Pred spomenikom v Hirošimi so se spomnili skupno skoraj pol milijona žrtev. Foto: EPA
Pred spomenikom v Hirošimi so se spomnili skupno skoraj pol milijona žrtev. Foto: EPA
65 let od bombe nad Hirošimo

Letošnja spominska slovesnost bo ena največjih do zdaj, med delegacijami iz kar 75 držav pa bodo tokrat prvič tudi predstavniki ZDA, Velike Britanije in Francije.

Slovesnosti v Hirošimi se je prvič do zdaj udeležil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je to priložnost izkoristil za promoviranje svojega načrta v petih točkah za globalno jedrsko razorožitev in neširjenje jedrskega orožja.
"Skupaj smo na popotovanju od ničte točke do globalne ničte točke - do sveta brez orožja za množično uničevanje," je dejal Ban. "To je edina pot do varnejšega sveta. Dokler obstaja jedrsko orožje, bomo živeli v jedrski senci."

Namen vsakoletne slovesnosti v Hirošimi je ne le spomniti na grozljive dogodke, s katerimi se je končala druga svetovna vojna, ampak tudi opomniti svet, da se tragedija atomske bombe ne sme nikoli ponoviti.

Tokio pozdravil predstavnika ZDA
Odločitev ZDA, Velike Britanije in Francije, da na slovesnost tokrat pošljejo svoje predstavnike, po poročanju tujih tiskovnih agencij kaže na spremembo odnosa teh jedrskih sil do odprave jedrskega orožja in je v Tokiu naletela na pozitiven odziv.
Japonska si je za to prizadevala dolgo časa, lani pa jo je podprl tudi Barack Obama, ko je napovedal, da želi še med svojim predsedniškim mandatom obiskati Hirošimo in Nagasaki, ki sta ju uničili prav ameriški atomski bombi.

Atomski bombi nad Hirošimo je namreč tri dni pozneje sledila še bomba nad Nagasakijem. Do konca leta 1945 je zato umrlo več kot 200.000 ljudi, več kot 300.000 pa naj bi jih umrlo pozneje zaradi dolgoročnih posledic eksplozij in radioaktivnega sevanja.
Je pa jedrsko orožje po drugi strani pomagalo k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska se je namreč že 15. avgusta 1945 brezpogojno vdala, s čimer se je po kapitulaciji Nemčije v Evropi vojna končala tudi na Pacifiku.

65 let od bombe nad Hirošimo