ob 9.30 na Prvem programu Televizije Slovenija. Na sporedu ne bo manjkalo gostov presenečenja, spretnostno-inteligentnih iger, megalomanskega eksperimenta, torte velikanke, zabave s tekmovalci, himne Malih sivih celic in razglasitve najboljšega, obljubljajo ustvarjalci oddaje.

A kako bodo razglasili najboljšega, če pa je sezono prekinila epidemija? Preprosto. Razglasili bodo kar osem zmagovalnih ekip, saj bodo sezono sklenili s četrtfinalom. "Praznovanje smo prilagodili danim razmeram, a še vedno poskrbeli, da bodo tekmovalci sprejeti z vsemi častmi, ki jim pripadajo," je ob tem še dejala urednica Maruša Prelesnik Zdešar.

Male sive celice praznujejo 25. rojstni dan

Ob jubileju smo za vas pripravili izbor vprašanj iz priljubljenega kviza. Koliko osnovnošolskega znanja vam je ostalo? Preizkusite se v različnih tipih vprašanj!

DRŽI – NE DRŽI

Večji del Rusije leži v Evropi.

DRŽI – NE DRŽI

Promilu po slovensko rečemo odtisoček.


DRŽI – NE DRŽI

Govorilnice so bile nekdaj namenjene medkrajevnim ali krajevnim telefonskim pogovorom.

DRŽI – NE DRŽI

Človek ima samo v zapestju več kot 30 kosti.

Katera izmed naštetih antičnih zgodovinskih osebnosti je izrekla stavek "Libenter homines, id quod volunt, credunt"?

Arheologi so našli zapis števil neznane civilizacije. Ugotovili so, da so število 6 upodobili kot trikotnik in kvadrat, število 10 kot dva trikotnika in 16 kot tri trikotnike in kvadrat. Kako bi zapisali število 24?

Za nabiranje katerih oreščkov potrebujemo lopato?

V eni izmed naštetih smučarskih disciplin športniki tekmujejo le v svetovnem pokalu, ne pa tudi na olimpijskih igrah. Katera disciplina je to?

Ajda in bratec se igrata igro, kjer Ajda pove same neresnične izjave. Povedala je: "Če bom danes oblekla zeleno ali rdečo majico, potem bo barva moje majice rdeča ali rumena." Pomagaj bratcu ugotoviti, kakšne barve bo Ajdina majica.

Simbole katerih kemijskih elementov bi morali združiti, da bi dobili besedo SINICA?

Prijatelje želite navdušiti s trikom. Poveste jim, da boste postavili balon nad svečo in ta ne bo počil. Kako vam bo to uspelo?

Vzamemo dve enako veliki pomaranči. Eno olupimo, druge pa ne. Obe pomaranči damo v skledo z vodo. Kaj se zgodi?

RAZMISLI, OCENI

Najvišji morski val so izmerili v severnem Atlantiku in je meril 19 metrov, kar je primerljivo s šestnadstropno stavbo. Najvišji morski val v Jadranu je bil malo višji kot trinadstropna stavba. Koliko je meril?

HITRE CELICE: Sestavni del pisma

N S LV


HITRE CELICE: Sestavni del pisma

P DP S

HITRE CELICE: Sestavni del pisma

DT M


HITRE CELICE: Vrsta ključa

V LN S KKL JČ


HITRE CELICE: Vrsta ključa

FR NC SKK LJČ


HITRE CELICE: Vrsta ključa

S BKL JČK


HITRE CELICE: Stvari, ki se imenujejo po evropskih glavnih mestih

DN JSKV LČK


HITRE CELICE: Stvari, ki se imenujejo po evropskih glavnih mestih

P RŠKZ RZK


HITRE CELICE: Stvari, ki se imenujejo po evropskih glavnih mestih

BR LN S KZD

HITRE CELICE: Nekaj črno-belega (primer: zebra)

ŠH V NC

HITRE CELICE: Nekaj črno-belega

PR TSK ZST V

HITRE CELICE: Nekaj črno-belega

KL VT R

LABIRINT: Sestavi najdaljšo možno besedo iz črk: I, Č, E, A, V, N, J, K

Ojej! Malo bo treba ponoviti osnovnošolsko znanje, mar ne?

Odlično! Ostalo ti je še kar nekaj osnovnošolskega znanja!

Super! Le malokdo je kos tvoji splošni razgledanosti!

Popolno! Tvoje znanje je neverjetno!

" contenteditable="false" class="c-figure-full">

Riddle: Pop Quiz - Male sive celice praznujejo 25. rojstni dan