Kesha je razsodbo pospremila s solzami v očeh. Foto: AP
Kesha je razsodbo pospremila s solzami v očeh. Foto: AP
Dr. Luke trdi, da si je Kesha zgodbo o spolnem nadlegovanju gladko izmislila, da bi se izvila iz pogodbenih obvez. Foto: AP
Pred sodiščem so se zbrali pevkini podporniki. Foto: AP

28-letna Kesha Rose Sebert (nekoč bolj znana kot Ke$ha) trdi, da jo je 42-letni Dr. Luke pred desetimi leti omamil in posilil, v naslednjih letih pa da je od njega prenašala zlorabo za zlorabo, zato je na sodišču poskušala doseči začasno odredbo, po kateri bi lahko snemala brez Dr. Luka.

Njeni odvetniki so poskušali sodnico prepričati, da so kariere popzvezdnikov kratke in da brez odredbe Keshi preti nepopravljiva škoda in uničena kariera. A sodnica Shirley Kornreich je bila skeptična: "Sodišče prosite, naj razveljavi pogodbo, o kateri se je intenzivno pogajalo in je tipična za glasbeno industrijo."

Kornreicheva je prošnjo Keshinih odvetnikov zavrnila potem, ko je od Dr. Luka slišala, da je v pevkino kariero vložil kar 60 milijonov dolarjev in ji omogočal snemanje tudi brez svoje vpletenosti. "To izniči vaš argument. Instinkt mi pravi, naj storim komercialno razumno stvar," je povedala sodnica Keshinemu odvetniku Marku Geragosu.

Pevka, najbolj znana po uspešnicah Tik Tok in Die Young, je razsodbo pospremila hlipajoče, pred sodiščem pa ji je podporo izrekla množica njenih oboževalcev s transparenti "Osvobodite Kesho" in "Dr. Luke posiljevalec".

Podprle so jo tudi številne cehovske kolegice, kot so Lorde, Grimes, Demi Lovato, Miley Cyrus, Lily Allen in Ariana Grande, pa tudi Lady Gaga, ki je bila sama pred leti posiljena. Taylor Swift pa je ob tem še donirala 250.000 dolarjev za Keshine pravne stroške.

"Hvala za vso vašo podporo pri mojem sodnem primeru. Vse vas imam rada. Vaša podpora mi je pomenila cel svet. xoxo," se je na Twitterju zahvalila Kesha.

Producent kriv tudi za bulimijo?
Dr. Luke po drugi strani trdi, da ga skušajo Kesha in njeni zastopniki izsiljevati, da bi jo razrešili pogodbenih obvez z njegovo založbo Kemosabe Records. Ob tem zanika kakršno koli spolno zlorabo, njena dejanja pa pripisuje frustracijam zaradi kariernega mrtvila.

Njegovi odvetniki trdijo, da so Keshine trditve preveč neprecizne in da do njih prihaja prepozno, škoda, ki naj bi ji jo delal Dr. Luke, da je prenapihnjena, in da s svojimi obtožbami diskriminacije, nadlegovanja in sovražnega zločina ne bo uspela.

Eden od razlogov, zakaj je sodnica Keshino prošnjo zavrnila, je tudi pomanjkanje zdravniških dokazov, ki bi podprli njene obtožbe.

Kesha je leta 2014, potem ko se je isto leto zdravila zaradi motnje hranjenja, vložila tožbo proti svojemu dolgoletnemu producentu zaradi "duševne manipulacije, čustvene zlorabe in spolnega napada". Med drugim je Dr. Luka obtožila tudi za svojo bulimijo, saj naj bi jo nenehno zbadal zaradi teže in ji prigovarjal, naj shujša. Ker se je primer zavlekel, je Kesha nedavno dejala, da je njene kariere "de facto konec", saj da je njena tržna vrednost padla "onkraj točke povratka".