Haftarjeve sile so v sredo izstrelile več raket proti edinemu delujočemu letališču v Libiji in pri tem po lastnih navedbah sestrelile turški brezpilotni letalnik. Mednarodno priznana vlada je po napadu za skoraj 24 ur prizemljila vsa letala.

Haftarjeve sile so Tripolis razglasile za območje prepovedi letenja. "Vsako vojaško ali civilno letalo, ki bo letelo nad prestolnico, bo uničeno," je sporočil Haftarjev tiskovni predstavnik Ahmad Al Mesmari in poudaril, da turška vojska uporablja letališče za svoje zračno oporišče.

Vlada Fajeza Al Saradža je letališče danes znova odprla. Na Facebooku so zapisali, da je obratovanje letališče izjemno pomembno, Združene narode pa je pozvala k ukrepanju ob grožnjah.

Haftarjeve sile že več mesecev izvajajo ofenzivo nad prestolnico Tripolis. Mednarodno priznana vlada in Haftarjeva samooklicana Libijska narodna vojska (LNA) sta se sicer na poziv ruskega predsednika Vladimirja Putina in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pred desetimi dnevi dogovorili za premirje, a so ga prekršili že po nekaj urah.

Turčija v konfliktu podpira mednarodno priznano vlado in je v Libijo napotila tudi svojo vojsko. Egipt, Združeni arabski emirati, Rusija in Jordanija podpirajo vzporedno vlado iz Bengazija na vzhodu države, ki ji je zvest tudi libijski parlament.

Nove napetosti nastajajo tudi ob srečanju voditeljev sosednjih držav Libije v Alžiriji, kjer so razpravljali o libijski krizi. V nedeljo je mednarodna konferenca potekala v Berlinu, na kateri so se voditelji zavzeli za "diplomatsko rešitev".