Strokovna žirija ter gledalci in poslušalci bodo odločali o nasledniku lanskega predstavnika na Evroviziji, je v pogovoru za MMC poudaril Hofer. Foto: Žiga Culiberg
Strokovna žirija ter gledalci in poslušalci bodo odločali o nasledniku lanskega predstavnika na Evroviziji, je v pogovoru za MMC poudaril Hofer. Foto: Žiga Culiberg
Ansambel žlindra in Kalamari
Slovenski predstavnik na izboru za pesem Evrovizije bo na polfinalni oder düsseldorfske dvorane stopil v drugi polovici tekmovalnega večera 12. maja. A še prej si bo moral 27. februarja priboriti svojo letalsko vozovnico na Emi. Foto: Reuters
Kako bo potekala Ema 2011?

Uredniška ekipa Razvedrilnega programa TVS je tako letos povabila k sodelovanju že uveljavljene domače izvajalce. Med deseterico so se znašli April, Feliks Langus, LeeLooJamais, Maja Keuc, Nina Pušlar, Omar Naber, Rock Partyzani, Sylvain, Mike Vale feat. Hannah Mancini, Tabu in Time to Time. "Predvsem smo povabili glasbenike, za katere smo prepričani, da bodo naredili dobre skladbe. Navsezadnje izbiramo skladbo za Düsseldorf, za tekmovanje za pesem Evrovizije. Zdaj že vemo. Žreb je opravljen. Nastopamo 12. maja – v drugem predizboru. In to je bilo glavno merilo: izbrati dobro skladbo, dobrega izvajalca, ki bo dobro zastopal državo," je poudaril Hofer.

"Načinov izbora predstavnice posamezne države na tekmovanju za pesem Evrovizije je zelo veliko. Vsaka država se odloča po svoje. Mi smo se letos prvič odločili za to radikalno spremembo, da k sodelovanju ne povabimo nikogar z javnega razpisa, ampak samo tista imena, ki jih mi želimo. To ni nič novega. To počnejo, recimo, že tri leta zapored tudi naši bosanski kolegi, ki izberejo tako izvajalca kot skladbo," je še pojasnil vodja projekta Ema 2011.

Pogovori z izvajalci so po Hoferjevih besedah potekali že ob koncu lanskega leta: "V zadnjih dveh mesecih zelo intenzivno. Z njimi smo sklenili tudi pogodbe in zdaj so v sklepni fazi nastajanja tudi njihove skladbe, besedila in vse, kar je potrebno."

Ema na RTV Slovenija
Izvajalci se bodo prvič zbrali na enem mestu 2. februarja, ko bo v prostorih RTV Slovenije potekal žreb vrstnega reda nastopov. Izseki skladb bodo ekskluzivno predstavljeni na televiziji v treh tednih: 6., 13. in 20. februarja v oddajah NLP in Spet doma. Na Valu 202 pa bodo to storili 22. februarja ob osmih zvečer.

"Ta najbolj gledan televizijski dogodek na našem programu bo potekal kot en velik šov, spektakel. Navsezadnje gre za največji glasbeni dogodek leta. Najbolj oglodano kost, bi človek lahko rekel," je o večeru odločitve spregovoril Hofer.

Odločala bosta stroka in ljudstvo
Izbor bo letos spremljala strokovna žirija – tričlanska, ki jo bomo lahko letos tudi videli, saj bo vsako skladbo sproti ocenila. Imena za zdaj organizatorji še skrivajo. "Ta komisija bo imela zelo zahtevno nalogo, namreč izmed desetih skladb bo izločila osem. In gledalci in gledalke se bodo odločali med dvema skladbama – z daljinskim telefonskim glasovanjem," je povedal Hofer.

Glede na to, da so se na uredništvu RTV-ja prvič odločili za radikalno spremembo izbora, nas je zanimalo, kakšni so bilo odzivi izvajalcev, za katere se zdi, da živijo za izbor in se želijo javnosti vsako leto predstaviti z nastopi na Emi. "Nekaj klicev je bilo, ni jih zdaj bilo ne vem koliko. Tudi kakšnih posebnih groženj nismo prejeli v redakcijo. Je pa res, da so mnenja deljena. Nekateri bi bili samo za razpis, drugim se zdi to dobro, tretji imajo spet drugo mnenje," je odgovori Hofer in dodal: "Pri Emi je pač tako. Za Emo se vedno praši. O Emi marsikdo ve vse, še več kot mi sami. Mi smo seveda vseh teh odzivov veseli, rekli pa smo poskusimo tudi to možnost in glede na to, da se v marsikateri državi tudi obnese, zakaj se ne bi še pri nas."

In na kaj upajo v uredništvu Eme? "Na vsak način na kvalifikacije iz predizbora v finale. To je gotovo tista želja, ki jo želimo ponoviti po Alenki Gotar, ko nam je to zadnjič uspelo. Če pa se bo zgodilo še kaj več, pa toliko bolje," si je zaželel Hofer.

Kako bo potekala Ema 2011?