Ob zagrebškem jezeru Jarun se danes začenja 11. izdaja festivala INmusic, največjega glasbenega festivala na Hrvaškem. Foto: Reuters
Ob zagrebškem jezeru Jarun se danes začenja 11. izdaja festivala INmusic, največjega glasbenega festivala na Hrvaškem. Foto: Reuters
PJ Harvey
PJ Harvey bo na festivalu nastopila prvič. Foto: EPA
Slovenske barve bodo zastopali Prismojeni profesorji bluza. Foto: Jernej Kokol

Lani so bili številni razočarani, ker je morala skupina zaradi poškodbe pevke Florence Welch odpovedati nekaj nastopov, tudi zagrebškega, a tokrat bodo le prišli na svoj račun. Priljubljena britanska zasedba je eno izmed največjih imen letošnjega INmusica, ki vrata odpira danes, na oder pa bo stopila v torek.

Na več koncertnih odrih tridnevnega festivala se bodo vrstili svetovno uveljavljeni izvajalci, kot so Skunk Anansie, Jake Bugg, Wilco, Pennywise, The Kooks, The Coral, Barns Courtney in Django Django, pa tudi znana hrvaška glasbena imena, kot so The Bambi Molesters, Gustafi, Kawasaki 3P ...

Za eno vodilnih britanskih glasbenic PJ Harvey bo nastop na festivalu prvi koncert na Hrvaškem, na njem bo predstavila tudi svoj novi album. Na Jarunu bo tudi zmagovalec britanskega natečaja All About Music, mlada rokovska skupina iz Liverpoola The Haze.

Napovedani so tudi slovenski izvajalci Prismojeni Profesorji Bluza in Liamere, zmagovalci slovenskega tekmovanja INmusciMent v Izoli, ki je potekalo v okviru projekta Europavox. V sodelovanju s Švedsko je napovedana tudi vrsta manj znanih švedskih glasbenikov, ki bodo nastopili na odru Balkan goes North.

Organizatorji kot najzanimivejši dodatni festivalski dogodek napovedujejo 30-metrsko repliko Teslovega stolpa. Ob stolpu bo Tesla power stage, na katerem bo potekal posebni VJ-program, med katerim bodo predvajali videoposnetke iz življenja enega največjih znanstvenikov vseh časov Nikole Tesle in letos preminulega glasbenika Davida Bowieja.

Predvideni so še številni drugi spremljevalni programi, med njimi karaoke, tekmovanje za kitarskega heroja, gledališke predstave in umetniške razstave.

Na letošnjem INmusicu so pričakovali tudi nastop britanske rokovske zasedbe Motorhead, ki pa je bil odpovedan zaradi smrti pevec Iana Lemmyja Kilmistra decembra lani.