Sirotišnica v Kartumu. Foto: Reuters
Sirotišnica v Kartumu. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Unicefa Ricardo Pires je dejal, da so približno 300 otrok iz sirotišnice prepeljali na "varnejšo lokacijo". Skrb za otroke je prevzelo sudansko ministrstvo za družbeni razvoj in zdravje, Unicef pa je zagotovil humanitarno podporo, vključno z zdravstveno oskrbo, hrano, izobraževalnimi dejavnostmi in igro, je za Associated Press dejal Pires.

Pri evakuaciji otrok, starih od enega leta do 15 let, je pomagal Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), ki je sporočil, da so otroke prepeljali, potem ko je bil zagotovljen varen koridor do Madanija, glavnega mesta province Džazira, 135 kilometrov jugovzhodno od Kartuma. Z otroki je bilo prepeljanih tudi 70 skrbnikov.

Jean-Christophe Sandoz, vodja delegacije ICRC-ja v Sudanu, je dejal, da so otroci preživljali neverjetno težke trenutke, še posebej težko pa je bilo za otroke s posebnimi potrebami.

Smrti v sirotišnici Al Majkoma so poudarile veliko število civilnih žrtev v državi od začetka spopadov med vojsko in paravojaškimi silami RSF sredi aprila. Med umrlimi otroki so bili tudi dojenčki, stari le tri mesece. Konec maja je samo v dveh dneh umrlo 26 otrok.

Sirotišnica je bila nedostopna zaradi spopadov, ki so glavno mesto in druge urbane predele spremenili v bojišča.

Od 15. aprila je bilo po podatkih Sindikata sudanskih zdravnikov v državi ubitih več kot 860 civilistov, vključno z najmanj 190 otroki, več tisoč jih je bilo ranjenih. Ta številka je verjetno precej višja, poroča AP.

Zaradi spopadov je moralo z domov pobegniti več kot 1,9 milijona ljudi, od tega jih je po podatkih ZN-a 477.000 odšlo v sosednje države.

Iz Sudana poročajo o razširjenem ropanju in spolnem nasilju, vključno s posilstvi žensk in deklet v Kartumu in na zahodu Darfurja. V skoraj vseh primerih spolnih napadov so bile obtožene sile RSF, še dodaja AP.