Gre za razdaljo 2.370 kilometrov, si lahko preberete na eni od 22 infografik, ki so jih danes odkrili na Krakovskem nasipu na pešpoti ob Ljubljanici. Razstava z naslovom Statistično gledano je namreč posvečena 75-letnici ustanovitve republiškega statističnega urada (Surs).

Z razstavo se želijo še bolj približati ljudem: "Statistik lahko stoji bos na ledu, z glavo v pečici in trdi, da se v povprečju počuti kar dobro," so se pošalili z eno izmed infografik.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V bazi milijarda podatkov
Martin Bajželj
s Sursa je za STA ob robu prireditve dejal, da se zadnja leta zelo trudijo približati čim širši množici. Ker je podatkov veliko, se trudijo, da jih ne bi prikazali preveč naenkrat, temveč z njimi postrežejo, ko se izkažejo za aktualne in lahko pripomorejo k razumevanju neke teme ali začinijo kakšno lahkotno priložnost. Poleg tega upoštevajo, da ljudi pogosto zanimajo odstopanja, ne povprečja.

"Obstaja tudi statistika o statistiki in trenutno nekako ocenjujemo, da je javno dostopnih podatkov v naši bazi Sistat okoli milijarda oziroma že več kot milijardo različnih podatkov," je dodal za Televizijo Slovenija.

Surs tako v sliki in besedi sprašuje in odgovarja: "Si že spal pri sosedi? -Na Hrvaškem prenočimo skoraj devetmilijonkrat na leto. Si lačen? -S povprečno mesečno neto plačo lahko kupimo približno 150 velikih pic. Čivkaš? - Družbena omrežja uporablja 49 odstotkov Slovencev."

Video: Ste že spali pri sosedi?

75 let praznuje tudi 16.000 Slovencev
300 zaposlenih na Sursu podatke za vlado, podjetja in prebivalce zagotavlja brezplačno. Objavljajo statistične podatke o storitveni proizvodnji, poslovanju z nepremičninami, okolju, pesticidih, odpadkih, blaginji, kupnih navadah, hrani.

Ob tem je v. d. generalne direktorice urada Genovefa Ružić na odprtju razstave kot zanimivost navrgla, da Slovenec v povprečju zavrže 60 kilogramov hrane na leto, od tega je kar 38 odstotkov užitne. Hkrati naredi 7.200 kilometrov letno, 84 odstotkov z avtomobilom, v dveh tretjinah primerov pa je v avtomobilu samo voznik.

Nanizala je tudi nekaj zanimivih "prazničnih" statističnih podatkov. Kot je dejala, poleg statističnega urada letos 75 let praznuje tudi več kot 16.000 prebivalcev Slovenije.

Največ moškim te starosti je ime Franc, veliko je tudi Jožefov, med ženskami pa je daleč največ Marij. Največ jih živi samo z zakoncem, četrtina jih živi samih, skoraj vsak četrti živi skupaj z vsaj enim svojim otrokom. Sedem jih živi z materjo in so torej po svojem položaju v družini sami otroci. V veliki večini so lastniki ali solastniki hiše ali stanovanja, v najemu jih je le tri odstotke.