Nekaj več kot petina Slovencev si lani ni zmogla privoščiti tedna dopusta zunaj domačega kraja.  Foto: AP
Nekaj več kot petina Slovencev si lani ni zmogla privoščiti tedna dopusta zunaj domačega kraja. Foto: AP

Leta 2018 si kar 28,3 odstotka starejših od 16 let ni moglo privoščiti tedenskega dopusta stran od doma, kažejo podatki, ki jih je objavil Eurostat.

Najtežje so si dopust zaradi pomanjkanja finančnih sredstev privoščili prebivalci Romunije, Hrvaške, Grčije in Cipra, saj jih več kot polovica ni mogla teden dni dopustovati zunaj svojega doma.

Po podatkih, ki jih je pred dnevi objavil evropski statistični urad Eurostat, je brez tedenskega oddiha ostalo 58,9 odstotka Romunov, 51,3 odstotka Hrvatov, 51 odstotkov Grkov in 51 odstotkov Ciprčanov.

Slovenci so si lahko teden dni oddiha v drugem kraju privoščili nadpovprečno v primerjavi z drugimi prebivalci EU-ja, saj si teden dni dopustovanja ni zmoglo privoščiti, tako ugotavlja Eurostat, 21,8 odstotka Slovencev.

Tovrstne težave so najmanj pestile prebivalce Švedske (9,7 odstotka), Luksemburga (10,9 odstotka), Danske (12,2 odstotka) in Avstrije (12,4 odstotka).

Delež Evropejcev, starejših od 16 let, ki si lani niso mogli privoščiti dopusta, se je v zadnjih petih letih sicer močno zmanjšal, z 39,5 na 28,3 odstotka.

Največji padec so leta 2018 glede na leto 2013 ugotovili v Bolgariji (za 35,8 odstotne točke na 30,5 odstotka) in na Poljskem (za 26 odstotnih točk na 34,6 odstotka). Edina država v EU,-ju kjer se je ta delež povečal, je bila Grčija (za dve odstotni točki na 51 odstotkov).